Război şi pace. Dar şi puţină nostalgie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecerea avioanelor prin faţa publicului                                                            FOTO David Muntean
Trecerea avioanelor prin faţa publicului                                                            FOTO David Muntean

Înainte să merg la Bucharest International Air Show văd cum câţiva prieteni se plâng despre ”răul” pe care îl fac avioanele de război. Spun ei că un show aviatic ar fi o promovare a bombardamentelor şi că nu ai de ce să-şi duci copilul la un asemenea spectacol.

Înainte de un răspuns, trebuie să mă deconspir. Tata, maistru militar de aviaţie, m-a dus de când eram un pici care încă nu văzuse şcoala pe pista aerodromului Borcea. Mă lua cu el să văd cum zboară MIG-ul şi, de Ziua Aviaţiei, am zburat des cu AN-ul 24.

Nu am frică de avioane de-atunci, ba din contră, şi nici nu mă înspăimânt atunci când un supersonic trece peste mine cu zgomotul însoţitor care-ţi dă impresia că ”se crapă cerul” deasupra ta. Mai mult, boomul sonic mi-a însoţit copilăria dar niciodată nu l-am asociat cu războiul ci cu un anumit model de pilot de vânătoare într-o demonstraţie de măiestrie artistică. 

Un show aviatic, de fapt, nu este despre război şi despre etalarea tehnicii militare ci este mai degrabă o demonstraţie de măiestrie cu instrumente complicate. Nu tot ce este ”militar” poate fi derivat imediat în haloul războiului. Piloţii militari care vin la un show aviatic vin pentru calităţile lor de artişti ai aerului şi mai puţin pentru componenta lor militară, de ofiţeri sau comandori care pot distruge lumea cu maşinăriile pe care le manevrează.

Ca să rezum, o demonstraţie aeriană este un spectacol nu o etalare a forţei. Forţa şi războiul este mai degrabă un apanaj al paradelor militare, care sunt altceva decât un show aviatic. De asta cred că este greşit să privezi un copil de bucuria pe care o regăseşte într-un air-show, de frumuseţea zborului unor avioane. În plus, avioanele militare sunt doar o mică parte dintr-un spectacol aviatic. 

Însă dacă referirea la război persistă, există şi alte argumente cu care părinţii speriaţi de spectrul războiului dintr-un show aerian pot fi convinşi că armata nu este doar un instrument al războiului. Cam toate tehnologiile pe care ei le folosesc azi, inclusiv cele prin care îşi monitorizează copiii, au fost prima dată dezvoltate de militari. GPS-ul de pe maşină şi din telefon, internetul şi cam toată tehnologia care ne face viaţa mai uşoară au fost inventate şi folosite de ofiţeri ai armatelor lumii. Când privaţi un copil de un spectacol încercaţi să nu priviţi simplist şi să reduceţi totul la aviuon=război+bombe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite