PROIECT Şoferii care nu achită amenda în 30 de zile pot rămâne fără carnet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii care nu-şi achită amenzile riscă să rămână fără carnet FOTO Adevărul
Şoferii care nu-şi achită amenzile riscă să rămână fără carnet FOTO Adevărul

Şoferii care nu-şi achită amenzile în decurs de 30 de zile ar putea rămâne fără carnet. Aşa prevede o propunere legislativă depusă de un deputat PSD.

Concret, propunerea, care completează articolul 103 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede că şfoferii auto care primesc amenzi pot recupera permisul de conducere doar dacă prezintă o dovadă a plăţii amenzii. 

Conform propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.

„Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local”, se arată în expunerea de motive. 

Potrivit acestuia, nesancţionarea adecvată a conducătorilor auto care nu îşi respectă obligaţia de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă. 

Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite