Programele majore de înzestrare ale MApN. Pe ce bijuterii mai vrea să pună mâna Armata în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de dotare a Armatei Române cu armament şi echipament modern va continua şi în 2019. Având la dispoziţie 2% din PIB, MApN vizează realizarea sau continuarea unor programe majore de înzestrare.

În primul rând, ar urma să fie finalizată licitaţia şi atribuit contractul de peste un miliard şi jumătate de euro pentru cele patru corvetele multifuncţionale ale Forţelor Navale. 

Apoi, trebuie desemnat şi câştigătorul concursului pentru atribuirea contractului de furnizare de camioane. Este vorba de 3.200 de platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi - mai exact 2.902 autocamioane de diferite tipuri şi 363 de remorci, în valoare totală de 3,42 miliarde de lei.

Aceste două proceduri trebuiau să fie deja finalizate, dar au fost amânate de MApN fără prea multe explicaţii. Numai despre contractul pentru Forţele Navale s-a comunicat că este în curs un audit al procedurii, iar ultimul termen anunţat pentru finalizarea tranzacţiei este 12 ianuarie.

PIRANHA 5 fabricate la Bucureşti

În 2019 va continuat şi programul de dotare cu blindate PIRANHA 5. Conform contractului dintre General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH şi  ROMARM S.A. la Uzina Mecanică Bucureşti S.A. se vor produce 197 de transportoare blindate. Valoarea totală a contractului este de 895 de milioane de euro. „Urgenţa operaţională (a acestui contract - n.r.) este dată atât de actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât şi de termenele asumate privind realizarea capacităţii operaţionale complete de către Brigada Multinaţională de la Craiova”, arăta cu ceva timp în urmă MApN.

Elicopterele, pe linia de producţie din Ghimbav

În acelaşi timp, în 2019, se vor continua tratativele cu compania Bell Helicopters pentru achiziţionarea a 45 de elicoptere de atac AH-1Z Viper. Conform unor oficiali din Armată din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenţionează să le achiziţioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Braşov.

AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.

Elicopterul este unul bimotor şi este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps. I se mai spune şi Zulu Cobra şi este privit drept unul dintre cele mai eficiente elicoptere de atac alături de Boeing AH-64 Apache. Costurile acestui contract nu sunt încă făcute publice.

 

Varianta multirol

MApN vrea şi înlocuirea elicopterelor Puma ale Forţelor Aeriene Române, dintr-o generaţie veche de 45 de ani. În acest context există o serie de discuţii cu oficiali de la Lockheed Martin care şi-au arătat disponibilitatea de a fabrica elicoptere Sikorsky în România. La fel de interesaţi de un astfel de contract sunt şi francezii de la Airbus Helicopters cu modelul H215 care au şi o înţelegere în acest sens cu fabrica din Ghimbav.

Americanii au propus fabricarea în România a deja celebrului Black Hawk, un elicopter cu o vastă experienţă în teatrele de operaţii. Se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi. Este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală)  sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament) şi chiar transport VIP. Echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată.

Încă 4 avioane multirol F-16 pentru completarea escadrilei

În 2019 se vor face demersurile pentru achiziţionarea a încă 4 avioane F-16 pentru a completa escadrila pe care o avem deja în dotare. Preţul unui astfel de aparat este situat între 15 şi 19 milioane de dolari la care se adaugă alte sume pentru echipamente auxiliare şi muniţie astfel încât, în total, se ajunge la aproximativ 30 de milioane de dolari pe fiecare unitate. Astfel, valoarea programului nu este de neglijat.

IAR 99

Tot în domeniul aviaţiei urma să fie demarată şi modernizarea aeronavelor de şcoală IAR-99 Şoim. Proiectul programului de modernizare de tipul MLU/SLEP (Mid Life Upgrade/Service Life Extension Program) a fost pregătit de mai multă vreme de specialiştii INCAS, dar procesul efectiv de modernizare va începe în 2019.

Concret, IAR-99 Super Şoim va avea o avionică asemănătoare cu cea a avioanelor de luptă F-16. De precizat că acum avioanele au un  sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosit pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR şi deci total depăşit pentru nevoile MApN. 

Cu o finanţare de 124 milioane de euro fără TVA asigurată, procesul de modernizare este considerat crucial chiar de către Ministerul Apărării care este în plin proces de formare a piloţilor care vor opera în final cele peste 50 de avioane F-16 Fighting Falcon  ale Forţelor Aeriene.

Ne creştem prezenţa militară în Afganistan

 

Şi numărul militarilor români trimişi în Afganistan va creşte anul viitor de la aproximativ 700 până la 950. După această suplimentarea a numărului de luptători cu aproximativ 40 la sută România o să fie a patra ţară contributoare după Statele Unite, Germania şi Regatul Unit şi înaintea unor ţări ca Italia, Turcia sau Australia. În acest moment, 39 de ţări NATO sau partenere au în Afganistan 16.910 de militari. În total, în 16 ani de prezenţă în Afganistan, Armata Română a pierdut 28 de militari, iar numărul răniţilor este de peste o sută. De obicei, militarii români au murit în misiuni de patrulare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite