Ponta, Grindeanu, Şova şi Teodorovici l-au dat în primire la DNA pe Dragnea: „Tel Drum era a dânsului”. Ponta: „Să minţi sub jurământ este infracţiune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea si Victor Ponta FOTO Mediafax: Octav Ganea
Liviu Dragnea si Victor Ponta FOTO Mediafax: Octav Ganea

Foştii premieri PSD Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, foştii miniştrii PSD Dan Şova şi Eugen Teodorovici şi fostul prefect PD de Teleorman (2001-2004) Teodor Niţulescu au fost audiaţi ca martori în cel mai recent dosar dechis pe numele liderului PSD, Liviu Dragnea. Detaliile apar în cele 141 de pagini ale ordonanţei de începere a urmării penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE 17.50 Victor Ponta a făcut mai multe precizări pe facebok, privind audierea să la DNA în acet dosar. El a reacţionat după ce presă a preluat citate din ordonanţa DNA. „Am spus toţi adevărul - să minţi sub jurământ este o infracţiune şi nu văd cine îşi asumă acest lucru”, a scris Ponta.

Postarea lui Ponta, integral.

„Gândirea de mafiot a @Cartelului de la Teldrum se duce şi în presă!

1. Am fost chemaţi toţi 5 ca martori / dacă ne-am prezentat în urmă citării înseamnă că suntem „trădători”.

2. Am spus toţi adevărul - să minţi sub jurământ este o infracţiune şi nu văd cine îşi asumă acest lucru.

3. Ca martor nu poţi să invoci dreptul la tăcere - asta poate face doar Dragnea ca suspect.

4. Propagandiştii „Cartelului” tot ne atacă pe cei care am fost chemaţi că martori şi am spus cinstit ce ştim - nu era mai simplu să spuneţi dacă Dragnea = Teldrum? 

5. Acest linşaj mediatic pe bani mulţi nu poate să ascundă nici milioanele din fonduri europene, nici Lacul Belina, nici casă din Brazilia ! Aşa că la ce foloseşte această minciună organizată de Dragnea? 

6. Cică nu ştim când am fost audiaţi?!?! Păi am intrat şi am ieşit prin faţă şi a dat toată presa asta/ şi când v-am spus că am fost toţi audiaţi ca martori într-un dosar din 2014 urlaţi toţi ca apucaţii că nu e aşa! Propaganda dăunează grav gândirii.”

Ştirea iniţială: Dosarul de la DNA

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (55 de ani), a fost pus ieri sub acuzare în cel de-al treilea său dosar. Acuzaţiile procurorilor DNA: constituirea unui grup infracţional organizat, fraude europene şi abuz în serviciu. 

Faptele ar fi fost făcute în calitate de  preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie pe care Dragnea a ocupat-o în perioada 2000-2012. 

Ancheta are legătură cu modul în care societatea Tel Drum a primit contracte finanţate din fondurile publice naţionale sau europene. Societatea este controlată prin intrmediul unor acţuni la purtător. Alte opt persoane au fost puse sub acuzare în acest caz, afacerişti, funcţionari şi directori în cadrul CJ Teleorman. Cele mai cunoscute nume sunt cele ale lui Marian Fişcuci, primul acţionar al firmei Tel Drum şi al fostului consilier judeţean din Teleorman, Petre Pitiş. 

Şova: „Chiar a formulat «Ştii că este a mea»”

Potrivit ordonanţei de începere a urmării penale, semnată de procurorul DNA  Carmen Alexandra Lăncrănjan, şi publicate de site-ul „Lumea Justiţiei”, Dan Şova ar fi dat mai multe detalii in acest dosar. 

„Noi nu aveam o convingere, noi ştiam că Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că această companie este a lui, chiar a formulat «Ştii că este a mea». Nu se discuta la colţuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu. Tel Drum era a dânsului. (...) Până în 2012 pentru mine era notoriu că Tel Drum era a lui Liviu Dragnea, după 2012 a devenit o certitudine. Până în 2012 toată lumea ştia că forţă politică a lui Liviu Dragnea se baza şi pe fapul că Tel Drumul era a lui, la nivelul judeţului Teleorman”, a declarat Dan Şova. 

Reamintim că acesta a fost ales senator de Olt în legislatura 2008-2012 din partea Partidului Social Democrat, iar ulterior a ocupat fotoliul de ministru pentru relaţia cu parlamentul în primul guvern Ponta (6 august 2012-21 decembrie 2012), pe cel de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură în al doilea guvern Ponta (21 decembrie 2012-5 martie 2013), şi pe cel de ministru al transporturilor în al treilea guvern Ponta (5 martie 2014-24 iunie 2014).

Fostul prefect: Voia să participăm împreună

Potrivit ordonanţei citate, controlul pe care Liviu Nicolae Dragnea îl avea asupra Tel Drum ar fi fost confirmat şi de declaraţiile lui Teodor Niţulescu „care a indicat că iniţal Liviu Nicolae Dragnea i-a solicitat lui să participe împreună la cumpărarea Tel Drum Sa. Mai mult, martorul declara că la momentul demarării proceduri de privatizare Liviu Dragnea i-a cerut să nu partice în mod independent, cei doi făcând concesii reciproce în acest sens”. 

Niţulescu a fost primar PD al Alexandriei în peroada 1996-2000 şi reales în 2000 cu 84% din voturi. Din ianuarie 2001 a fost numit prefect al judeţului Teleorman până în decembrie 2004. Din 1 octombrie 2009 a revenit la funcţia de prefect al judeţului Teleorman, susţinut de PDL, fiind eliberat din funcţie in 2012.

Teodorovici şi discuţiile cu Dragnea

„Aspectele privind implicarea acestuia (Liviu Dragnea-nr) în mod activ şi direct sunt confirmate şi de martorul Eugen Teodorovici care indică faptul că a avut discuţii contradictorii cu Liviu Nicolae Dragnea deoarece acesta avea impresia că martorul îl pârâse la OLAF, fie pe el, fie Tel Drum. Incidentele şi discuţiile contradictorii între Liviu Nicolae Dragnea şi martorul Eugen Teodorovici sunt confimate şi de martorul Victor Ponta”, se arată în ordonanţa DNA. 

Teodorovici a fost senator de Buzău (2012–2016) şi Tulcea (din 2016) din partea Partidului Social Democrat (PSD) şi ministru al fondurilor europene şi apoi al finanţelor publice în guvernul Victor Ponta (21 decembrie 2012 – 30 martie 2015).

În Ordonanţă semnată de procuroarea DNA Carmen Lăncrănjan se mai regăseşte o declaraţie extrem de interesantă, a unui membru PSD, fost premier şi aproapiat de-al lui Dragnea. Este vorba despre fostul premier Sorin Grindeanu care, în calitate de martor, a făcut câteva precizări despre modul în care a fost numit Voicu Dorin Sandu în funcţia de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Surpriza de la percheziţii

Potrivit DNA, la percheziţii au fost descoperite  documente în care membrii grupării propuneau şi facilitau numirea în funcţii publice a persoanelor cu care aveau relaţii apropiate.  „Fie erau indicate persoane care ar fi fost potrivite pentru ocuparea unui post de conducere în cadrul administraţiei centrale şi care au fost numite ulterior în aceste posturi, fie erau indicate detalii cu privire la dorinţa unor persoane publice de a pune în funcţie o persoană apropiată” arată DNA. 

De asemenea, au fost găsite documente nepublice din carul unor instituţii de stat:  note de fundamentare şi caiete de sarcini pentru licitaţii viitoare ce se aflau în procedură de avizare internă (cum este cazul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale), corespondenţă între unităţile administrativ teritoriale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (în cadrul obiectivelor ce se doreau a fi finanţate din PNDL), liste privind proiectele depuse pentru finanţare, documente solicitate de autorităţile judiciare de la instituţiile publice în cursul urmăririi penale (cum este cazul ANCPI). 

DNA a explicat ă toţi cei implicaţi în această afacere a fi avut diverse beneficii, cum ar fi salarii bine plătite, funcţii, dividende sau folosirea gratuită a unor  bunuri. În cazul lui Dragnea, politicianul ar fi obţinut direct, sau prin intermediul soţiei sale sau al fiului, bunuri mobile şi imobile. Este vorba să părţi sociale dintr-o firmă, plata unor dividende, plata unor sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, sau fololosirea gratuită  a unor imobile sau autoturisme de către fiul politicianului.

Firma, jucător pe plan naţional

Creşterea influenţei politice a lui Dragnea ar fi adus noi contracte societăţii Tel Drum, care a devenit una din cele mai puternice companii din ţară în lucrările de infrastructură. Politicianul a ocupat funcţii importante în PSD, secretar general (2010 – 2013), preşedinte (2013 - 2015) şi preşedinte executiv (2015-prezent) şi Guvern, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi vicpremier (2012-2015). În acelaşi timp, membri grupăriii „Tel Drum” ar fi făcut donaţii electorale pentru PSD. Finanţările partidului –ar fi făcut prin intermediul mai multor socităţi, controlate de cei implicaţi, apropiaţi ai lui Liviu Dragnea. Este vorba de circa 2,5 milioane de lei în anul 2009. Ar fi existat cazuri în care aceste firme afiliate obţineau contracte publice, dar cei mai mulţi bani ar fi fost direcţionaţi către Tel Drum.

În plus, odată cu promovarea lui Livu Dragnea, din Teleorman la nivel central, politicianul ar fi facilitat şi obţinerea unor funcţi publcie importante în cazul unor apropiaţi.  Presa a scris permanent despre promovarea în funcţii-cheie în Teleorman, dar şi in instituţii guvernamentale a unor persoane apropiate de Dragnea. Printre acestea se numară miniştri Carmen Dan şi Sevil Shhaideh, actualul şef al Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, actualul consilier al Curtii de Conturi şi fost sef ANAF Bogdan Stan, fostul sofer al lui Dragnea, Adrian Maldinoiu, promovat secretar de stat şi administrator la CNAIR, sau Cătălina Ştefănescu,  angajată consilier la SGG. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite