Radu Mazăre, arestat preventiv. Edilul din Constanţa îşi va petrece Paştele după gratii. Curtea Supremă a emis pe numele lui un mandat pe 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a fost arestat preventiv FOTO Mediafax
Radu Mazăre a fost arestat preventiv FOTO Mediafax

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost arestat. Acesta îşi va petrece Paştele în spatele gratiilor după ce Instanţa Supremă a decis joi să emită pe numele acestuia un mandat de arestare de 30 de zile. În acest dosar, Mazăre este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro. Edilul se află deja în custodia poliţiştilor constănţeni şi urmează să fie adus la Bucureşti pentru a fi încarcerat.

UPDATE Radu Mazăre se află în custodia poliţiştilor constăţeni. Aici i se vor face toate formalităţile după care va fi adus în Arestul Poliţiei Capitalei.

Radu Mazăre şi afaceristul Sorin Strutinsky, arestaţi preventiv

Astfel, Curtea Supremă a admis, joi, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a decis ca Radu Mazăre să fie arestat preventiv. Edilul Constanţei îşi va petrece următoarele 30 de zile în Arestul Central al Poliţiei Capitalei.

De asemenea, instanţa l-a arestat preventiv, tot pentru 30 de zile, şi pe afaceristul Sorin Strutinsky.

Decizia instanţei este definitivă, iar Radu Mazăre urmează să fie dus în Arestul Poliţiei Capitalei. Strutinsky este deja încarcerat, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.

Pe 18 martie, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a decis ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie cercetat în libertate, în acest dosar. Tot atunci, judecătorul a respins şi propunerea de arestare preventivă a omului de afaceri Sorin Strutinsky. Decizia a fost contestată, iar miercuri Înalta Curte a luat în discuţie contestaţia procurorilor DNA împotriva deciziei prin care edilul a fost lăsat în libertate.

La intrarea în sediul instanţei, înainte să fie arestat preventiv, Radu Mazăre a declarat că a adus cu el noi documente care să-i dovedească nevinovăţia. El a făcut şi o glumă, spunând că a adus cu el şi un „tabloaş”, cu aluzie la fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov.

„Am documente, altele decât cele depuse acum două săptămâni. Spre exemplu, am un tabloaş la mine... Din documente rezultă că tarifele practicate de administraţia din Constanţa sunt sensibil mai mici decât în alte locuri. Mai am documente cum că tarifele pentru licitaţia de gunoi sunt mai mici decât înainte.  Aceste aşa-zise denunţuri sunt făcute după percheziţii. Domnul Árpád Pászkány nu spune că i-am cerut eu bani, nici nu l-am cunoscut. Faptul că se face publicitate la televizor când vrei să construieşti un mall, înseamnă promovarea proiectului”, afirmat Radu Mazăre, arestat preventiv pentru 30 de zile, acuzat fiind că ar fi primit mită nouă milioane de euro.

„Nu spun că nu am emoţii. Îmi doresc să am parte de judecători care să aibă aceeaşi răbdare ca cei care m-au judecat acum două săptămâni sau acum un an”, a mai spus edilul Constanţei.

Radu Mazăre arestat. Edilul Constanţei, turnat la DNA de Árpád Pászkány

Omul de afaceri Árpád Pászkány le-ar fi spus procurorilor că Radu Mazăre ceruse mită un milion de euro pentru a elibera rapid un certificat de urbanism.


În referatul procurorilor, se arată cum a luat Radu Mazăre o şpagă de un milion de euro de la reprezentanţii societăţii Tripont Invest SRL, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall, pe care această societate intenţiona să îl dezvolte în Constanţa.

În discuţiile telefonice interceptate de procurori, Árpád Pászkány, unul dintre investitorii mall-ului, se referea la Radu Mazăre cu numele conspirativ de ”Fasole”: ”Árpád Pászkány: La cine, la cine te referi ca abordat direct? George: Ăla, fasole (Mazăre Radu Ştefan - n.r.)”.

Pászkány a explicat procurorilor cum a ajuns mita la Radu Mazăre. „Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obţinerea la timp a autorizaţiilor, avizelor şi a altor documente emise de Primăria Constanţa, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de 1 milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru. (...) Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizaţiilor, avizelor, certificatelor de construcţie de către Primăria Constanţa, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor”, a spus omul de afaceri Árpád Pászkány despre mita pentru Radu Mazăre, conform motivării magistraţilor.

Acelaşi document arată că o declaraţie incriminatoare la adresa lui Radu Mazăre i-a aparţinut chiar unui subaltern al acestuia. „Arhitectul-şef de la Primăria Constanţa, Toma Ionuţ, a făcut declaraţii despre existenţa acestor mite care erau pretinse atât de către funcţionarii mici, cât şi de către funcţionarii de rang înalt”, subliniază magistraţii în motivare.

Toţi martorii au arătat că Radu Mazăre a primit mita prin intermediul lui Sorin Strutinsky, asociat şi administrator al societăţii Soti Cable Neptun SRL, banii find daţi prin încheierea contractelor fictive de publicitate.

Aceste contracte au fost întocmite în momente-cheie ale emiterii documentaţiilor de urbanism, iar prelungirea autorizaţiei de construire a fost făcută chiar înainte de a fi formulată o cerere în acest sens.

Radu Mazăre arestat. „Mina de aur” de la groapa de gunoi

Procurorii au cerut arestarea primarului Constanţei şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Aceştia au arătat că, în perioada noiembrie 2007 – mai 2008, la nivelul Primăriei Constanţa s-a desfăşurat procedura de achiziţie publică finalizată cu încheierea unui contract cu societatea Polaris M Holding SRL, ce aparţinea deputatului PSD Eduard Martin, având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de circa 335 milioane de euro. Contractele ar fi fost încheiate ilegal, prejudiciul în acest caz ridicându-se la circa 26 milioane euro, sumă încasată necuvenit de firma Polaris M Holding SRL.

Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu, arată anchetatorii, a fost primarul Radu Mazăre.

Din sumele de bani primite necuvenit de firma deputatului de la Primăria Constanţa, peste 7 milioane de euro au fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate încheiate cu societatea Soti Cable Neptun, societate controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Sorin Strutinsky.

Şpăgile, mascate prin contracte fictive cu televiziunea Soti Neptun

Procurorii au cerut firmei Polaris M Holding SRL, dar şi Soti Cable Neptun, să depună la dosar ceea ce s-a prestat în baza contractelor de publicitate.

Anchetatorii susţin că publicitatea de 1,3 milioane de euro plătită de firma de salubrizare s-a concretizat în câteva ştiri, fragmente din jurnalele de ştiri difuzate de Soti Cable Neptun, ştiri care, uneori, nu au nicio legătură cu această societate, nefiind nici măcar pomenit numele Polaris M Holding.

În total, au fost doar cinci materiale, niciunul publicitar, toate fiind ştiri care se difuzează, o singură dată, în cadrul jurnalului.

Pentru a dovedi că publicitatea a fost fictivă, procurorii au analizat şi alte contracte închieate de firma deputatului Martin. Astfel, tarifele percepute de Soti Cable Neptun firmei Polaris M Holding sunt fabuloase, comparativ cu contractele de publicitate încheiate de aceeaşi societate cu Antena Tv Group. Acestea din urmă aveau o medie anuală sub 20.000 euro, adică de 50 de ori mai mici decât contractele cu Soti.

Procurorii au depus la dosar şi datele de audienţă ale televiziunii lui Mazăre. ”Astfel, a arătat că acest post de televiziune are o audienţă de 0,1 % share şi 0,0 puncte rating, întrucât are o audienţă atât de mică că nu poate fi măsurată, la aceste valori situându-se audienţa celui mai mare post de televiziune din Constanţa care încasează un tarif de 1 milion de euro pentru cinci ştiri difuzate în jurnal”, se arată în referat.

Radu Mazăre, cercetat şi pentru că ar fi primit 175.000 de euro de la om de afaceri

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare. Concret, acesta este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă" din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Radu Mazăre: De 10 ani sunt căutat şi hăituit şi m-am săturat. Sunt hotărât să renunţ foarte, foarte curând la conducerea Primăriei Constanţa

Radu Mazăre s-a săturat să fie hăituit şi să aştepte în fiecare dimineaţă cu geanta la uşă, pregătit pentru o posibilă reţinere, asta potrivit unor declaraţii făcute de edilul constănţean, miercuri. Mai mult, acesta a precizat că este hotărât să renunţe la conducerea Primăriei Constanţa cât mai curând, pentru că nu îşi mai poate desfăşura activitatea.

Radu Mazăre: „Am obosit. În curând voi renunţa la Primărie. Categoric nu mai candidez“

În timp ce aştepta decizia magistraţilor, primarul Constanţei a spus că se simte foarte obosit.  „Sunt obosit, însă i-am mulţumit doamnei judecător pentru că a avut răbdarea să se uite pe documente. Voi renunţa la Primărie pentru că am obosit să stau să răspund la toate lucrurile“, a spus edilul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite