România are cheltuieli militare de patru ori mai mari decât Bulgaria sau Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a achitat o parte importantă  din contractele pentru sisteme antiaeriene Patriot
România a achitat o parte importantă  din contractele pentru sisteme antiaeriene Patriot

Potrivit noului raport al Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în anul 2018, România a crescut sumele alocate Apărării şi a ajuns pe locul 40 la nivel mondial. Concret, România a avut anul trecut cheltuieli militare de 4,6 miliarde de dolari, cu 400 de milioane mai mari faţă de 2017.

Dacă facem o comparaţie cu unele ţări aliate europene, cheltuielile militare decontate de responsabilii de la Bucureşti nu sunt de neglijat. Astfel, România a alocat pentru Apărare de peste patru ori mai mult decât Bulgaria, care a rezervat pentru acest domeniu numai 1,09 miliarde de dolari. Dacă ne comparăm cu Ungaria situaţia este oarecum similară, Budapesta alocând pentru sistemul militar, anul trecut, numai 1,6 miliarde de dolari. În aceeaşi situaţie se află şi Slovacia, cu 1,2 miliarde de dolari. Practic, din fostul bloc comunist, singura ţară care ne-a depăşit în acest domeniu este Polonia, care a cheltuit pentru forţele armate 11,5 miliarde de dolari. 

Interesant este că, pe plan european, România a ajuns să aibă cheltuieli militare apropiate de cele ale unor ţări occidentale cum ar fi Belgia (4,9 miliarde de dolari), Suedia (peste 5,5 miliarde de dolari) sau Grecia (5,2 miliarde de dolari). Ba mai mult, Bucureştiul a decontat cheltuieli militare mai mari decât Portugalia (4,2 miliarde de dolari)  sau Danemarca (4,2 miliarde de dolari). 

Ne-au salvat contractele Guvern-Guvern

Această performanţă a fost reuşită de România cu toate că, anul trecut, resposabilii de la Bucureşti au ratat contractarea unor programe de înzestrare cum ar cel pentru camioane şi platforme militare de transport rutier sau cel al corvetelor multirol pentru Forţele Navale. Totuşi, au fost puse în practică contracte  majore negociate direct, Guvern-Guvern, de achiziţionare a sistemelor de apărare anti-aeriană Patriot, a lansatoarelor de rachete HIMARS şi a transportoarelor blindate Piranha V. În aceste cazuri, plăţile s-au făcut la termen şi la valoarea convenită. 

Conform unor surse, pe lângă continuarea programelor în curs, în acest an, se vor aloca bani pentru achiziţionarea a încă cinci avioane de luptă multirol F-16 Fighting Falcon şi pentru moderizarea avioanelor IAR 99 Şoim. În plus, se doreşte finalizarea programului de dotare cu baterii de coastă mobile, sisteme care sunt considerate ideale pentru apărarea zonei litorale. 

Rusia iese din Top 5

Conform studiului realizat de SIPRI este pentru prima dată în ultimii 12 ani când Rusia nu a intrat în top 5 ţări ale lumii cu cele mai mari cheltuieli la capitolul apărare. Asta pentru că, alocările financiare ale Moscovei au scăzut cu 3,5% faţă de anul 2017, fiind de 61,4 miliarde de dolari.

Topul cinci al ţărilor după cheltuielile militare este format din SUA, care au cheltuit 649 de miliarde de dolari în 2018, cu 4,6% mai mult decât în 2017, urmate de China, Arabia Saudită, India şi Franţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite