Prinde viaţă coşmarul lui Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa a stabilit un nou termen pe 7 iulie Foto Mediafax
Instanţa a stabilit un nou termen pe 7 iulie Foto Mediafax

Procesul în care este judecat Dan Voiculescu pare că se mişcă într-un ritm mult mai alert, după ce un complet nou a preluat dosarul. Cei doi tineri magistraţi au respins pe bandă rulantă toate cererile de amânare ale apărării. Următorul termen, pe 7 iulie, ar putea fi ultimul.

Noul complet de judecată a ridicat piciorul de pe pedala de frână, iar la termenul de ieri s-au întâmplat mai multe evenimente decât în toate celelalte termene avute până acum în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetare Alimentară (ICA).

Dan Voiculescu nu a vrut să asiste la celelalte procese, astfel că s-a retras la un restaurant din apropierea Curţii, unde a zăbovit aproximativ o jumătate de oră la o cafea. Procesul s-a reluat în jurul orei 15. „Nu mi-e teamă. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multe comunicări, lucrări şi e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu propriii bani“, a spus Dan Voiculescu înaintea procesului său.

Cererile avocaţilor, respinse rând pe rând

La începutul şedinţei de judecată, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut un nou termen, pentru ca cei doi judecători să poată depune la dosar hotărârea Consiliului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti prin care ei au fost repartizaţi în acest complet. Surpriză, însă: cererile lor au fost respinse. Au  urmat apoi o cerere de recuzare, respinsă, dar şi o avalanşă de alte cereri de amânare, toate respinse, rând pe rând, de către completul condus de judecătoarea Camelia Bogdan.

Una dintre cereri, formulată la un termen anterior, se referea la trimiterea dosarului la un judecător de cameră preliminară pentru a se analiza dacă instanţa a fost sesizată în mod legal, iar probele din dosar sunt corect administrate. Cererea avea o importanţă mare în economia procesului, pentru că avocaţii urmăreau o eventuală retrimitere a dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale. Cererea a fost însă respinsă.

O altă cerere era legată de Hotărârea de Guvern prin care a fost privatizată ICA, avocaţii cerând anularea acesteia, reîntoarcerea ICA la stat, dar şi plata către Dan Voiculescu a unei sume de bani, reprezentând unele investiţii. Şi aceasta a fost respinsă de completul de judecată.

Sechestru extins pe bunurile fiicelor

O altă surpriză de proporţii pentru Dan Voiculescu a fost extinderea sechestrului asigurător. Instanţa a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina şi Camelia Voiculescu. 

Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

La auzirea acestor măsuri, Dan Voiculescu a ridicat privirea în tavan şi a oftat adânc, părând că cineva i-a mai pus o piatră pe umeri.  Judecătorii au extins sechestrul asigurător şi pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

„Data viitoare să vin cu bocceluţa?”

După această decizie, avocaţii inculpaţilor i-au recuzat pe cei doi judecători, invocând faptul că au instituit sechestrul asigurător în această fază a dosarului. Judecătoarea Camelia Bogdan, preşedinta completului de judecată, a precizat că acest sechestru ar fi trebuit pus încă din faza de urmărire penală. Judecătorii au fixat următorul termen pentru 7 iulie, atunci când vor fi audiaţi inculpaţii care doresc să dea declaraţii. Magistraţii i-au anunţat şi pe avocaţi să-şi pregătească pledoariile finale pentru termenul următor. La auzirea acestei veşti, medicul Gheorghe Mencinicopschi s-a întors spre avocatul său cu o privire pierdută şi l-a întrebat: „Şi atunci, data viitoare să vin cu bocceluţa?”. „Staţi liniştit”, i-a răspuns, vag, avocatul. 

Cinci ani la Tribunal

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare. Instanţa i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Diferenţe mari între noul şi vechiul complet

Apelul împotriva sentinţei date de Tribunal a încăput pe mâna completului format din judecătorii Stan Mustaţă şi Florică Duţă. A urmat o serie de amânări, iar la sfârşitul lunii aprilie Stan Mustaţă a fost arestat, fiind acuzat de fapte grave de corupţie. Florică Duţă a dat şi el apoi câteva amânări şi a refuzat practic să mai judece cazul, motivând că va ieşi la pensie, ceea ce s-a şi întâmplat.

Noul complet desemnat de Consiliul de conducere al Curţii de Apel a intrat ieri pentru prima dată în dosar. Tinerii magistraţi Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea par să prefere judecarea rapidă a cauzelor. Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce a fost reclamată de Sorin Ovidiu Vîntu pe motiv că judeca „prea repede” dosarul în care omul de afaceri era acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Numele lui Mihai Alexandru Mihalcea se leagă tot de un dosar în care era cercetat Vîntu. În perioada în care magistratul lucra la Judecătoria Sectorului 4, a refuzat să-l elibereze condiţionat pe Sorin Ovidiu Vîntu

Ştiri pe aceaşi temă:

Complet de coşmar pentru Dan Voiculescu. Cine sunt cei doi noi magistraţi care îl vor judeca pe cel care controlează Antena Grup

Dan Voiculescu are un nou complet de judecată în procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, format din magistraţi tineri, care par lipsiţi de inhibiţii faţă de numele grele pe care le-au judecat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite