Rechizitoriu. Mărturia criminalului desfrânat care a ucis un băieţel la nervi: „S-a întins pe jos cu faţa în sus şi nu mai mişca”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Miron, la reconstituire Foto: Ziarul de Iasi
Vasile Miron, la reconstituire Foto: Ziarul de Iasi

Unul dintre cei mai sadici criminali din România, ieşeanul Vasile Miron (45 de ani), a fost trimis luni în judecată pentru acuzaţiile de omor calificat şi profanare de cadavre. Victima sa este un băieţel de 10 ani, Alexandru Andrei Agape. Aceasta este cea de-a doua crimă comisă de Miron, după ce în 2002 a violat şi ucis o fată de 17 ani, care venise la colindat de Crăciun la uşa lui.

Vasile Miron a povestit în faţa procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General cum i-a luat viaţa micuţului Alexandru. 

Criminalul pretinde că a fost mai degrabă o ucidere din greşeală, şi a precizat că după ce l-a ucis pe băieţel s-a dus şi a întreţinut relaţii sexuale contra-cost cu o femeie. 

Procurorii SUPC îl contrazic pe criminal şi spun că acesta încearcă să minimalizeze fapta. De altfel, la mai multe întrebări relevante, Miron a picat la testul cu poligraful (detectorul de minciuni). Pe mâna stângă a copilului, medicii legişti au descoperit mai multe lovituri cu un corp contondent, fapt ce arată că victima ar fi încercat să se apere.

Ce spun procurorii SUPC

Crima s-a întâmplat în satul Covasna, comuna Costuleni (Iaşi) la sfârşitul lunii mai 2015. Corpul copilului a fost ascuns de Miron, şi a fost găsit abia în septembrie 2015, de un sătean care ieşisese la cules nuci. Cadavrul era mâncat de rozătoare, iar pătura în care era învelit micuţul era înfăşurată şi cu sârmă ghimpată.

„De altfel elementele de fapt ulterioare decesului constând în înfăşurarea cadavrului în pătură şi sac, legarea acestuia cu bandă textilă de culoare neagră şi sârmă ghimpată, mutarea acestuia într-un alt loc, astfel încât să nu poată fi descoperit o lungă perioadă de timp pentru a se putea stabili mecanismul de producere al leziunilor traumatice datorită degradării ţesuturilor moi, conduc la concluzia că inculpatul a acţionat cu intenţie directă pentru a suprima viaţa victimei”, a fost concluzia procurorilor SUPC.

Similitudini cu crima din 2002

Acest mod de operare constând în ascunderea cadavrului nu este singular, în cazul lui Miron. A procedat la fel şi în urmă cu 14 ani, când a ucis o tânără de 17 ani. Potrivit sentinţei de condamnare din 2004 „În depoziţia sa inculpatul a afirmat că a încercat să o ajute (victima) dar nu a reuşit şi văzând că este moartă, a lovit-o şi a transporta-o în garaj, unde cu ajutorul unui topor a secţionat capul victimei, iar după 3-4 ore a dus cadavrul într-o hazna, iar hainele le-a lăsat tot acolo, cuţitul şi toporul, le-a spălat a doua zi, iar hainele pe care le-a purtat, le-a introdus într-o găleată cu apă”.

De asemenea, în ambele situaţii cadavrele au fost expuse unui mediu ce acţionează cu rapiditate la degradarea ţesuturilor moi.

Povestea criminalului

Varianta criminalului: copilul ar fi stricat un telefon pe care acesta  i-l dăduse să se joace, iar de supărare criminalul l-ar fi îmbrâncit. Era vorba de un telefon mobil Blackberry în care erau stocate video clipuri cu muzică şi muzică.

„Agape Alexandru în timp ce mergeam după ce i-am dat telefonul mobil, îl ţinea în mână şi se uita la video clipuri, după ce am mai mers puţin Agape Alexandru a scăpat telefonul pe jos sărindu-i carcasa din spate. Atunci eu l-am împins pe Agape Alexandru cu mâna, iar Agape Alexandru a alunecat pe lângă drum pe unde era o denivelare, acesta a căzut după ce eu l-am împins iar eu m-am aplecat să iau telefonul de jos, i-am asamblat carcasa şi bateria şi m-am întors spre el să văd ce face”, a povestit criminalul.

„L-am văzut pe Agape Alexandru că se ridicase în şezut şi îşi ţinea mâna la gât în partea stângă. M-am dus la el, l-am tras de mână şi am văzut că îi curgea sânge de la gât”, a povestit Miron.
Criminalul a precizat că pe jos erau mai multe fiare , fier beton precum şi gunoaie. „Agape Alexandru s-a lăsat pe spate, s-a întins pe jos cu faţa în sus şi nu mai mişca. Nu ştiam ce să fac, m-am panicat”, s-a dat speriat Miron. Criminalul a  povestit că l-a ascuns sub puţină vegetaţie, şi a plecat să bea la cârciuma din sat. A revenit după 24 de ore, cu o pătură şi o bandă, hotărât să ascundă mai bine trupul.

Miron a găsit o explicaţie şi pentru sârma ghimpată cu care era înconjurat copilul. „M-am ridicat şi l-am târât pe Agape Alexandru până jos, în acele momente ştiu că am dat cu mâna într-o sârmă ghimpată care probabil s-a agăţat de Agape Alexandru atunci când mi-a căzut din braţe şi s-a rostogolit”, a minimalizat sârma ghimpată Miron. A doua zi, după ce a ascuns corpul copilului, criminalul a povestit că a întreţinut relaţii sexuale cu o femie din sată. „Am întreţinut relaţii sexuale cu aceasta, am băut bere am fumat şi i-am dat acesteia suma de 50 lei”, a spus acesta.

Prima condamnare

Miron a mai fost arestat în 2002, iar doi ani mai târziu a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 17 ani, fiind eliberat condiţionat în 7 octombrie 2014, după efectuarea a trei sferturi din pedeapsă, conform prevederilor Codului Penal. El a executat aproape 10 ani din condamnarea de 15 ani de închisoare. Mai exact, dacă ar fi fost lăsat să execute toată pedeapsa, Alexandru ar fi trăit şi astăzi.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite