Psihologia crimei la Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana şi Dorel, pe vremea când erau un cuplu fericit
Ioana şi Dorel, pe vremea când erau un cuplu fericit

Ioana Roman, studentă la Psihologie, şi-a ucis iubitul, Dorel Abrudan, cu peste 70 de lovituri de cuţit. Anchetatorii au două ipoteze: beţie sau nebunie. Tânăra studentă a sunat în toiul nopţii la Poliţie şi a anunţat că a ucis un bărbat, apoi i-a aşteptat pe anchetatori, aproape dezbrăcată şi plină de sânge, în faţa blocului.

Ioana Roman (22 de ani) locuia de cinci ani cu mama ei într-un apartament minuscul din zona gării Baia Mare. Vecinii o ştiau drept o fata cuminte, respectuoasă şi care învăţa bine. De altfel, Ioana era studentă la Psihologie, la Filosofie şi la Drept.

De un an de zile, împreună cu cele două femei locuia şi Dorel Abrudan (36 de ani), iubitul Ioanei. „Chiar ieri (marţi - n.r.) m-am întâlnit cu Ioana şi cu Dorel. M-au salutat cu zâmbetul pe buze. Erau doi tineri politicoşi şi păreau în regulă", a spus Nicolae Rus, unul dintre vecini.

Câteva ore mai târziu, din apartament s-au auzit strigăte. Cei doi se certau. Apoi linişte. După miezul nopţii, Ioana Roman a sunat la poliţie. Le-a spus oamenilor legii că tocmai şi-a ucis iubitul. Ea a coborât la parterul blocului, plină de sânge, în chiloţi şi în maiou. Aştepta echipajul de poliţie.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Cum agăţa studentul măcelar de la Medicină: „Am făcut sex doar cu două femei. Carmen a fost a treia"

EXCLUSIV Cum şi-a cucerit studenta măcelară de la Medicină iubitul ucigaş: „Carmen m-a fascinat cu inocenţa ei"

Studenta măcelară de la Medicină a încercat să se sinucidă din prea multă dragoste pentru iubitul ucigaş

Universitatea de „sex şi şpagă“


Alcool sau nebunie?

Anchetatorii au găsit-o pe Ioana liniştită, dar au fost şocaţi de ce au găsit în apartament. Toată casa era vraişte, pete roşii peste tot, iar Dorel zăcea lângă pat, aproape complet dezbrăcat, într-o baltă de sânge. În zona inimii, zeci de lovituri de cuţit.

Lângă el, telefoanele mobile, semn că încercase să ceară ajutor. „Totul era mânjit de sânge, pat, pereţi, nişte rufe întinse la uscat. Rar mi-a fost dat să văd asemenea crimă oribilă", a declarat unul dintre poliţiştii care au anchetat la locul asasinatului.

Procurorii spun că la baza oribilei crime a stat o scenă de gelozie făcută de Ioana, care l-a acuzat pe Dorel că mai are o iubită. De altfel, temperamentul tinerei era binecunoscut celor apropiaţi: în urmă cu doi ani, ea a fost căsătorită, dar a divorţat după doar două luni din cauza numeroaselor crize de gelozie pe care aceasta le-ar fi făcut.

Ioana Roman, la sfârşitul clasei a XII-a, alături de colegii ei 

Ioana Roman, la sfârşitul clasei a XII-a, alături de colegii ei

Anchetatorii spun că Ioana ar fi recunoscut şi că înainte de crimă ar fi băut vodcă într-o cantitate importantă. Testele de alcoolemie au confirmat mărturia fetei. În timpul audierilor, poliţiştii au aflat şi că tânăra a fost diagnosticată cu epilepsie la 17 ani. Ea a făcut tratament un timp, dar apoi a renunţat. Procurorii spun că acest diagnostic nu o va scăpa pe tânără de pedeapsă.

„Diagnosticul suspectei nu înlătură răspunderea penală a acesteia", au subliniat anchetatorii. Epilepsia este o tulburare neurologică destul de comună care poate cauza convulsii. Bolnavul îşi poate pierde pentru un timp controlul musculaturii, vorbirea sau conştienţa.

Psihologii criminalişti sunt rezervaţi însă. „De regulă, excesele de cruzime au conotaţii patologice. E greu de spus dacă boala de care suferă criminala, epilepsie, a influenţat-o în vreun fel sau altul în acel moment. Este nevoie de un examen medico-legal psihiatric pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat. Desigur, pot fi invocaţi factori predispozanţi, cum ar fi antecedentele patologice, consumul de alcool ori alte suferinţe fizice sau emoţionale din trecut", a explicat comisarul-şef Viorel Paşca, psiholog criminalist din Baia Mare.

Ieri, tânăra a ajuns la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, secţia Psihiatrie, unde se va stabili dacă avea sau nu discernământ în momentul crimei. Ea a fost pusă sub urmărire penală, fiind acuzată de omor deosebit de grav. În cazul în care psihiatrii vor stabili că a fost lucidă, studenta riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare. În caz contrar, va fi internată într-un spital de psihiatrie.

Martor-cheie

Anchetatorii au interogat-o ieri şi pe Ileana Godja, mama tinerei. Ea se afla în acelaşi apartament când a avut loc asasinatul, însă susţine că nu a auzit absolut niciun zgomot suspect. Ea a refuzat să facă vreo declaraţie. Vecinii, deşi au auzit o ceartă, nu şi-au închipuit că în blocul lor s-ar putea întâmpla o crimă atât de odioasă. „Nu am auzit nimic, doar dimineaţă am văzut două maşini de poliţie şi aşa am aflat ce s-a întâmplat", a declarat Nicolae Rus.

Ioana Roman a absolvit Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare, secţia biochimie. Fosta dirigintă spune că fata a învăţat bine şi nu a avut probleme cu ea. Bacalaureatul l-a luat cu nota 9.45. Tânăra era înscrisă la Universitatea „Babeş-Bolyai"din Cluj-Napoca la Psihologie, Filosofie şi Drept, la învăţământ la distanţă.

"De regulă, excesele de cruzime au conotaţii patologice. E greu de spus dacă boala de care suferă criminala, epilepsie, a influenţat-o în vreun fel sau altul."
Viorel Paşca
psiholog criminalist

Fosta soacră: „Dorel era un tip violent"

Dorel Abrudan, într-o excursie la munte, în 2008

Dorel Abrudan,  într-o excursie la munte, în 2008

Dorel Abrudan a lucrat ca inspector la Executări Silite, la Administraţia Financiară Baia Mare, şi avea cu fosta soţie, Sanda Roman, un copil în vârstă de opt ani. Nu-şi vedea însă des fiul.

Apropiaţi ai fostei neveste spun că tânărul ucis nu plătea nici măcar pensie alimentară. „Era un tip violent, şi pe fiica mea o bătea frecvent. Şi nu doar pe ea. Dădea pe toată lumea în judecată. A avut probleme din cauza asta şi la fostul loc de muncă, la o bancă", a spus Maria Roman, fosta soacră a lui Dorel Abrudan.

Colegii lui Dorel Abrudan sunt şocaţi de împrejurările în care a murit acesta. „Era un coleg fain, cu care am lucrat împreună în ultimii cinci ani. Făcea parte din echipa noastră de fotbal", a declarat Dumitru Borodi, liderul de sindicat ANAF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite