România se confruntă cu un aflux de cereri de azil din partea cetăţenilor sirieni. În martie, Grecia ne trimite o primă tranşă de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1.266 de cereri de azil au fost depuse anul trecut de cetăţeni străini
1.266 de cereri de azil au fost depuse anul trecut de cetăţeni străini

România se confruntă cu un aflux de cereri de azil din partea cetăţenilor sirieni, aceştia reprezentând 40% din totalul de 1.266 de cereri depuse în 2015. Cu toate acestea, în 2016, România va primit mai mulţi refugiaţi aflaţi pe teritoriul Uniunii Europene, iar în urma discuţiilor s-a ajuns la 160 de persoane din Italia şi 135 din Grecia. O primă parte dintre aceştia, 13 mai exact, vor ajunge în ţară în martie.

Asta a declarat şeful Inspectoratului General pentru Imigrări, chestor principal Viorel Vasile, care a adăugat că majoritatea cetăţenilor străini care au solicitat azil au fost membri de familie, rude sau apropiaţi ai unor cetăţeni sirieni deja stabiliţi în România.

„Anul trecut s-au înregistrat 1.266 de cereri de azil, menţinând-se astfel trendul multianual pe o pantă ascendentă. Principalele ţări de origine ale străinilor care cer azil sunt Siria, Irak şi Afganistan”, a mai declarat chestorul principal Vasile în cadrul bilanţului Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) pe 2015.

Acesta a precizat că din totalul cererilor depuse au fost soluţionate 1.151 de cereri de protecţie internaţională.

Dintre solicitanţii de azil, cei mai mulţi vin din Siria (541), Irak (214) şi Afganistan (96).

În 2015, 189 de cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă din România, în timp ce 119 migranţi au fost repatriaţi prin intermediul proiectului „Programul de sprijin pentru Repatriere Voluntară Asistată şi Reintegrare”.

De altfel, au fost organizate şi desfăşurate 2.324 de acţiuni şi controale pentru depistarea cetăţenilor care nu aveau permis de şedere, fiind depistate 2.159 de persoane în această situaţie. Astfel, au fost emise şi 1.677 de decizii de returnare.

În privinţa vizelor, IGI arată că anul trecut au depuse 13.487 de astfel de solicitări la misiunile diplomatice din străinătate. Din totalul acestora, au fost soluţionate 10.425 de cereri de viză de intrare, 2.857 de scurtă şedere.

Din acestea, au primit aviz favorabil 7.697 de cereri pentru şedere de lungă durată şi 2.415 de scurtă durată.

Pregătiri pentru un flux masiv de imigranţi

Şeful IGI a mai precizat că România va primi în 2016 mai mulţi refugiaţi aflaţi pe teritoriul Uniunii Europene, iar în urma discuţiilor s-a ajuns la 160 de persoane din Italia şi 135 din Grecia. De altfel, primii 13 refugiaţi vor ajunge din Grecia la începutul lunii martie.

„Anul trecut s-a luat decizia, la nivelul UE, ca România să participe la relocarea mai multor refugiaţi din Italia şi Grecia. În acest moment, în urma legăturii cu cele două ţări, s-a ajuns la 160 de persoane din Italia şi 135 din Grecia. Noi am înaintat scrisori de intenţie, au fost efectuate verificările de rigoare, aşteptăm să fie trimise aceste persoane către România. Totul depinde doar de colegii din cele două ţări", a spus chestorul principal Viorel Vasile. 

Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, IGI este pregătit pentru a efectua interviurile şi pentru a analiza cererile de azil ale celor care le vor depune, atât cu personalul specializat existent, cât şi cu personal suplimentar, care a fost pregătit în anul 2015.

„De asemenea, s-au luat măsuri pentru a suplimenta cele 950 de locuri de cazare aflate în cele şase centre de azil. În acest moment, gradul de ocupare este de 11%, ceea ce înseamnă că avem o marjă destul de sigură. Vom mai putea suplimenta, aşa cum am mai spus, câteva locuri, iar în perioada următoare voi prezenta conducerii Ministerului de Interne rezultatul evaluării pe care am dispus-o, astfel încât să putem propune şi măsuri pe termen scurt, dar şi soluţii pe termen lung, astfel încât România să facă faţă, dacă va fi nevoie, unui flux masiv de imigranţi”, a spus chestorul principal Vasile. 

Totodată, el a precizat că, pe baza analizelor efectuate, se estimează că va continua afluxul de refugiaţi pe ruta balcanică. 

„Din evaluările efectuate în cadrul IGI şi pe baza informaţiilor furnizate de agenţiile internaţionale care gestionează problema fluxurilor migratorii, putem aprecia că în anul 2016 afluxul masiv de refugiaţi pe ruta balcanică va continua. Este greu de făcut o estimare dacă va fi mai numeros decât anul trecut sau nu, dar cert este că acest flux va continua şi tocmai de aceea, pe baza acestor analize, am luat măsurile necesare", a mai spus Viorel Vasile. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite