Precedent important: demisie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi după acuzaţii de plagiat lansate de Integru.org

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesia Mihai (stg) şi Liana Moş, vizate de ultimele suspiciuni de plagiat publicate săptămâna trecută de integru.org
Olesia Mihai (stg) şi Liana Moş, vizate de ultimele suspiciuni de plagiat publicate săptămâna trecută de integru.org

Conferenţiarul Olesia Mihai, cea care a fost acuzată de Integru.org că teza sa de doctorat ar fi aproape 100% plagiat, şi-a dat demisia din Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, iar cazul său va ajunge pe masa comisiilor de specialitate şi de etică din instituţie.

Potrivit decanului Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEEA), Dinu Airinei, Olesia Mihai, promovată la gradul de conferenţiar de la cel de lector în luna ianuarie, şi-a dat demisia din cadrul universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, unde le preda cursuri de engleză pentru afaceri studenţilor de la FEEA. 

Airinei susţine că universitarul acuzat de plagiat nu l-a anunţat în prealabil despre intenţiile sale. „Eu am aflat astăzi (n.r. - marţi) despre faptul că doamna şi-a dat demisia. Aceasta a fost depusă la registratură încă de vineri. Imediat după declanşarea scandalului de plagiat, am chemat-o la mine pentru a discuta şi pentru a cere argumente din partea celei în cauză. Este pentru prima dată când la facultatea noastră se întâmplă aşa ceva“, a declarat decanul.

Profesor de 10 ani la „Al. I. Cuza“

Contactată de  “Adevărul”, Olesia Mihai a refuzat să ofere un punct de vedere propriu referitor la acuzaţiile de plagiat lansate săptămâna trecută sau la menţinerea ei la catedră în continuare, spunând doar că „va apărea o poziţie oficială pe această temă“.

Demisia Olesiei Mihai va trebui să fie avizată de către conducerea universitaţii, cu care cadrul didactic are relaţii contractuale de aproximativ 10 ani. 

De altfel, rectorul universităţii ieşene, Vasile Işan, a declarat pentru „Adevărul“ că aflase despre „o posibilă demisie“ a Olesiei Mihai, însă abia marţi a revenit în instituţie şi a decis înfiinţarea unei Comisii de specialitate la Facultatea de Litere, acolo unde aceasta şi-a susţinut în 2005 teza de doctorat, suspectată ca fiind un plagiat.

Referitor la lucrarea de doctorat, decanul Dinu Airinei a mai precizat că, zilele următoare, va fi sesizată şi Comisia de Etică din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.

Şi Codrin Cuţitaru, decanul de la Litere, susţine că se va respecta procedura de verificare atunci când apar astfel de acuzaţii de plagiat, mai exact analizarea cazului în Comisia de specialitate, apoi Comisia de Etică, finalizate cu o decizie în Senatul universitar de retragere sau nu a titlului de doctor şi retrogradarea profesorului. „Demisia simplifică lucrurile, însă cazul va fi analizat în continuare în comisiile de specialitate, dacă aceasta este decizia conducerii universităţii“, a mai spus Cuţitaru.

Acuzaţii de plagiat dintr-o lucrare-microfilm, disponibilă doar contra cost

Dr. Olesia Mihai (fostă Lupu), lector la Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi, „a plagiat in extenso în teza de doctorat (aprilie 2005, pe atunci student doctorand), intitulată „Medieval Tradition in Geoffrey Chaucer’s Writings“, din teza de doctorat din 1981 a Prof. Jay W. Ruud, la acel timp la University of Wisconsin, Milwaukee, USA“, potrivit unui prezentat de "Adevărul".

Aceştia îşi bazează acuzaţia de plagiat pe părerile primite de la patru experţi independenţi, profesori universitari americani, inclusiv de la autorul lucrării originale, care ar fi fost preluată aproape integral, sute de pagini, 98% spun ei, prin metoda copy-paste în lucrarea de doctorat a Olesiei Mihai.

„Este de menţionat de asemenea că teza Prof. Ruud este disponibilă doar pe un suport microfilm şi nu este disponibilă online în format electronic. Ea se poate doar cumpăra de la ProQuest“, mai precizează integru.org.

Mai mult, spun ei, „din CV-ul Olesiei Mihai (fostă Lupu – n.r.) şi de pe pagina universităţii, aflăm că în 2009 ea a publicat o carte (în limba română – n.r.) cu acelaşi titlu: Lupu, O., Tradiţia medievală în scrierile lui Geoffrey Chaucer, Editura Sedcom Libris, Iasi, România, 2009, ce aparent acum se vinde în librării“.

Precedent în Germania. Vizat: ministrul Educaţiei

Mai mulţi oficiali de la nivel european şi-au dat demisia, vizaţi fiind de acuzaţii de plagiat din trecutul lor academic.

Ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, a demisionat în luna februarie, în urma acuzaţiilor de plagiat, relatează AFP. Ministrul german al Educaţiei a demisionat după ce şi-a pierdut titlul de doctor din cauza unui plagiat în teza ei de doctorat în urmă cu 33 de ani.

La doi ani de la demisia unuia dintre cei mai apreciaţi politicieni germani din funcţia de ministru al Apărării (Karl Theodor zu Guttenberg), după ce s-a dovedit că şi-a plagiat teza de doctorat, cazuri similare continuă să-i coste funcţiile pe mulţi politicieni.

Însă, în acelaşi timp, unii au reuşit să-şi menţină poziţiile, nota în luna martie cotidianul american „The New York Times”, amintind şi situaţia premierului Victor Ponta şi a lui Ioan Mang, fost ministru al Educaţiei.

Politicieni şi acuzaţii de plagiat

În mai 2012, ministrul Educaţiei de atunci, Ioan Mang, şi-a dat demisia din funcţia de ministru, motivând că nu vrea să afecteze imaginea Guvernului, după ce a fost acuzat de cei de la EDU-CER că ar fi plagiat autori străini în două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, semnate alături de soţia sa, Erica Mang şi de Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea.

În septembrie 2012, Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei a confirmat suspiciunile de plagiat.

În iunie 2012, Victor Ponta a fost acuzat că ar fi plagiat în mai bine de jumătate din teza sa de doctorat, susţinută în 2003 la Universitatea din Bucureşti, potrivit unui articol apărut în prestigioasa revistă „Nature“. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a precizat la vremea aceea că doar Ministerul Educaţiei poate decide să-i retragă titlul de doctor, întrucât Ponta este demnitar.

Cazul a rămas pe masa ministrului Educaţiei, după ce Consiliul Naţional de Etică a stabilit că Ponta nu a plagiat, în timp ce specialiştii din alte două instituţii (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi Universitatea din Bucureşti) au susţinut contrariul.

Un caz mai recent de acuzaţii de plagiat la nivel înalt a vizat-o pe Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei şi în prezent senator şi preşedinte al Comisiei de Învăţământ, caz făcut public, în decembrie 2012, tot de portalul integru.org.

„Plagiat, autoplagiat şi suspiciuni de multiple încălcări ale drepturilor de autor“. Aşa sună titlul cu care portalul Integru.org a dezvăluit în iarnă un nou caz de încălcare a eticii academice în care a fost implicată Ecaterina Andronescu. De data asta a fost vorba de un articol publicat de patru ori între anii 2006 şi 2007, cu modificări minore între diversele versiuni, dar ai căror autori diferă semnificativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite