Prejudiciul estimat în dosarul lui Horia Georgescu, majorat cu aproximativ zece milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu este cercetat pentru abuz în serviciu FOTO Adevărul
Horia Georgescu este cercetat pentru abuz în serviciu FOTO Adevărul

Procurorii DNA au refăcut calculele prejudicului din dosarul în care fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu, este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, ajungând la concluzia că pierderile aduse statului în acest caz sunt mai mari cu 10 milioane de euro decât suma stabilită iniţial.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, prejudiciul a fost calculat, iniţial, de DNA, ca fiind de 75 de milioane de euro. Ulterior, în urma centralizării unor informaţii şi date, procurorii au stabilit că statul a fost păgubit cu aproximativ 84 de milioane de euro.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost adus, miercuri, din Arestul central al poliţiei la DNA, pentru a i se comunica modificarea prejudiciului.

Horia Georgescu se află în arest din 18 martie, în urma unei decizii a instanţei supreme.
În acelaşi dosar, Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu, foşti colegi ai lui Georgescu în comisia de la ANRP, şi Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, experţi evaluatori, sunt şi ei arestaţi preventiv, tot din 18 martie.

În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, instanţa a dispus ca ei să fie arestaţi la domiciliu.

Procurorii au dispus, în acelaşi caz, cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.

În acelaşi caz, DNA a cerut Parlamentului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila.

Dosar deschis la sesizarea Curţii de Conturi

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări.

Astfel, Curtea de Conturi a făcut un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. În unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.
Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei, susţin sursele citate.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite