Reţinerea de 24 de ore, la latitudinea poliţiştilor. Cum vrea MAI să întărească autoritatea oamenilor legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii vor putea reţine în Secţie şi 24 de ore un cetăţean suspect fără acordul procurorilor. În acelaşi timp, oamenii legii vor putea intra în locuinţe fără permisiunea persoanei, Aşa se arată într-un proiect de lege care le dă puteri sporite poliţiştilor. Aceeaşi lege transformă mai multe contravenţii în infracţiuni. Drept urmare, o bormaşină folosită la o oră interzisă îi poate aduce pierderea libertăţii celui care o foloseşte.

Concret, proiectul de lege stabileşte când un poliţist are dreptul de a legitima o persoană, când o poate încătuşa sau când o poate conduce la sediul Poliţiei, unde „suspectul” poate fi reţinut chiar şi 24 de ore dacă este nevoie. În legea actuală doar procurorul poate decide reţinerea unei persoane pentru 24 de ore. În plus, noua lege le va permite poliţiştilor să intre în locuinţele cetăţenilor, fără acordul acestora. 

Pedepse mai aspre

Proiectul prevede majorarea limitelor amenzilor până la 1.500 de lei în cazul refuzului unei persoane de a se legitima sau de a se prezenta la sediul poliţiei. În continuare, „fapta persoanei care continuă încălcarea legii, prin ignorarea avertismentelor lansate de poliţist devine infracţiune”, se arată în proiectul de lege.

Conducerea unei persoane la sediul poliţiei se va realiza în următoarele situaţii: nu s-a putut stabili identitatea acesteia; din cauza locului, circumstanţelor, bunurilor aflate asupra sa, ori comportamentului, creează suspiciunea că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, ordinea publică sau alte valori sociale; a fost prinsă în flagrant săvârşind o infracţiune; persoana este dată în urmărire; a evadat, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenţie sau din unitatea în care executa măsura internării medicale; nu respectă măsura luării în custodie publică.

La sediul poliţiei, persoana va fi informată cu privire la drepturile ce îi revin, va avea dreptul de a fi asistată de un avocat şi de a nu da nici o declaraţie fără prezenţa acestuia, va avea dreptul de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane, va avea dreptul de a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă, va avea dreptul de a fi consultată de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, va avea dreptul de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare.

La rândul lui, poliţistul îl va putea reţine pe „suspect” 24 de ore la secţie pentru verificări. După verificarea situaţiei persoanei şi luarea măsurilor legale, poliţistul are obligaţia de a permite acesteia să părăsească sediul poliţiei. Mai mult, la expirarea termenului, persoana are dreptul de a părăsi sediul poliţiei, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită.

s

Când nu vor avea nevoie de mandat de percheziţie

Pe de altă parte, poliţistul are dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat în orice mod, fără acordul persoanei, în mai multe situaţii: dacă există indicii că în acel spaţiu este pusă în pericol viaţa unei persoane sau este o persoană decedată; în acel spaţiu se află autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată; în acel spaţiu se află autorul unui act terorist.

Persoanele care în viitor vor jigni poliţişti aflaţi în timpul serviciului riscă până la un an de închisoare

Noi infracţiuni introduse

Potrivit unei alte prevederi, în cazul în care persoana este avertizată „să înceteze activităţile infracţionale”, dar aceasta refuză, anumite contravenţii se transformă în infracţiune şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Printre acestea se numără şi cei care „tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil”: tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, arată proiectul.

Tot infracţiune va deveni şi „fapta persoanei care, fiind avertizată asupra consecinţelor legale la care se expune, împiedică prin orice mijloace, organele de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţii de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului”. Infracţiunea se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Veste anticuţit şi antiglonţ pentru poliţiştii din stradă

Concomitent cu aplicarea acestor prevederi, MAI vrea să întărească şi capacitatea de ripostă şi apărare a poliţiştilor. Şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, a anunţat demararea unui proiect de achiziţie a 35.000 de veste anticuţit şi antiglonţ, care să ajungă la poliţiştii din stradă, cei care intră în contact cu cetăţenii şi care sunt expuşi pericolelor.

Protecţie extinsă

Odată cu anunţarea acestui proiect, MAI a pus în dezbatere publică şi un proiect de Ordin privind asigurarea unor măsuri de protecţie pentru poliţişti şi membrii familiilor acestora (soţul/soţia, copiii şi părinţii), în situaţiile în care sunt puşi în pericol. Concret, atunci când apar ameninţări asupra unor poliţişti în legătură cu activitatea profesională, trebuie să se ia şi măsuri de protecţie a acestora, inclusiv acasă.

Cazurile care schimbă procedurile Poliţiei

Măsurile luate de MAI vin după ce, numai anul acesta, doi poliţişti au fost ucişi la datorie. În ianuarie 2017, şeful de post din Vişeu de Jos, agentul şef principal Nistor Gheorghe, a fost ucis cu mai mai multe lovituri de cuţit chiar în sediul postului de poliţie. În luna iulie a acestui an, Sorin Vezeteu, un poliţist de la Transporturi Feroviare, a fost omorât în Gara Burdujeni din Suceava de un tânăr de 24 de ani.

Astfel de cazuri nu au ocolit nici Capitala. În 2015 poliţistul Gheorghe Ionescu de la Brigada Rutieră a murit după ce a fost lovit intenţionat cu maşina de un om de afaceri turc pe care a încercat să-l oprească în trafic. Nevoia unor reglementări clare a venit şi după producerea unor incidente revoltătoare, dar nu atât de tragice cum ar fi cel din iunie anul acesta când fostul deputat Cristian Boureanu i-a umilit pe poliţiştii unui echipaj după ce a fost oprit în trafic.

Două luni mai târziu, directorul Maternităţii Giuleşti, medicul Ciprian Cristescu, aflat în stare de ebrietate, a iscat un adevărat scandal în centrul Capitalei când oamenii legii au încercat să-l legitimeze. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite