Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, aprobat de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, miercuri, Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD). Planul crează cadrul necesar pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivel naţional, eficient din punct de vedere ecologic şi economic.

Potrivit Ministerului Mediului, aprobarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor conduce la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă, datorată luării deciziei de sesizare de către Comisia Europeană a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la evitarea acordării de sancţiuni pecuniare României. De asemenea, PNGD contribuie la îndeplinirea uneia dintre condiţionalităţile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene în domeniul deşeurilor, din cadrul POIM.

„Atingerea obiectivelor strategice stabilite în PNGD vor contribui la realizarea pe termen lung a procesului necesar de transformare a economiei liniare într-o economie circulară eficientă din punct de vedere economic, având la bază promovarea reutilizării materiilor prime secundare. PNGD a fost realizat luând în considerare progresul înregistrat, noile concepte internaţionale, precum şi provocările viitoare, cărora România trebuie să le răspundă“, arată Ministerul Mediului.

De asemenea, realizarea obiectivelor incluse în PNGD va contribui la o gestionare adecvată a deşeurilor, conducând, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale şi, în acelaşi timp, va crea oportunităţi pentru apariţia unor noi locuri de muncă în sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare deşeuri, cercetare şi inovare, investiţii verzi etc.).

PNGD va permite continuarea investiţiilor locale în instalaţii necesare asigurării unui management performant al deşeurilor şi, totodată, le va da posibilitatea autorităţilor publice locale să propună noi investiţii în acest sector, în funcţie de necesităţile fiecărui judeţ.

“PNGD ar fi trebuit finalizat anul trecut, iar recuperarea întârzâierii în aceste şapte luni, de la preluarea mandatului de ministru a presupus eforturi extraordinare, atât din partea Ministerului Mediului, cât şi din cea a tuturor specialiştilor şi tuturor celorlalte organizaţii şi instituţii angrenate în procesul de elaborare, dezbatere, avizare etc. Le mulţumesc tuturor, îi felicit şi, de anul viitor, sper ca, tot împreună şi la fel de determinaţi, să lucrăm şi pentru implementarea Planului, în beneficiul cetăţenilor, aşa cum am promis!“ a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, la finalul şedinţei de astăzi a Guvernului României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite