Ne-am decis: mergem la Bucureşti pentru autostradă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
autostrada sebes turda

Aşadar, s-a decis. Pe 19 mai a.c., societatea civilă moldovenească, sprijinită şi de cea ardelenească, va porni în marş motorizat spre Bucureşti, pentru a afirma, clar şi răspicat, că Moldova are nevoie şi vrea autostradă. Sau, mai bine spus, are nevoie de autostrăzi: A8 (Iaşi–Târgu Mureş) şi A7 (Siret–Suceava–Bacău–Ploieşti).

Infrastructura modernă trebuie adusă şi în Moldova. Este inadmisibil ca, dintre toate cele trei mari regiuni istorice ale României, Moldova să fie singura fără vreun kilometru de autostradă! Organizatorii acţiunii, asociaţiile „Moldova Vrea Autostradă” şi „Împreună pentru A8”, au demarat pregătirile pentru acest marş animaţi tocmai de acest gând. Ori toţi cetăţenii şi toate regiunile ţării au aceleaşi drepturi, ori ceva scârţâie în feroneria statului român!

De ce autostrada A8? După cum am mai amintit şi cu alte ocazii (De ce vrea Moldova autostradă?; România încă neunită), A8 este esenţială pentru apropierea regiunii Moldova de circuitul economic european, scopul fiind acela de a atrage investitori străini şi de a reduce costurile suplimentare pentru antreprenorii locali. Să vrei a face comerţ la nivel european în regiunea de graniţă UE presupune anumite costuri de transport, mai ales în lipsa unei infrastructuri adecvate.

De ce autostrada A7? Pentru că în anul Centenarului, este de neimaginat ca regiunea ce a cedat cel mai mult la 1859 (prerogative politice, economice şi simbolice), precum şi regiunea rezistenţei până la capăt în anii Primului Război Mondial, să nu fie legată infrastructural de Muntenia, regiunea unde este situată capitala ţării şi, totodată, regiunea care a beneficiat cel mai mult de pe urma sacrificiilor făcute de Moldova în momentele-cheie ce au dus la formarea şi consolidarea României moderne.

Măcar în anul Centenarului, vocea moldovenilor să se facă auzită la Bucureşti! (Remus Tanasă)

Imagine indisponibilă
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite