Poliţiştii rutieri amintesc că folosirea anvelopelor de iarnă e obligatorie în condiţii de trafic îngreunat de vreme rea. Sancţiunile sunt usturătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în condiţii de vreme rea, când carosabilul e acoperit de zăpadă, polei sau gheaţă, şi nu sunt condiţionate de o anumită dată calendaristică, le reaminteşte Poliţia Română şoferilor, într-un comunicat. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenzile acordate pentru nerespectarea obligaţiilor se încadrează între 9 şi 20 de puncte-amendă - adică între 1.125 de lei şi 2.500 de lei - şi sancţiunile sunt completate cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic, iar dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. 

În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, cauzate de precipitaţii, şoferii sunt sfătuiţi să-şi păstreze calmul, să nu blocheze intersecţiile şi să nu se angajeze în depăşirea unei coloane de autovehicule, fără să aibă o vizibilitate bună. Trebuie să se aibă în vedere conducerea preventivă şi să se păstreze un comportament cuviincios în trafic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite