Peste 3.000 de poliţişti au cerut majorarea salariilor în faţa Guvernului. „Eu stau pe stradă şi muncesc. Ei stau în scaunele lor, la căldurică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au protestat, sâmbătă, în Bucureşti, cerând majorarea salariilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal. O delegaţie a poliţiştilor a purtat negocieri cu ministrul de Interne, Carmen Dan, care a îndemnat la îngăduinţă.

Imagini de la protestul poliţiştilor, în faţa Guvernului 

UPDATE 17.00 Protestul poliţiştilor s-a încheiat, în schimb aceştia sunt nemulţumiţi că, în urma negocierilor cu ministrul Afacerilor de Interne, Carmen Dan, şi cu ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Mai mult, potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu, reprezentanţii Guvernului le-au transmis să aibă „îngăduinţă” şi să se uite şi la alte categorii profesionale. Lincu a declarat că singurul lucru pozitiv în urma discuţiilor este că se va analiza dacă există bani.

„Dacă este ceva pozitiv în urmă întregii discuţii, este că se va analiza dacă există bani şi posibilitatea să aducă amendamente ca sporul de 75 la sută să urce la 100 la sută şi sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la sută. Dar nu e o garanţie, nu e un angajament, au zis că analizează şi să vadă dacă pot să introducă amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau să asteptăm legea salarizării. Nu m-au convins. Cum pot spune ei că nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizării cu creşteri de nu ştiu câte ori? Nu ştiu ce vor face ceilalţi, încercau să ne convingă că poliţiştii sunt ingăduitori şi suportă multe, dar eu cred că trebuie să le demonstrăm că nu ne oprim aici. Gândiţi-vă că logistica este suportată din banii angajaţilor, pixurile, colile, tot.  Ei vor doar ingăduinţă, dar nu cred că maiieste momentul pentru aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul să îşi dorească. Trebuie să reuşească. Un ministru puternic spune "ori daţi astea, ori îmi dau demisia", aşa ar fi făcut un ministru puternic", a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, potrivit News.ro.

Ministrul Carmen Dan:  Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine

Totodată, ministrul de Interne, Carmen Dan, a repetat angajamentul de a găsi o soluţie echitabilă la revendicările salariale ale personalului MAI.

„Am mai discutat cu sindicatele din Poliţie şi în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluţii. Vă asigur că fac parte dintr-un guvern care pune în practică exact ce a promis”, arată un comunicat al MAI.

De asemenea, potrivit sursei citate, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social Gabriel Petrea, a făcut un apel către liderii sindicali să sprijine demersurile Guvernului de remedia inechităţile în timp.

„Cunoaştem discrepanţele, care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării şi toţi trebuie să înţelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncţionalităţi vor fi soluţionate, şi se vor îndrepta toate inechităţile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a declarat şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social Gabriel Petrea, potrivit sursei citate. 

UPDATE 16.00 O delegaţia a sindicaliştilor din Poliţie negociază cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Daniela Pescaru.

UPDATE 12.55 Poliţiştii care au plecat în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la sediul Guvernului, numărul protestatarilor ridicându-se la aproximativ 3.000.

Poliţiştii au ajuns în faţa Palatului Victoria după ce au mers în marş de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, blocând parţial circulaţia în centrul Capitalei. 

"Vreau să fiu plătit corect, după volumul de muncă pe care îl depun. Adică fie vară, fie iarnă, eu stau pe stradă şi muncesc. Ei stau în scaunele lor, la căldurică, n-au nicio problemă. Au salarii de mii de euro şi noi stăm pe câteva sute de lei. Cerem ca salariile noastre să fie mărite cu peste 100%, aşa cum a promis doamna ministru. Să fie dublate. Am auzit că a promis şi că îşi dă demisia dacă legea salarizării unitare nu intră în vigoare. Cu toate că mi-aş dori să-şi dea demisia, de fapt să plece tot Guvernul, sper să nu fie ăsta motivul pentru care să plece doamna ministru, a declarat un poliţist de la Brigada Rutieră", a declarat unul dintre poliţişti.

El a mai spus că va ieşi să protesteze în stradă, alături de colegii săi, până când vor fi "văzuţi".

"Protestăm faţă de incorectitudinea Guvernului, faţă de nedreptatea pe care acesta ne-o face. Păi zici întâi că n-ai bani şi pe urmă creşti şi la ăla, şi la ăla, şi la ăla.. Noi n-avem nimic împotrivă că s-au făcut creşteri la sănătate, la cultură şi aşa mai departe. Dar dacă au crescut la ei, tre' să crească şi la noi, nu e normal? Pentru că aşa s-a creat o inegalitate. Pe urmă mai e altă chestie. După aproape 20 de ani de muncă, eu am încă un salariu de toată jena, de 1.800 de lei. Păi e normal?", a spus un alt poliţist.

UPDATE 12.00. Aproape 2.000 de poliţişti au plecat în marş spre Guvern. Bulevardul Nicolae Bălcescu este blocat pe sensul de mers spre Piaţa Romană.

Participanţii la protest au început să se strângă în faţa MAI încă de la ora 9.00. Ei au cântat imnul naţional ”Deşteaptă-te române!”. Ei au ţinut şi un moment de reculegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie.

Organizatorii protestului au amplasat şi o scenă, de pe care Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), le-a vorbit protestatarilor.

”La baza societăţii stau trei mari piloni: ordinea publică, educaţia şi sănătatea, în această ordine. Statul român trebuie să îşi asume, să înţeleagă că noi ne-am asumat un război cu infracţionalitatea, dar trebuie să fim răsplătiţi pe măsură”, a spus Coarnă.

UPDATE 10.00 Numărul poliţiştilor care protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne a ajuns la peste o mie. Participanţii la protest au cântat imnul naţional, iar în jurul orei 12.00 vor pleca în marş spre Guvern.

UPDATE 09.30  În jur de 300 de oameni ai legii se strânseseră la protestul la care sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe. 

Poliţiştii prezenţi la protest suflă în fluiere şi vuvuzele şi au pancarte cu mesaje precum: „Modernizaţi sediile/posturile de poliţie“, „Muncă suplimentară neplătită=sclavie“, "Vreţi să oferiţi servicii europene cu salarii de 2 bani?", "Raportăm: plouă în posturile de poliţie".

 La ora 12.00, protestatarii vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul Piaţa Revoluţiei - Strada Dem I. Dobrescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei, unde protestul va continua până la ora 16.00.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, aşteaptă ca mărirea salariilor pentru poliţişti să se facă prin ordonanţă de urgenţă.

"Revendicările sindicatelor SNPPC şi Pro Lex sunt legate în special de salarizarea precară a poliţiştilor. Noi vrem să dea ordonanţa de urgenţă care să acorde o creştere salarială de 20 la sută, sporurile să fie calculate la venitul de acum, nu la cel din 2009, fără plafonul de 30 la sută, pentru că sporurile sunt calculate în funcţie de felul muncii, de condiţiile de muncă şi nu justifică plafonarea acestora. Toate solicitările sunt prin raportare la acte normative care s-au adoptat în regim de urgenţă pentru alte categorii de bugetari. Practic, cred că este suficient de sugestiv faptul că 84.000 de angajaţi din MAI sunt salariaţi la nivelul minim pe economie. Solicităm să nu se atingă de legea pensiilor militare, lege foarte bună, obţinută cu greu", a spus Lincu.

Întrebat dacă se pune problema unei greve, liderul sindical nu a exclus posibilitatea, menţionând că un astfel de protest nu va fi susţinut de sindicate, deoarece ar încălca legea.

"Deşi realitatea a demonstrat că acest lucru (greva, n.r.) conduce la schimbări imediate, poliţiştii au această interdicţie, nu putem să le solicităm să încalce legea, dar nu excludem şi posibilitatea ca oamenii să decidă în mod spontan, neorganizat, să apeleze la această formă. Nu va fi susţinută de sindicate, dar poate fi luată în calcul ca o reacţie a oamenilor", a spus Vasile Lincu.

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite