Românul care pune cârme iahturilor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Husar şi-a amenajat un birou în apartamentul său din Alba-Iulia
Ionuţ Husar şi-a amenajat un birou în apartamentul său din Alba-Iulia

Inginerul Ionuţ Husar (28 de ani) proiectează, de aproape patru ani, sisteme de navigare pentru iahturi de lux construite în Olanda. Până acum, românul a proiectat 45 de motoare hidraulice. Cea mai scumpă navă pentru care românul a proiectat sistemul de navigare este un iaht de 85 de milioane de euro.

Din septembrie 2006, Ionuţ Husar lucrează pentru firma olandeză Van der Velden Marine Syistems, societate cu peste 50 de ani de experienţă în domeniul sistemelor de manevră a vapoarelor.

Mai citiţi şi:

VIDEO Robotul care-ţi dă papucii (GALERIE FOTO)

Un român a inventat „bolţarii ecologici“ pentru casele pasive

Românul proiectează partea de guvernare a unei nave, respectiv cârma şi motorul hidraulic (maşina cârmei n.r.) la nave fluviale şi maritime, precum şi la iahturi. Inginer mecanic, absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi specializat în ingineria şi managementul sistemelor de producţie, tânărul a fost recomandat olandezilor de către vărul său care lucra acolo, iar apoi a fost cooptat în echipă şi specializat timp de aproape doi ani la Rotterdam. „Interviul l-am dat în ţară, cu un olandez, iar apoi am plecat în Olanda.

VEZI GALERIE FOTO

Ajuns acolo, am fost repartizat lângă un coleg care s-a ocupat de mine, m-a iniţiat în acest domeniu. Ei îi consideră foarte bine pregătiţi pe românii care au studii superioare terminate în România, apreciază foarte mult şcoala noastră, fapt pentru care mi-au acordat o atenţie deosebită", a explicat Ionuţ. După doar trei luni i s-a propus să rămână în Olanda pe termen nelimitat.

Planul general, trimis clientului

Nu a oferit pe moment un răspuns, dar când i s-a ivit prilejul a venit în ţară, profitând de faptul că firma olandeză a deschis o reprezentanţă la Galaţi. S-a întors la Alba Iulia, unde şi-a făcut birou chiar în propriul apartament. Astfel, Ionuţ şi încă un specialist din Galaţi au ajuns singurii români din ţară care proiectează sisteme de manevră la vapoarele construite de firma olandeză, care are reprezentanţe în Germania, Italia, Coreea de Sud, China, Canada şi România.

La început a fost repartizat într-o divizie specială care se ocupă doar de iahturi, dar în timp a proiectat cârme şi pentru vapoare fluviale sau oceanice. Concret, primeşte de la firma olandeză caracteristicile principale ale navei şi desenul cu structura din spate a vasului. „După ce am toate aceste date, fac un calcul de dimensionare şi apoi încep să concep planul general.

Acesta e începutul proiectului. Planul general se trimite la client, pentru aprobarea dimensiunilor generale şi ulterior aprobării fac desenele de execuţie. Odată finalizate, aceste desene le trimit în Olanda la biroul de clasificare. Proiectez doar partea de guvernare, respectiv cârma şi motorul hidraulic care o acţionează. Practic, motorul vasului e elicea, iar cârma se află în spatele elicei", explică Ionuţ Husar.

Până în prezent a proiectat aproximativ 20 de iahturi şi alte 30 de nave fluviale şi oceanice. Pentru proiectarea părţii de guvernare a unui iaht lucrează aproximativ trei săptămâni, în timp ce pentru cârma unui vas fluvial îi ajung trei zile ca să facă proiectul. „A fost ceva nou pentru mine, a fost o provocare. La navele fluviale nu ai satisfacţii profesionale deosebite pentru că sunt multe standarde şi foarte mult copiezi, dar la iahturi e mereu altceva", spune inginerul.

Salariu „la distanţă"

Românul a proiectat cârma celui mai mare iaht construit pe şantierul firmei olandeze. E vorba de un iaht de 85 de metri lungime, care l-a costat pe proprietar 85 de milioane de euro, întrucât preţul pe care îl aplică firma olandeză este de aproximativ un milion de euro metrul de navă.

Pentru munca sa spune că e plătit ca un proiectant cu o experienţă mult mai mare decât el. „În Olanda, pentru o astfel de activitate, ai un salariu de 3.000-3.500 de euro. Eu, fiind în ţară, câştig 1.000 de euro, însă n-aş mai merge să lucrez în Olanda. Mă simt bine acasă, alături de soţia mea, care va naşte în curând un băieţel", a explicat inginerul.

În scurt timp, firma olandeză va ieşi pe piaţă cu produse noi, respectiv cu elicea şi cu cilindrul în care se montează aceasta. „Am fost ales de companie să fiu promotorul şi designerul noului produs. Sper să lucrez cât mai mult pentru firma olandeză pentru că îmi place ceea ce fac", mai spune Ionuţ Husar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite