Scandal la DNA: procurori revocaţi din funcţii, plângeri la CSM şi cercetări disciplinare la Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea din funcţie a doi procurori şefi serviciu despre care spune că nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA. Potrivit unor surse judiciare, cei doi făcuseră anterior plângere la CSM împotriva şefei DNA, deoarece ar fi fost chemaţi la poligraf în dosarul intercepării unei şedinţe de lucru din parchet. Alţi trei procurori DNA sunt cercetaţi de Inspecţia Judiciară.

Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat joi revocarea din funcţia de procuror la DNA a Mihaelei Iorga Moraru. Motivul, potrivit DNA: „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte”. „Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”, mai arată DNA.

Tot pe 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a aprobat încetarea delegării Mihaielei Iorga din funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii  economico – financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

image

Mihaiela Iorga Moraru (foto) este printre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA.

De asemenea, Mihaela Iorga a susţinut şi public acestă cauză, la momentul respectiv, în 2013, fiind prezentă într-un studio de televiziune, alături de un alt procuror, Marius Vartic. Mihaela Iorga a instrumentat mai multe dosare de răsunet, printre care ancheta în cazul „Microsoft”, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.

De ce s-a solicitat revocarea lui Doru Ţuluş

Pe 29 iunie 2017, DNA a  transmis Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Ţuluş DNA a motivat „existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

image

Tot pe 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a aprobat încetarea delegării lui Doru Florin Ţuluş din funcţia de procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Doru Ţuluş (foto stânga) este unul dintre cei mai vechi procurori din DNA. În 2005, în mandatul lui Daniel Morar, el a fost promovat pe funcţia de procuror şef al Secţiei a II-a din DNA de combatere a infracţiunilor conexe de corupţie. A făcut mai multe anchete de răsunet, cum ar fi cel al „Transferurilor din fotbal”.

În calitate de şef de secţie el a contrasemnat rechizitoriile din dosarele „Zambaccian”, „Trofeul Calităţii”, „Loteria”- George Copos sau „Privatizarea ICA- Dan Voiculescu”. În 2008, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a încercat fără succes demiterea din funcţie a lui Doru Ţuluş. Secţia a II-a avea în instrumentare dosarul „Poşta Română”-Tudor Chiuariu, care s-a soldat cu o condamnare cu suspendare pentru fostul ministru. După plecarea lui Daniel Mora la CCR, Doru Ţuluş a rămas în DNA în funcţia de şef serviciu, inferioară celei de şef de secţie.

DNA: „Nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii”

Într-o soliitare transmisă de „Adevărul”, DNA a explicat că: „Prin urmare, s-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a  Consiliului Superior al Magistraturii”. Secţia pentru procurori a CSM va lua o decizie pe 4 iulie.

Procurorii au sesizat Inspecţia Judiciară

Pe de ală parte, potrivit Mediafax, totul ar fi început odată cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. Surse citate de Antena 3 şi Hotnews au confirmat aceste aspecte.

În cauza de la DNA au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Ca urmare a acestei solicitări, procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară. Sesizarea a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Cercetarea dsciplinară de la Inspecţia Judiciară

În acest timp, Inspecţia Judiciară a deschis un dosar de abatere disciplinară împotriva a trei procurori DNA: Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheşelu, procurori în cadrul Secţiei a II-a. Aceştia sunt verificaţi pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Inspecţia a deschis acest caz la solicitarea jurnalistului Răzvan Savaliuc, unul dintre proprietarii site-ului „Lumea Justiţiei”, care a sesizat Inspecţia Judiciară cu modul în care a fost intrumentat dosarul Ordonanţei 13.

„În ceea ce priveşte aspectele sesizate de petantă, vizând faptul că «decizia Curţii Constituţionale din 27.02.2017 care a statuat că procurorii nu au comptenţa de a cerceta acte normative cu caracter de lege nici pe oportunitate nici pe legalitate a demonstrat că DNA nu va avea competenţa să instrumenteze un asemenea dosar», se reţine că, urmare a verificărilor prealabile efectuate în prezenta lucrare, prin rezoluţia din data de 31.05.2017, întocmită de inspectorii judiciari, a fost dispusă în temeiul art. 45 alin 6 lit b din legea 317/2004, privind CSM, republicată, începerea cercetării disciplinare, apreciindu-se că există indicii privind săvârşirea de către procurorii Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheşelu din cadrul DNA Secţia de combatere a infracţiunilor asmililate infracţiunilor de corupţie a abaterii disciplinare prevăzute de art 99 lit t din legea nr 303 /2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată şi modificată”, se arată în Rezoluţia Inspecţiei Judiciare, prezentată de Lumea Justiţiei, publicaţie care a şi sesizat inspectorii.

Sesizarea a vizat şi posibile abateri disciplinare ale Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, şi Augustin Lazăr (procurorul general al României), în legătură cu care inspectorii au decis clasarea. Potrivit procedurii, Inspecţia Judiciară urmează să stabilească dacă cei trei magistraţi ajung la judecată, în Secţia pentru Procurori a CSM sau dacă acuzaţiile vor fi clasate, arată Mediafax.

Cine sunt procurorii cercetaţi

Marius Bulancea este procurorl -şef al Secţiei a II –a de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Fost consilier al Laurei Kovesi, Bulancea este unul dintre cei doi procurori care au trimis-o în judecată pe Elena Udrea în dosarul “Gala Bute”. Tot el are în instrumentare cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale, acuzat că a semnat un protocol pentru echipajele de însoţire de la Poliţia Rutieră prin care a beneficiat de coloana oficială în timpul deplasărilor prin ţară.

Paul Dumitriu  este procuror-şef adjunct al Secţiei a II –a de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Dumitriu a fost consilier al fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, a semnat rechizitoriul în dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare. Acelaşi procuror l-a trimis în faţa judecătorilor pe omul de afaceri Ioan Niculae în două dosare. În cazul „Mită la PSD”, Niculae a primit, în aprilie 2015, o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. În aprilie 2016, senatorul UNPR Marius Isăilă a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare. Şi acest rechizitoriu a fost semnat de procurorul Paul Dumitriu.

Jean Uncheşelu este procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta, având în investigare şi alte cauze cunoscute. Dosarul privind adoptarea OUG 13/2017  a fost instrumentat de Jean Uncheşelu, înainte ca acesta să fie trimis la Parchetul general, unde, cele mai multe acuzaţii s-au clasat. În ceea ce priveşte infracţiunea de favorizarea infractorului, cauza a fost retrimisă la DNA.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite