„Savanţii“ închisorilor fac prozeliţi. Cărţi cu pretenţii academice scrise de criminalii şi pedofilii de prin puşcării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să scape mai repede de închisoare, o mulţime de infractori de drept comun au luat exemplul „gulerelor albe“ condamnate la închisoare s-au apucat de scris cărţi. Printre cei loviţi de harul scrisului se numără criminali, pedofili, lideri ai lumii interlope sau escroci notorii.

Trendul cărţilor scrise după gratii a fost deschis de Sorin Ovidiu Vîntu. Inovativ în materie de fentat legea, Vîntu şi-a arătat abilităţile de artist şi în spatele gratiilor. După el au urmat o mulţime de „gulere albe“ care au scris cărţi în puşcărie pentru a-şi scurta pedeapsa primită pentru infracţiunile comise. Foşti miniştri, parlamentari, procurori, judecători, avocaţi sau oameni de afaceri condamnaţi şi-au descoperit în închisoare vocaţia de scriitori, deşi mulţi dintre ei nu scriseseră până atunci nici măcar un rând.

Pretenţiile academice nu sunt însă doar apanajul VIP-urilor din închisoare. Nenumăraţi alţi deţinuţi, condamnaţi pentru fapte care mai de care mai cumplite, precum crimă sau pedofilie, s-au apucat de scris în închisoare.

Aurel Enea, criminal odios şi blogger

Condamnat pentru o crimă odioasă, Aurel Enea, zis „Măcelarul“, a scris cartea „Evoluţie vs. Creaţie“. Cele 30 de zile scăzute din pedeapsă nu-l ajută prea mult în economia celor 20 de ani pe care-i are de petrecut în spatele gratiilor.
Cartea, care are şi o ediţie în limba engleză (autorul are şi cetăţenie americană) a fost prezentată, înainte de a fi publicată, pe blogul lui Enea.

Volumul beneficiază de o prefaţă scrisă de un conferenţiar universitar şi se vrea a fi o dezbatere, prezentând 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie.

Aurel Enea a ajuns să scrie în puşcărie după ce, în 2007, a măcelărit la propriu o adolescentă. După ce a abuzat de tânără, Enea a ucis-o şi, în încercarea de a şterge urmele, a tranşat cadavrul în bucăţi, pe care le-a aşezat în saci de plastic.
Potrivit anchetatorilor, bărbatul obişnuia să invite adolescente în apartamentul său din Petroşani, împreună cu care se uita la filme pornografice de un sadism înfiorător.

Tâlhari şi escroci, reprofilaţi după gratii

În mai 2015, Dan Andrei Hosu a fost condamnat pentru tâlhărie, după ce, împreună cu un complice, a intrat în filiala Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur, din Cluj-Napoca, de unde a furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Deosebit de violent, Hosu l-a lovit pe paznicul băncii cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele.

Acum, probabil că se căieşte pentru ce a făcut, din moment ce a scris aproape pe nerăsuflate volumul „Iertarea în Hristos din perspectiva Noului Testament“.
Mitică Vasile Dincă, zis „Miky al lui Vasiloi“,  este unul dintre liderii clanului Vasiloi, temut în lumea interlopă a Capitalei, care se ocupă cu taxe de protecţie şi trafic de persoane. Condamnat la 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor, Vasile Dincă a descoperit după gratii că are şi alte talente. El a scris cartea „Etnia rromă şi problemele ei“.

La rândul lui, Titi Sgîrcitu este un alt interlop notoriu care, odată ajuns după gratii, s-a apucat de scris. E greu de crezut că volumul scris de el, „Faţa nevăzută a deţinutului“, are caracter ştiinţific, astfel încăt să-i aducă autorului o scurtare a pedepsei. Titi Sgîrcitu şi-a umplut timpul şi altfel. În închisoare, el s-a reprofilat pe escrocherii. Cu ajutorul soţiei, Liliana Valentina Sgîrcitu, deţinutul a iniţiat o reţea de falsificare de reţete medicale, care au fost decontate fraudulos.

image

Beizadeaua ucigaşă

Este greu de uitat omorul comis de Andrei Andronie, fiul unui cunoscut bancher care în 2011, s-a urcat beat la volanul unui bolid de lux şi a ucis două persoane într-un teribil accident de circulaţie. În închisoare, unde a ajuns pentru 7 ani, beizadeaua bancherului s-a apucat de scris. A semnat nu una, ci două cărţi: „Globalizarea pieţelor de capital“ şi „Fluxurile comerciale internaţionale sub impactul noilor configuraţii geo-politice“.

Un personaj aparte printre savanţii puşcăriilor este britanicul Paul Richard Dorday.
Profesor de filosofie, Dorday a fost condamnat în 2011 la 6 ani de închisoare pentru molestarea a cel puţin zece minori din Valea Jiului. După gratii, pedofilul a scris cartea „Axa conducătoare: conducerea interioară. Transcendenţă. Reabilitarea infractorului“.

Beneficiile „scriitorilor“

Inspiraţia creatoare care i-a lovit pe condamnaţi are o explicaţie cât se poate de practică: o carte scrisă valorează 30 de zile de scurtare a pedepsei. Prin urmare, cu cât numărul lucrărilor este mai mare, cu atât creşte şi perioada de detenţie scăzută din pedeapsă dată de judecători.

Şi mai important pentru deţinuţii-savanţi este faptul că scăderea pedepsei în acest mod îi ajută să ajungă mai uşor la ispăşirea a două treimi din pedeapsă (sau o jumătate în cazul deţinuţilor peste 60 de ani), care aduce şi mai aproape eliberarea condiţionată.

Procurorul care a scris despre eliberarea condiţionată

Fostul procuror Maximilian Balăşescu de la Parchetul Buftea, celebru pentru anchetele sale, a scris în închisoare în special despre eliberarea condiţionată şi reabilitare. „Liberarea Condiţionată, condiţii de acordare şi efecte“, „Criminalitatea organizată sau pluralitatea constituită de infractori“, „Reabilitarea - cauza care înlatură consecinţa condamnării în reglementarea noului Cod Penal“ şi „Liberarea condiţionată reglementarea noului Cod Penal şi a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor“. Bălăşescu a fost condamnat definitiv, pe 17 iunie 2013, la cinci ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat de procurori că a cerut mită 300.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă unor vrăjitoare acuzate că ar fi înşelat-o pe Oana Zăvoranu. În martie 2015, fostul procuror a fost eliberat din penitenciar, după ce şi-a executat fracţia de pedeapsă.

Nu este singurul caz de magistrat care a scris în timp ce executa pepdeapsa. Pe lista celor care au mai scris sunt Georgeta Ghiţă - fost procuror general adjunct al României, Stelian Guli - fost şef al Parchetului Urziceni, Marin Niţă - Parchetul Olteniţa, Tomiţă Neagu - fostul şef al Parchetului din Cornetu, Ioan Berghezan şi Florin Nicuşor Apostu – foşti şefi ai parchetului din Sibiu etc.

Corupţii cu pretenţii academice

Ministerul Justiţiei a publicat la începtul acestei săptămâni titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013 – 2015.
Potrivit datelor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), 188 de deţinuţi au scris şi publicat aproape 400 de cărţi în ultimii doi ani.
Campionii scrisului din puşcărie sunt condamnaţii pentru fapte de corupţie. Cei mai harnici,  Dan Voiculescu şi Dinel Staicu, au scris câte 10 cărţi pe diverse teme. În perioada la care datele de la ANP fac referire (2013 - 2015), fostul premier Adrian Năstase figurează numai cu titlul „Cele două Românii“, dar el a mai scris anterior două lucrări în penitenciar.

Pe lista scritorilor sunt foşti senatori (Cătălin Voicu - 6 cărţi, Sorin Roşca –Stănescu - 3 cărţi), foşti deputaţi (Gigi Becali - 5 cărţi, Nicolae Vasilescu - 4 cărţi, Gheorghe Neţoiu - 4 cărţi, Dan Pasat - 3 cărţi), foşti miniştri (George Copos - 5 cărţi, Nagy Zsolt - 3 cărţi, Relu Fenechiu - 2 cărţi, Codruţ Sereş - o carte) sau foşti primari sau preşedinţi de Consiliu Judeţean (Sorin Apostu - 5 cărţi, Antonie Solomon - 3 cărţi, Emilian Frâncu - 2 cărţi, Nicolae Mischie - o carte, Constantin Nicolescu - o carte).

Mai mulţi afacerişti au fost loviţi şi ei de inspiraţie în penitenciar: Ioan Niculae, Dan Diaconescu, Ştefan Rădulescu, Corneliu Iacobov, Marius Locic, Toader Găureanu, Marcel Păcuraru, Cornel Penescu etc. Printre scriitori mai sunt şi alte nume celebre: nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi, sindicalistul Marius Petcu, fostul colonel SRI Gheorghe Păltânea, Cristi Borcea, fraţii Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica sau Gică Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite