VIDEO A opta zi de proteste. Românii vor să vadă negru pe alb că Ordonanţa 13 nu îşi produce efectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Românii continuă, marţi, protestele în Capitală şi în principalele oraşe din ţară, în a opta zi consecutivă, după ce Guvernul a adoptat pe 31 ianuarie Ordonanţa care dezincriminează abuzul în serviciu. Deşi a fost abrogată, manifestanţii continuă să fie nemulţumiţi de atitudinea nedemocratică a Guvernului.

VIDEO LIVE via Radio Tanănana

UPDATE 23.25 A opta zi de protest în Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, la această oră, după ce ultimii aproximativ 30 de manifestanţi s-au prins de mâini, în cerc, cântând "Hora Unirii", dar şi scandând "Zi de zi aici vom fi" şi "Demisia".

UPDATE 23.00 Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală se apropie de final. Demonstranţii au cântat imnul, la ora 22.00 şi au început să plece. La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa sediului Guvernului mai sunt cel mult 100 de oameni, care bat în tobe, suflă în vuvuzele şi scandează: "Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă" şi "România, România". Circulaţia în zonă a fost reluată.

În Piaţa Victoriei din Capitală se mai află aproximativ 100 de persoane, înconjurate de jandarmi. Ca şi la manifestaţia de luni, cel mai mare număr de manifestanţi, s-a înregistrat în jurul orei 21.00. Faţă de luni, însă, numărul protestatarilor a scăzut la jumătate, de la 10.000 la 5.000.

La ora 22.00, manifestanţii au cântat imnul şi au început să plece în valuri.

UPDATE 21:20 Peste 5.000 de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală, iar oamenii continuă să vină dinspre staţiile de metrou. Circulaţia este, în continuare, blocată spre Calea Victoriei, Bulevardul Kiseleff şi Şoseaua Nicolae Titulescu, relatează News.ro

Protestatarii au cântat "Imnul golanilor", apoi au început să sufle în vuvuzele. Zgomotul din piaţă este asurzitor. 

Manifestanţii fluieră, huiduie şi strigă: "La închisoare, nu la guvernare", "Hoţii", PSD, ciuma roşie", "Zi de zi aici vom fi", "DNA să vină să vă ia", "Uniţi salvăm toată România".

Oamenii au pancarte pe care scrie: "Fără penali în Guvern",""Dragnea, vino un pic, că nu-ţi facem nimic!", "Vrem în România, nu în Ro-hoţia", "Ce parte din Demisia! nu înţelegi?", "Respectăm votul dat. Vrem guvern competent şi curat".

Când nu scandează, unii dintre demonstranţi sar pe loc, cu mâinile în buzunare, ca să se încălzească, în condiţiile în care în Bucureşti sunt zero grade şi bate vântul. Alţii se plimbă prin mulţime, stau de vorbă sau mănâncă sandvişuri. O parte dintre manifestanţi şi-au adus la protest şi câinii.

Demonstranţii flutură steaguri ale României, ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite. 

UPDATE 21:00 Cei circa 5.000 de manifestanţi au aprins lanternele telefoanelor la ora 21.00. Numărul protestatarilor este mult mai mic faţă de zilele anterioare. În mulţime a fost desfăşurat un banner cu mesajul „Respectăm votul dat. Vrem guvern competent şi curat“.

UPDATE 20:16 Circa 4.500 de oameni manifestează la această oră în faţa Guvernului. Pe turnul BRD din piaţă au fost proiectate mesaje precum „Rezist“ şi „Demisia“. 

UPDATE Proteste au loc şi în mai multe oraşe din ţară, precum Cluj, Sibiu, Bistriţa, Iaşi şi Galaţi,, unde, pe o vreme ploioasă şi rece, grupuri de oameni de la câteva mii (Cluj) la doar câteva sute continuă să manifesteze în stradă pentru a opta zi.

UPDATE 19:50 Numărul manifestanţilor a ajuns la circa 4.000. Traficul auto dinspre Bulevardul Kiseleff spre Calea Victoriei a fost închis. Grupuri de oameni continuă să vină în Piaţa Victoriei.

UPDATE 19:35 Circa 1.500 de oameni sunt la această oră în faţa Guvernului. Printre mesajele de pe pancarte sunt slogane precum „Aţi obosit deja? Ghinion! Noi nu!“,  „Forţele inculte vor să destabilizeze ţara“, „Consecvenţa le strica pasienţa“, dar şi îndemnuri către PSD să se reformeze: „PSD, reformează-te! Dragnea şi Tăriceanu, expiraţi politic“.

UPDATE 19:10 Peste 300 de oameni s-au adunat, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde huiduie, fluieră şi scandează: "Demisia!", "Hoţii", "DNA să vină să vă ia". Circulaţia se desfăşoară normal, iar majoritatea maşinilor care trec prin zonă claxonează în semn de susţinere pentru manifestanţi, relatează News.ro.

UPDATE La Cotroceni, circa 2.000 de persoane manifestează la această oră şi cer demisia preşedintelui Iohannis. Unii dintre manifestanţi au venit cu autobuze înmatriculate în judeţul Dolj.

UPDATE 18:40 Numărul manifstanţilor a ajuns la peste 200. Grupuri de oameni se alătură protestatarilor la intervale regulate, traversând de la gurile de metrou spre centrul pieţei.

UPDATE 18:30 Câteva zeci de oameni s-au adunat la această oră în faţa Guvernului. La Bucureşti, vremea este rece, cu vânt în rafale. Temperatura este de doar un grad Celsius.

PROTESTE ÎN ŢARĂ

  • CLUJ-NAPOCA Protest pe ploaie: circa 5.000 de oameni au făcut listă cu revendicări. „Mi-am pierdut încrederea în Guvern, îl declar nul“
  • SIBIU A opta seară de proteste la Sibiu: strada are patru noi revendicări. Peste 2.000 de manifestanţi au protestat
  • IAŞI Aproximativ 1.000 de persoane au ieşit la protestul din Piaţa Unirii din Iaşi. 
  • ALBA-IULIA Până la urmă, la Alba Iulia, s-au adunat aproximativ 50 de persoane. După ora 19.00 au pornit în marş, spre strada Vasile Goldiş, apoi Revoluţiei şi Bulevardul Transilvaniei, prin ploaie.
  • TÂRGOVIŞTE Aproximativ 30 de persoane au protestat, din nou, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, în ciuda ploii.
  • CONSTANŢA Peste 100 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii
  • DROBETA TURNU-SEVERIN Severinenii ies în stradă pentru a opta zi consecutiv
  • BRAŞOV  500 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii Braşov, dar s-au mutat în Piaţa Sfatului
  • BISTRIŢA Circa 70 de persoane au protestat în faţa instituţiei Prefectului, pe o vreme ploioasă.
  • GALAŢI În ciuda vremii foarte urâte, în jur de 500 de gălăţeni erau marţi seară, în a opta zi de proteste, în faţa Prefecturii Galaţi, pe platoul de la Monumentul Eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru a manifesta împotriva Guvernului Grindeanu.
  • BAIA MARE Aproximativ 200 de manifestanţi au fost în stradă, pentru a opta zi consecutiv
  • PITEŞTI A opta zi de proteste a reuşit să adune la Piteşti doar câteva zeci de persoane care au fluturat drapelul în Piaţa Vasile Milea. Oamenii au ignorat vremea urâtă şi au strigat împotriva PSD.
  • PLOIEŞTI Dublu protest, marţi seară la Ploieşti. Sute de susţinători ai PSD, care au venit în faţa sediului partidului, huiduiţi de protestatarii antiguvern

  

Deşi Ordonanţa 13 a fost abrogată prin Ordonanţa 14, manifestanţii vor să se asigure că Ordonanţa 13 nu va avea niciun efect, pentru că, aşa cum a avertizat şi Consiliul Superior al Magistraturii, în cazul în care Parlamentul respinge OUG 14 se reactivează ordonanţa OUG 13. 

Luni, peste 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, iar alţi 25.000 au protestat în restul ţării. Deşi au fost mai puţini decât în alte seri, pe 6 februarie, protestatarii au realizat un manifest al luminii, mii de oameni aprinzându-şi în Piaţa Victoriei, dar şi în alte locuri de protest din ţară lanternele telefoanelor mobile, exprimându-şi speranţa.

Duminică, a avut loc cel mai mare protest din istoria României, când în toată ţara peste 600.000 de oameni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a adopta noaptea, netransparent, o ordonanţă care schimbă legislaţia penală.

În câte cazuri a intervenit Jandarmeria Română

Jandarmeria Română a constatat 21 de infracţiuni, dintre care 6 pentru deţinere de materiale pirotehnice, 5 pentru utilizare drone, 4 pentru ultraj, 3 pentru furt/tâlhărie, 1 pentru consum de droguri, 1 pentru lovire şi alte violenţe şi 1 pentru port fără drept de obiecte periculoase. Aşa arată un comunicat al instituţiei, cu privire la manifestările derulate în perioada 29 ianuarie - 7 februarie 2017.

Totodată, jandarmii au aplicat 76 sancţiuni contravenţionale, pentru fapte de tulburare a ordinii publice, vânzare de bunuri fără drept, refuz de declinare a identităţii, provocare de scandal, instigare la violenţă etc.

În urma acţiunilor şi intervenţiei jandarmilor din intervalul menţionat, 79 de persoane au fost reţinute şi conduse către secţiile de poliţie în vederea stabilirii identităţii precum şi a gradului de implicare sau vinovăţie în ceea ce priveşte incidentele petrecute la nivelul Capitalei. „În intervalul 03-07 februarie a.c., la nivel naţional nu s-au înregistrat incidente semnificative de tulburare a ordinii publice, iar manifestaţiile publice s-au desfăşurat după cum urmează”, arată un comunicat.

-    în intervalul 03-04 februarie a.c., la nivel naţional au avut loc 94 manifestaţii, dintre care 16 au fost declarate;
-    în intervalul 04-05 februarie a.c., au avut loc 97 manifestaţii, dintre care 16 declarate;
-    în intervalul 05-06 februarie a.c., au avut loc 97 manifestaţii,  dintre care 18 declarate;
-    în intervalul 06-07 februarie a.c., au avut loc 54 manifestaţii,  dintre care 16 declarate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite