Poliţia Română are opt noi radare cu laser, cele mai performante la ora actuală. Unde vor fi folosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt radare cu laser au intrat în posesia Poliţiei Române care a început să le folosească pentru depistarea şoferilor vitezomani. Noile radare au camera video HD de înalta fidelitate şi un laser integrat, fiind cel mai performant aparat de măsurare a vitezei disponibil în prezent.

Poliţia Română are opt radare noi de tip LTI 20-20 TruCAM care vor fi folosite pentru depistarea în trafic a şoferilor care nu respectă limitele legale ale vitezei. Aceste aparate au camera video HD de înalta fidelitate şi un laser integrat, fiind cel mai performant aparat de măsurare a vitezei disponibil astăzi. 

De asemenea, aparatul adună pe cardul de memorie înregistrări video, fotografii HD detaliate, ce pot cuprinde marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto.

„Cu ajutorul lor, poliţiştii rutieri, care au fost instruiţi în cadrul unor cursuri în ceea ce priveşte utilizarea aparaturii, vor acţiona pentru combaterea eficientă a vitezei excesive pe şosele şi preîntâmpinarea accidentelor de circulaţie”, precizează Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Conform documentului citat, unul din noile radare vor fi folosite pe autostrăzi, în timp ce celelalte şapte vor fi folosite în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Suceava, Prahova şi Timiş, unde se înregistrează valori mari de trafic, în special la sfârşit de săptămână sau în perioada sărbătorilor.

Amenzile pentru depăşirea vitezei legale

Şoferii care nu respectă limitele maxime admise pe reţeaua de drumuri naţionale riscă să fie sancţionaţi  cu până la 20 de puncte-amendă şi să rămână fără permis de conducere pentru 90 de zile, arată avocatnet.ro.

  • depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: 2 sau 3 puncte-amendă, la care se adaugă două puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă trei puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: 6-8 puncte-amendă, la care se adaugă patru puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, la care se adaugă şase puncte de penalizare;
  • depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile autohtone sunt de 50 de kilometri pe oră în localităţi, 130 de kiloemtri pe oră pe autostrăzi, 100 de kilometri pe oră pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene şi 90 de kilometri pe oră pe celelalte categorii de drumuri.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, adică 105 lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite