Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Ponta, interimar la Transporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme.

UPDATE  Ministerul Transporturilor a trimis un comunicat prin care confirmă că Relu Fenechiu i-a confirmat telefonic premierului Victor Ponta decizia de a demisiona, urmând ca discuţiile referitoare la preluarea atribuţiilor să fie purtate în cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie. Instituţia precizează că în cele sapte luni de mandat, eforturile echipei ministeriale s-au concentrat pe îndeplinirea obiectivelor stabilite de instituţiile de stat, pornind de la managementul privat în companiile de stat, deblocarea Programului Operaţional Sectorial de Transport şi privatizarea CFR Marfă în termenul stabilit de FMI.

Concomitent, sunt menţionate rezolvarea problemelor cu taxiurile pe Aeroportul Otopeni, transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii, organizarea şcolilor de şoferi şi acordul Comisiei Europene de a finanţa o serie de proiecte la metroul Bucureştean. În fine, este evocată deschiderea podului Calafat-Vidin.

UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vinerI că la începutul săptămânii viitoare va avea loc şedinţa conducerii PNL care va decide numele viitorului ministru al Transporturilor, iar Ovidiu Silaghi este una dintre variantele luate în calcul pentru acest portofoliu.

„Forul statutar al partidului, Biroul Politic Naţional se va întruni la începutul săptămânii viitoare, probabil luni sau marţi, şi va face o nouă propunere pentru acest minister. Portofoliul rămâne bineînţeles la PNL şi vom face o propunere, vom discuta cu premierul Ponta şi vom continua“, a declarat Antonescu,citat de Mediafax.

Totodată, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Relu Fenechiu a fost „un ministru competent“ care „şi-a făcut datoria“, iar el nu regretă „nicio clipă“  faptul că un om competent a fost desemnat de către partid în funcţia de ministru al Transporturilor.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de revocare din funcţia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta. De asemenea, preşedintele a semnat numirea premierului Ponta ca interimar la Transporturi.

UPDATE Hotărârea luată vineri de instanţa supremă în dosarul „Transformatorul“, prin care au fost condamnaţi la închisoare cu executare Relu Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi din acest caz, va fi atacată cu recurs atât de ministrul Transporturilor, cât şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Potrivit unor surse judiciare, procurorii cer mai mulţi ani de închisoare pentru Relu Fenechiu.

UPDATE Potrivit unor surse oficiale, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor, iar premierul Victor Ponta va prelua interimatul la conducerea ministerului.

UPDATE Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată. Instanţa Supremă l-a condamnat şi pe fratele ministrului Fenechiu, Lucian Fenechiu, tot la cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Electrica primeşte despăgubiri de 6,3 milioane lei, reprezentând daune materiale.

Toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul“ au primit pedepse de închisoare cu executare.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor  - 5 ani cu executare

Lucian Fenechiu, fratele lui Relu Fenechiu - 5 ani de cu executare

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova  - 6 ani de închisoare cu executare

Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova - 6 ani  de închisoare cu executare

Petru Andronache, director general al SISEE Moldova- 7 ani cu executare

Bogdan Damian, asociat al fraţilor Fenechiu - 5 ani cu executare
 


SENTINŢA INTEGRALĂ A INSTANŢEI ÎN DOSARUL „TRANSFORMATORUL“

I. 1. Admite cererile formulate de inculpatii MĂRGHIDAN ION, ANDRONACHE PETRU, FENECHIU RELU, FENECHIU LUCIAN si DAMIAN MIHAI BOGDAN si dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor astfel: - pentru inculpatul Mărghidan Ion, din infracţiunile prevăzute de art.248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (15 acte materiale) şi de art.132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.248 şi art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (7 acte materiale), ambele cu aplicarea art.33 litera a Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art. 248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.132 din Legea nr. 78/2000 (22 acte materiale); - pentru inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian si Damian Bogdan, din infracţiunile prevăzute de art. 26 raportat la art.248 si art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (39 acte materiale) şi de art. 26 Cod penal raportat la art.132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.248 şi art. 2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (7 acte materiale), ambele cu aplicarea art.33 litera a Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art. 26 raportat la art.248 şi art. 2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.13 2 din Legea nr. 78/2000 (46 acte materiale); - pentru inculpatul Andronache Petru, din infracţiunile prevăzute de art.248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (39 acte materiale) şi de art.132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.248 şi art. 2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (7 acte materiale), ambele cu aplicarea art.33 litera a Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art.248 rap.la art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal şi art.13 2 din Legea nr. 78/2000 (46 acte materiale).

2. Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul TURBATU IOAN de schimbare a încadrării juridice din infractiunea prevăzută de art.248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, în infractiunea prevăzută de art.249 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal . II. 1. În baza art.248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal (24 acte materiale), condamnă pe inculpatul TURBATU IOAN, (date stare civila), la pedeapsa principală în cuantum de 6 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu în formă calificată. În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal. 2. În baza art.248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal si art.13 2 din Legea nr.78/2000 (22 acte materiale), condamnă pe inculpatul MĂRGHIDAN ION, (date stare civila), la pedeapsa principală în cuantum de 6 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu în formă calificată. În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal.

3. În baza art.248 raportat la art.2481 Cod penal, cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal si art.13 2 din Legea nr.78/2000 (46 acte materiale), condamnă pe inculpatul ANDRONACHE PETRU, (date stare civila), la pedeapsa principală în cuantum de 7 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu în formă calificată. În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si c Cod penal.

4. În baza art.26 raportat la art.248 si art. 2481 Cod penal cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal si art.13 2 din Legea nr.78/2000 (46 acte materiale), condamnă pe inculpatul FENECHIU RELU, (date stare civila), la pedeapsa principală în cuantum de 5 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si c Cod penal, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b ?i c Cod penal.

5. În baza art.26 raportat la art.248 si art. 2481 Cod penal, cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal (46 acte materiale) si art.13 2 din Legea nr.78/2000, condamnă pe inculpatul FENECHIU LUCIAN, (date stare civila), la pedeapsa principală în cuantum de 5 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal.

6. În baza art.26 raportat la art.248 ?i art. 2481 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal (46 acte materiale) si art.132 din Legea nr.78/2000, condamnă pe inculpatul DAMIAN MIHAI BOGDAN, (date stare civila), la pedeapsa principală în cuantum de 5 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c Cod penal pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si c Cod penal.

III. În baza art.346 raportat la art.14 alin.1 şi 3 lit.b Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Filiala de Întretinere si Servicii Energetice „ELECTRICA SERV” SA (SISE Electrica Moldova) şi obligă inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion, Andronache Petru, Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian si Damian Mihai Bogdan, în solidar, la plata sumei de 6.327.390 lei către această parte civilă, reprezentând daune materiale; pentru inculpatul Turbatu Ioan, limita răspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru inculpatul Mărghidan Ion, limita răspunderii civile solidare este de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

IV. Menţine măsura sechestrului asigurător a bunurilor apartinând inculpatului Turbatu Ioan, luată prin ordonanţa din 28.11.2011, respectiv asupra autoturismului marca Toyota, valoare de achiziţie 19.200,41 RON şi asupra cotei părţi de 1 din imobilul, situat în localitatea Bacău, compus din teren 760,33 mp şi locuinţă, număr cadastral ... respectiv (...) C1;C2 – carte funciară ..., valoare de impunere 992.366,17 RON.
Menţine măsura sechestrului asigurător a bunurilor apartinând inculpatului Mărghidan Ion, luată prin ordonanţa din 28.11.2011, respectiv asupra autoturismului marca Dacia Logan, serie motor ..., valoare de achiziţie 28.025,53 RON şi asupra cotei părţi de 1 din imobilele situate în - localitatea Piatra Neamţ, valoare impunere 106.521,12 RON şi terenului –fîneţe- în suprafaţă de 1800 mp situat în intravilanul comunei Gîrcina, înscris în cartea funciară.... Menţine măsura sechestrului asigurător a bunurilor apartinând inculpatului Andronache Petru, luată prin ordonanţa din 28.11.2011, respectiv asupra autoturismului marca Dacia Supernova ..., valoare de achiziţie 13.635,48 RON, autoturismului marca FIAT PANDA 45, ..., valoare de achiziţie 1.000 RON şi autoturismului marca Oltcit Club 11, serie motor ..., valoare de achiziţie 3.000 RON.
Menţine măsura sechestrului asigurător a bunurilor apartinând inculpatului Fenechiu Relu, luată prin ordonanţa din 28.11.201, respectiv asupra autoturismului marca BMW X 6, serie sasiu ..., valoare de achiziţie 223.352,50 RON şi asupra: - imobilului amplasat în mun.Iaşi, ..., în suprafaţă de 1567 mp, carte funciară...; - imobilului amplasat în mun.Iaşi, ..., suprafaţă 1101,3 mp, carte funciară ..., valoare de impunere 520.411,42 RON; - imobilului amplasat în municipiul Iaşi, ..., suprafaţă 2000 mp, carte funciară 255;
Menţine măsura sechestrului asigurător a bunurilor apartinând inculpatului Fenechiu Lucian, luată prin ordonanţa din 28.11.2011, respectiv asupra cotei părţi de 1 din imobilul, amplasat în municipiul Iaşi, ..., suprafaţă 1356,14 mp, carte funciară ..., valoare impozabilă 1.328.518,40 RON.
Menţine măsura sechestrului asigurător a bunurilor apartinând inculpatului Damian Mihai Bogdan, luată prin ordonanţa din 28.11.2011, respectiv asupra cotei părţi de 1 din imobil, amplasat în mun. Iaşi, ..., suprafaţă 706, 84 mp, carte funciară ..., valoare de impunere 492.807,14 RON.

V. În baza art. 191 alin. 1, 2 si 3 Cod procedură penală, obligă inculpaţii la plata sumelor de câte 25.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 400 lei reprezintă onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu.
Cu recurs în termen de 10 zile.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 12 iulie 2013.


UPDATE Prim-ministrul Victor Ponta speră ca Relu Fenechiu să fie achitat de instanţa supremă, adăugând că va avea şi o discuţie cu acesta. „O să vorbesc cu dânsul, sper să fie achitat", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a anunţat anterior, de mai multe ori, că Relu Fenechiu va fi înlocuit în postul de ministru al Transporturilor dacă va fi condamnat şi nu a exclus varianta de a-şi asuma conducerea interimară a ministerului, precizând însă că speră să nu fie obligat să recurgă la aceste decizii deoarece Fenechiu „este un ministru eficient”.

Joi, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a remis presei un comunicat cu „informaţii relevante privind dosarul penal“, în care susţine că „prin analizarea probelor aflate la dosarul cauzei rezultă, dincolo de orice dubiu, contrariul celor reţinute în rechizitoriu“.

La termenul din 4 iulie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut instanţei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul „Transformatorul“ la pedepse cu închisoarea cu executare orientate spre maxim, pentru infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi pedeapsa maximă fiind de 15 ani.

Fenechiu: „Dacă sunt condamnat, îmi dau demisia“

„Eu sunt optimist în ceea ce priveşte decizia şi sunt bucuros că se termină. Dacă sunt condamnat îmi dau demisia. Mi-am dorit foarte mult să se termine“, a declarat Fenechiu la finalulul şedinţei de judecată.

De asemenea, procurorul DNA a solicitat ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei.

Procurorul a solicitat instanţei şi să menţină sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a arătat că, în toată perioada în care a făcut afaceri, nu a simţit că face ceva ilegal, că nu simte nici acum că ceea ce a făcut este ilegal. El s-a declarat nevinovat şi a lăsat decizia la latitudinea judecătorilor, la fel cum au făcut şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar.

Avocaţii au arătat pe rând că acuzaţiile DNA nu sunt probate, că toate transformatoarele şi componentele au fost utilizate şi folosite astfel că prejudiciul constatat de DNA nu există.

Avocatul Mateuţ a cerut achitarea lui Fenechiu

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut instanţei achitarea lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de care sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie.

De asemenea, Mateuţ a cerut ridicarea sechestrului de pe bunurile lui Relu Fenechiu şi ale lui Lucian Fenechiu.Potrivit avocatului, în acest dosar nu sunt probe că Relu Fenechiu şi Lucian Fenechiu au avut o înţelegere cu foştii directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova trimişi în judecată.

Avocatul Mateuţ a pledat în faţa instanţei pentru achitarea fraţilor Fenechiu, explicând că nu există niciun fapt care să indice complicitatea celor doi la acuzaţiile aduse de procurori. Totodată, avocatul a cerut şi schimbarea încadrării juridice pentru celălat inculpat din dosar, Bogdan Damian.

Acuzaţiile aduse lui Relu Fenechiu

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care în momentul comiterii faptelor era acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iaşi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA.

Procurorii au anunţat că au mai fost trimişi în judecată şi directorul general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu, pe director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, Ion Marghidan, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005 şi pe  Petru Andronache, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova SA - Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC La Roca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL. Toate firmele sunt din Iaşi şi îi au ca asociaţi sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan.
 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.

 Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA

Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova. 

  Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"

 Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.

 Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite