Savanţii închisorilor. Becali recunoaşte: „Nu am darul scrisului, dar am speculat legea. Altul scrie cartea, eu câştig zilele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Becali a recunoscut, într-o emisiune de la B1 TV, că nu el a fost autorul celor cinci cărţi pe care le-a publicat din spatele gratiilor şi care l-au ajutat să se elibereze înainte de termen.

“Noi ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci zile”, a declarat Becali.

Toate cărţile publicate de Gigi Becali au pe copertă doar numele său, fiind considerat singurul autor al respectivelor lucrări. Numele profesorului universitar care i-a fost îndrumător nu este menţionat nicăieri. “Adevărul” a scris încă din luna iunie că Becali ar fi plagiat cel puţin una dintre cele cinci cărţi scrise în penitenciar şi a prezentat pasaje în premieră din aşa-zisele lucrări ştiinţifice ale latifundiarului.

Se dă o declaraţie pe propria răspundere că nu plagiezi. Dacă este plagiat, nu se poate revoca câştigul (n.r. – reducerea de pedeapsă). Se poate întâmpla să fii cercetat penal pentru declaraţie mincinoasă şi poţi să fii condamnat penal pentru declaraţie mincinoasă, dar câştigul de o lună nu poate fi revocat. Gigi Becali, autorul a cinci cărţi scrise în închisoare

"Mă sculam noaptea şi studiam legea"

În aceeaşi emisiune de la B1 TV, Gigi Becali a mai afirmat că nimeni nu are voie să evalueze cărţile sale pentru a constata dacă sunt sau nu lucrări ştiinţifice: “O carte este ştiinţifică prin lege. În lege spune aşa: dacă o carte este editată de o editură abilitată de acel institut naţional, atunci este lucrare ştiinţifică. Nu poate să-şi dea cu părerea nici cel mai mare academician dacă este ştiinţifică sau nu este, pentru că ea a devenit ştiinţifică atunci când a fost editată de acea editură. Punct! Văd că se tot comentează, oameni care nu se pricep, dar îşi dau cu părerea.  Nu poate nimeni să anuleze cartea niciodată. Când a fost pusă ştampila de editura aia, ea a devenit ştiinţifică şi gata. Nu poate nici CSM, nici ministrul Justiţiei, pentru că e lege. Poate propune Parlamentului schimbarea legii, dar atât. Degeaba comentează, că nici ministrul nu ştie legea. Legea o ştiu cei care suferă şi o studiază, pentru că le iese în favoarea lor. Legea o ştiu eu, care mă sculam noaptea de la 3 la 4 şi studiam toată legea”.

“Adevărul” a arătat, într-o serie de articole din vara acestui an, cum editurile care publică lucrările puşcăriaşilor au transformat totul într-o afacere şi nu respectă niciun criteriu de selecţie.

În ciuda neregulilor cât se poate de evidente, Becali pretinde că nu înţelege de ce problema cărţilor scrise în închisori a stârnit atâta vâlvă. ”Eu am făcut cinci cărţi, s-au vândut toate ca pâinea caldă. Dacă am făcut eu puşcărie cu cinci luni mai puţin, cui i-am făcut rău? A facut Borcea trei cărţi, care e problema? De ce atâta duşmănie şi răutate, că face un deţinut în loc de cinci ani, patru ani şi nouă luni. Ce mare lucru că-i scade pedeapsa cu trei luni, pentru ce duşmănia asta? Dacă făceam eu încă cinci luni de puşcărie, cu ce îl încălzea pe procuror sau pe CSM?”, a mai declarat Gigi Becali.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite