REPORTAJ VIDEO Brexit în Piaţa Obor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femei românece
Femei românece

Ce înţeleg oamenii simpli din Brexit? Pare un demers derizoriu, însă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a reprezentat un şoc tocmai pentru că oamenii simpli au fost neglijaţi, scoşi din toate calculele. Totuşi, ei există, sunt peste tot, de la Huşi până în Sunderland. Am mers în Piaţa Obor din Bucureşti să vorbim cu oamenii Europei despre istoria Europei.

Dimineaţa zilei de vineri a venit cu o veste şoc: la capătul celălalt al Europei,  într-un referendum istoric, britanicii au decis că e timpul să părăsească Uniunea Europeană şi să meargă mai departe pe calea lor. Reţelele sociale au luat foc, iar analiştii politici au dat buzna pe marile ecrane, împărţind opinii şi concluzii. S-au rostit şi se vor rosti pe parcursul următoarelor săptămâni cuvinte mari, se vor invoca statistici complicate şi previziunile vor fi dintre cele mai îndrăzneţe. Experţii nu s-au sfiit să catalogeze „Brexit-ul” ca cea mai mare schimare europeană de la căderea Zidului Berlinului încoace.

Însă toate acestea au avut prea puţin efect în buricul Bucureştiului, capitală cu pretenţii europene. În Piaţa Obor, istoria în desfăşurare a destrămării Uniunii Europene e toropită de lehamitea cu care oamenii se raportează de obicei la evenimentele majore din lume. Tulburaţi de căldura infernală ce se aşterne încă de la primele ore ale dimineţii peste capitala noastră, printre grămezi de leuştean, chiloţi şi covrigi, oamenii păreau prea puţin preocupaţi de consecinţele geopolitice ale acestui referendum şi mai îngrijoraţi de sărăcia şi amărăciunea cu care îşi duc traiul. Mulţi români nu înţeleg Brexitul şi tot lanţul de consecinţe, pentru că, într-un fel, n-au fost niciodată în Uniunea Europeană. Trăiesc după regulile altei lumi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite