Regiunea nord-est, fieful traficanţilor de carne vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iaşi, Botoşani şi Vaslui", afirmă iniţiatorii proiectului.În ultimii ani, regiunea Moldovei a devenit locul în care traficanţii de carne vie şi-au ales, fără prea multe probleme, persoanele

Iaşi, Botoşani şi Vaslui", afirmă iniţiatorii proiectului.
În ultimii ani, regiunea Moldovei a devenit locul în care traficanţii de carne vie şi-au ales, fără prea multe probleme, persoanele ce urmau să fie trimise în străinătate, în multe dintre cazuri, pentru practicarea prostituţiei. Conştientizând amploarea fenomenului, reprezentanţii Uniunii Europene au decis să finanţeze proiectul Asociaţiei "Alternative Sociale", de a înfiinţa o reţea regională de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane. "Din reţea fac parte, printre altele, organizaţii neguvernamentale din judeţele Moldovei, dar şi instituţii cum ar fi Poliţia de Frontieră şi inspectoratele judeţene de poliţie", a declarat Cătălin Luca, director executiv la "Alternative Sociale". Radu Prisăcaru, prefectul judeţului Iaşi, prezent la şedinţa de ieri a membrilor reţelei, a solicitat Poliţiei de Frontieră "o mai atentă verificare a persoanelor care părăsesc ţara". "Vom verifica cu mult mai multă atenţie mediul rural, de unde provin multe dintre victimele traficanţilor. Poliţia şi inspectoratul şcolar au un rol însemnat şi aştept rezultate", a mai spus prefectul Prisăcaru. Pe de altă parte, pentru a arăta amploarea fenomenului, Cătălin Luca a precizat că peste 120 de victime recuperate din străinătate au fost asistate în ultima perioadă de Alternative Sociale. Cele mai multe victime au fost alese de traficanţi pentru prostituţie, dar au fost şi cazuri în care minorii au fost vânduţi de părinţi pentru a cerşi în străinătate. Potrivit oficialilor ieşeni, părinţii, unii dintre ei cercetaţi acum, primeau lunar câteva sute de euro de pe urma activităţii prestate de copii în străinătate.

Reprezentanţii Reţelei regionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane au realizat şi un portret-robot al victimelor. "Cele mai multe sunt femei, cu vârste cuprinse între 14 şi 27 de ani şi provin din mediul rural. Au familii dezorganizate, au fost abuzate fizic şi sexual şi doresc să obţină foarte uşor bani. De asemenea, viitoarele victime sunt persoane slabe, uşor de influenţat de către cercul de prieteni", a declarat Cătălin Luca. Cele mai multe victime din judeţul Iaşi au fost recuperate din Spania, Italia, Franţa şi Grecia. Femeile care revin în Iaşi primesc consiliere psihologică în centre specializate, unde sunt chestionate în legătură cu cei care le-au obligat să se prostitueze. Şefii poliţiei ieşene sunt de părere că victimele pot oferi multe amănunte care să ajute la identificarea celor care se ocupă cu traficul de fiinţe umane. Pe de altă parte, aceştia au precizat că mulţi dintre copiii trimişi la cerşit în străinătate refuză să se mai întoarcă în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite