SCANDALOS Cine a dispus plasarea în arest la domiciliu a gangsterilor care au ordonat atentatul armat din cartierul Vitan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Mararu (foto) şi Răzvan Mararu au fost arestaţi în 2013
Bogdan Mararu (foto) şi Răzvan Mararu au fost arestaţi în 2013

Şefii Curţii de Apel Bucureşti au dat o decizie cel puţin surprinzătoare şi i-au trimis în arest la domiciliu pe doi dintre cei mai periculoşi interlopi pe care i-a avut România în ultimii ani. Este vorba despre fraţii Mararu care în lupta cu rivalii nu se dau înlături de la nimic, folosind arme de foc şi grenade.

Decizie controversată la Curtea de Apel Bucureşti. Doi dintre cei mai temuţi interlopi din România, fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, condamnaţi în primă instanţă la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, pentru că au organizat atentatul armat din cartierul Vitan, au fost plasaţi în arest la domiciliu. 

Asta în condiţiile în care cei doi fraţi au fost acuzaţi şi găsiţi vinovaţi de prima instanţă că l-au angajat pe asasinul moldovean Vitalie Proca să îl ucidă pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu. Fraţii Mararu erau în arest preventiv din februarie 2013, iar în acest moment se judeca apelul pe care l-au făcut la sentinţa dată de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Specialiştii în Drept au fost luaţi prin surprindere de decizia magistraţilor de la Curtea de Apel şi nu-şi explică cum cei doi fraţi au fost consideraţi un pericol social timp de trei ani, iar în faza de apel a procesului – cu doar câteva termene înainte de un verdict definitiv – nu mai sunt consideraţi periculoşi. 

 „Mai erau probabil două termene de judecat din apel. Nu există o explicaţie logică pentru măsura luată de magistraţi, mai ales că interlopii se aflau deja de 3 ani în arest preventiv, şi aveau o condamnare pe fond, pentru instigare la omor calificat. Legea le permitea judecătorilor să-i ţină în arest preventiv până la 5 ani pentru că sunt acuzaţi de comiterea unei infracţiuni extrem de grave şi de aceea nu poate garanta nimeni siguranţa cetăţenilor odată cu eliberarea lor. În plus, nu avem nicio certitudine că nu vor dispărea fără urmă exact înaintea pronunţării sentinţei definitive”, a explicat fostul şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Dan Antonescu care a ridicat din nou problema lipsei brăţărilor de supraveghere, pe care ar trebui să le poarte arestaţii la domiciliu, şi faptul că în lipsa acestora poliţiştii trebuie să supravegheze imobilul 24 de ore din 24. 

Cine sunt judecătorii care i-au eliberat pe cei doi 

Magistraţii care au dat decizia de eliberare din arest preventiv a celor doi fraţi sunt preşedintele şi vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea şi Daniel Grădinaru. Hotărârea urmează să fie motivată. 

Grădinaru a fost magistratul care a decis, în 2014, ca Nelu Iordache, trimis în judecată pentru corupţie,  să fie cercetat în arest la domiciliu. Milionarul fusese arestat timp de aproape un an şi jumătate. 

„Măsura arestării preventive este şi trebuie să rămână una excepţională... Menţinerea inculpatului în stare de arest creând aparenţa unei executări de pedeapsă, iar nu a unei detenţii provizorii“, motiva Grădinaru decizia în cazul Iordache. 

Un an mai târziu, Grădinaru a cerut desfiinţarea condamnărilor din dosarul Rafo – Ovidiu Tender şi rejudecarea dosarului. Tot el a solicitat sancţionarea judecătorilor din dosarul ICA, Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, care l-au condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

Atentatul ratat din cartierul Vitan

Atentatul din cartierul Vitan, plănuit de fraţii Mararu, a şocat o ţară întreagă. Cetăţeanul moldovean Vitalie

Infografie

Proca a tras, pe 26 noiembrie 2012, mai multe focuri de armă cu un pistol-mitralieră AK 47 asupra lui Răzvan Isăilă (26 de ani), în timp ce tânărul îşi parca autoturismul în faţa blocului în care locuia. Observând că Isăilă nu a decedat, Proca a coborât din autoturism şi, folosind un pistol Makarov, a mai executat câteva focuri de armă în direcţia tânărului. 

Proca fusese angajat de fraţii Mararu să-l asasineze pe liderul lumii interlope din Piatra Neamţ, Ioan Dumitru Mironescu, dar l-a confundat cu Isăilă. El a fugit de la faţa locului, iar Isăilă a fost transportat de urgenţă la spital, unde medicii au reuşit să-i salveze viaţa. 

Asasinul a fost prins în Rusia şi extrădat în România. Proca a fost condamnat, în ianuarie 2016,  la 12 ani şi 6 luni de închisoare şi la plata a 200.000 de euro daune morale şi 20.000 de euro daune materiale către Isăilă, dar decizia nu este definitivă.  

Ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dezvăluit că fraţii Bogdan şi Răzvan 

vitalie proca foto dorin constanda

Mararu l-au angajat pe Proca (foto) prin intermediul unui contractor moldovean, interlopul Ion Druţă, cunoscut ca „Vanea Pisateli”. Cei doi fraţi i-au procurat lui Proca autoturismul marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan şi ţineau legătura cu acesta printr-un intermediar. 

Război între interlopi

Familia Mararu şi-a început ascensiunea cu schimbul ilegal de valutar în centrul oraşului Piatra Neamţ. Apoi, ar fi trecut la traficul de maşini, iar ulterior s-a reprofilat pe cămătărie şi afaceri imobiliare. De-a lungul vremii, clanul a fost implicat în incendieri, bătăi şi atacuri mafiote. „Şicanele” dintre familia Mararu şi Dumitru „Puiu” Mironescu, un alt interlop din zonă, au devenit cunoscute la nivel naţional din cauza violenţei cu care se atacau reciproc. Primele asalturi au început în 2005 cu incendierea unor maşini şi a unor locuinţe. Ulterior clanurile au trecut la arme de foc. 

Pe 14 noiembrie 2010, Cristian Chilat – apropiat al lui Mironescu – a intrat într-un bar din municipiul Piatra Neamţ, având asupra sa un pistol încărcat cu şapte cartuşe din care a tras trei în Gheorghe Mararu, cu care era în relaţii de duşmănie. Ancheta declanşată ulterior a scos la iveală faptul că Mironescu este cel care i-ar fi furnizat arma lui Cristian Chilat, zis Falău. Cristian Chilat a fost condamnat la 19 ani de închisoare, hotărârea fiind definitivă.

Prieteni cu şeful Poliţiei Neamţ

Asasinarea cămătarului Gheorghiţă Mararu a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă (actualul ministru de Interne – n.r.), a secretarului de stat Dan Fătuloiu şi cu depunerea demisiei de către şeful IPJ Neamţ Aurelian Şoric, aflat în relaţii de prietenie cu fraţii Mararu. „Ce înseamnă interlop!? Era interlop pentru că dădea bani la oameni?! Câţi nu dau bani?!”, plângea, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef Şoric imediat după atac. 

Scandalul din Ministerul de Interne nu i-a impresionat pe interlopi. Câteva luni mai târziu, pe 14 februarie 2011, a venit rândul lui Puiu Mironescu să fie atacat. Se întâmpla în judeţul Bacău, iar cei care l-au vrut mort au fost membrii unui alt clan din Piatra Neamţ, clanul Ţâţă. Este vorba de o grupare apropiată clanului Mararu, care câţiva ani mai târziu avea să fondeze celebra „Academie a Infractorilor Români”.

În replică, doi ani mai târziu, Mironescu a plănuit un atentat cu bombă în Piatra Neamţ, dispozitivul exploziv fiind plasat sub maşina fraţilor Mararu. Interlopul a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru acest atac, dar sentinţa nu este definitivă nici în cazul lui. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite