Referendumul lui Plahotniuc, o manevră de bulversare a electoratului pentru a facilita binomului PSRM-PDM victoria deplină?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parlamentare de la 24 februarie 2019 sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, un stat falimentar la cheremul binomului PSRM-PDM, de rezultatul căruia depinde „drumul european al statului frate dintre Prut şi Nistru“.

După ce a pus în scenă un sistem electoral mixt, gruparea din jurul binomului Plahotniuc-Dodon a mai găsit o metodă în deturnarea electoratului şi implicit în anihilarea opoziţiei pro-europene (Blocul ACUM), prin intermediul organizării unui referendum de reducere a numărului de deputaţi de la 101 la 61 simultan cu scrutinul electoral din 24 februarie.

„Reforma politică în Republica Moldova presupune optimizarea Parlamentului şi Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu-şi fac treaba în timpul mandatului“, motiva în toamnă oligarhul Vladimir Plahotniuc iniţiativa formaţiunii sale care nu avea nici un efect politic imediat, după 24 februarie.

Deşi l-a criticat iniţial pe „şeful său“ pentru referendum, Igor Dodon a promulgat această iniţiativă care avantajează net PDM-ul şi nu a profitat de cele 14 zile pe care le-ar fi avut la dispoziţie pentru examinarea acestei iniţiative.

„Suntem martorii unor iniţiative repetate din partea partidului de guvernământ de a încărca suplimentar agenda alegerilor cu subiecte de referendum consultativ, care nu are nici un efect juridic. Organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, care are la bază certitudinea unei prezenţe sporite, este de natură să îngrădească dreptul alegătorilor de a participa liber în cadrul unui scrutin anume“, se arată într-o analiză a „Promo-Lex“.

Contactat de Jurnaliştii.ro, sociologul Nicolae Ţîbrigan este de părere că referendumul consultativ organizat de oligarhul Vladimir Plahotniuc simultan cu alegerile parlamentare din 24 februarie are rolul de îngreuna procesul de votare în diaspora unde este principalul bazin electoral al forţelor pro-europene, Blocul ACUM.

„Pentru a debusola şi mai mult electoratul, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a iniţiat desfăşurarea unui referendum consultativ în aceeaşi zi cu scrutinul. Dacă iniţial experţii preconizau că era vorba doar de o altă manevră electorală de mobilizare a susţinătorilor, se pare că referendumul va îngreuna şi mai mult procesul de votare, mai ales în secţiile de vot din afara ţării (alegătorii vor primi patru bultine de vot). Se pare că şi de această dată cetăţenii moldoveni din diaspora vor fi nevoiţi să stea ore în şir la cozile din faţa secţiilor, unii dintre ei neavând ocazia să voteze în urma verdictului Curţii Constituţionale din 29 ianuarie potrivit căruia peste hotare se poate vota doar cu paşaport valabil“, a declarat Nicolae Ţîbrigan, pentru Jurnaliştii.ro.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite