Războiul de ţesut, reinventat de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul de ţesut, reinventat de criză
Războiul de ţesut, reinventat de criză

Femeile din comuna Argetoaia se strâng la căminul cultural din localitate pentru a ţese la război covoare olteneşti. Peste 20 de casnice sau şomere au absolvit ieri cursul de ţesător manual. Odată ce covoarele lor vor fi vândute, ele vor primi şi salariu.

După două luni de studiu, femeile sunt pregătite acum să realizeze obiecte unicat. Majoritatea sunt casnice sau şomere.

Reprezentanţii proiectului le-au promis că se va face în aşa fel încât, atunci când vor demara producţia, să primească salariu. „Este bine că ni se oferă şansa să punem în practică tot ceea ce am învăţat şi că tradiţia noastră se duce mai departe“ , a precizat Ioana Vijulie (40 de ani).

Gabriela Stănică (44 de ani) a absolvit cursul de ţesător în urmă cu o săptămână. „Covoarele olteneşti sunt cel mai uşor de făcut. Primul pas este să urzeşti firul de lână, după care se pune totul pe un sul şi se trage prin iţe. Este adevărat că la început eram novice şi lucram la un singur obiect şi câte trei zile. Acum am prins îndemânare, deşi acasă la mine nu am lucrat niciodată“, a povestit femeia proaspăt calificată ca ţesător. Absolventele vor intra „în producţie“ de astăzi.

Războaiele, „recuperate“ din sat

Mircea Beznă, edilul comunei Argetoaia, vrea ca trăistuţele, covoarele şi ştergarele olteneşti să se vândă în toată ţara. Deja au fost cumpărate câteva războaie de ţesut şi aşezate în fostul cămin cultural.

„Am reuşit să mai găsim în comună şase războaie de ţesut. Pe unele le-am recondiţionat. Am făcut deja ca un experiment 32 de covoare olteneşti şi 16 traiste şi le-am expus în centrul comunei“, a spus Mircea Beznă, primarul comunei Argetoaia. Proiectul a fost realizat de Primăria Argetoaia în colaborare organizaţia World Vision şi presupunere dotarea unui atelier de ţesătorie şi calificarea personalului.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, pe site-urile de profil de pe internet vor fi promovate toate obiectele realizate, iar la târgurile din ţară ţesătorii din Argetoaia vor expune produsele unicat lucrate în satul lor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite