Saşii revin la Biertan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Biertan este aşezată la 80 km de Sibiu, în partea de nord a judeţului. Aici a fost descoperit un "donarium" creştin din sec. IV, cu o inscripţie în limba latină, mărturie importantă

Comuna Biertan este aşezată la 80 km de Sibiu, în partea de nord a judeţului. Aici a fost descoperit un "donarium" creştin din sec. IV, cu o inscripţie în limba latină, mărturie importantă referitoare la începuturile creştinismului pe aceste locuri şi la legăturile latine.
Localitatea are un istoric important şi pentru comunitatea saşilor, care ştiu că între anii 1572-1867 Biertanul a fost reşedinţă episcopală. Chiar dacă au plecat în număr mare înainte de 1989, după Revoluţie, saşii au început să revină în vizită în locurile natale. Astfel, din 1991 au decis să vină în grupuri organizate. De atunci, saşii care au plecat din localitatea Biertan se reunesc an de an pentru a depăna amintiri plăcute, fără să uite de mici şi nelipsita bere germană. În acest context, Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala judeţeană Sibiu, în colaborare cu Primăria Biertan, organizează mâine a şaisprezecea întâlnire a saşilor biertăneni. Cu acest prilej, "oaspeţii de peste hotare" vor fi întâmpinaţi în piaţa centrală din comună, după care vor participa la o slujbă religioasă susţinută de mai mulţi preoţi evanghelici. La manifestarea amintită şi-a anunţat prezenţa şi Eminenţa Sa, Episcopul Bisericii Evanghelice, prof. univ., dr. Christoph Klein. Gazdele au mai pregătit pentru întâlnire două expoziţii: una în incinta şcolii, cealaltă în incinta cetăţii. Parada portului popular săsesc, întâlnirea cu tinerii de la casa parohială din localitate, concertul de fanfară din faţa primăriei, dar şi concertul de cameră, din interiorul bisericii, vor da amploarea cuvenită acestui moment inedit, atât pentru comunitatea săsească din ţară, cât şi pentru cei veniţi de peste hotare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite