Surse: CSM - aviz favorabil pe proiectul de modificare a Codurilor penale şi de procedură penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament că, în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu va da astăzi avizul pentru modificarea codurilor penale, este exclus să prezinte proiectul în şedinţa de Guvern de după-amiază. Surse judiciare au declarat că CSM a avizat favorabil proiectul.

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale şi de procedură penală, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei (MJ), nu prevede o limită minimă a prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MJ, alineatul (1) al articolului 297 din Codul penal prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Textul este pus astfel în acord cu o decizie a Curţii Constituţionale, sintagma actuală "îndeplineşte în mod defectuos" fiind înlocuită cu "îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului", restul prevederilor rămânând nemodificate.

Ce spune Tudorel Toader

„Noi ne-am făcut datoria, le-am trimis proiectul şi aşteptăm avizul. Acum merg la minister, în funcţie de ceea ce voi constata, voi proceda”, a afirmat ministrul Justiţiei, citat de News.ro.

Întrebat dacă va prezenta în şedinţa de guvern de joi proiectul de lege privind modificarea codurilor penale şi dacă nu primeşte avizul CSM, Tudorel Toader a spus: ”Categoric nu”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis întocmirea unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind modificarea codurilor penale, care să fie discutat în şedinţa de joi a plenului Consiliului.

Potrivit reprezentanţilor CSM, Direcţia Legislaţie a Consiliului va întocmi un punct de vedere privind proiectul de lege de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iar plenul CSM va decide joi dacă va da aviz favorabil.

Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost discutat, luni, la Ministerul Justiţiei cu specialiştii din justiţie şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar, în a doua dezbatere publică organizată înainte de trimiterea actului normativ în Parlament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite