Pensionarii şi capii de familie, buni de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Attila susţine că banii vor merge la medicamentele compensate
Cseke Attila susţine că banii vor merge la medicamentele compensate

Persoanele care au în întreţinere alţi membri ai familiei – soţ, soţie sau părinţi – vor plăti contribuţii de sănătate pentru fiecare în parte. Decizia a fost luată pentru acoperirea deficitului din bugetul Sănătăţii. Aproximativ 1,1 milioane de pensionari cu venituri de 740-1.000 de lei vor plăti taxe noi de la 1 ianuarie 2011.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii

Taxarea pensionarilor şi a altor categorii scutite până în prezent de la plata contribuţiilor va aduce la buget aproximativ 1,4 miliarde de lei, susţin reprezentanţii Guvernului. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobată luni de Guvern şi obţinută de „Adevărul", nu numai pensionarii cu venituri de  740-1.000 de lei vor avea de suferit.

Alţi peste un milion de pensionari cu pensii mai mari de 1.000 de lei vor plăti taxe umflate având în vedere că până în prezent cota de 5,5% se aplica doar sumei ce depăşea 1.000 de lei. Potrivit actului normativ, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS-ul) de 5,5% se va aplica pe întreaga valoare a pensiei, în cazul tuturor pensionarilor cu venituri peste 740 de lei.

Singurii exceptaţi sunt cei în cazul cărora, în urma impozitării, rezultă o sumă mai mică de 740 de lei. „Contribuţia datorată de pensionari ale căror venituri depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri. Prin aplicarea acestor cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei", se arată în Ordonanţă.

Astfel, pensionarii care primeau până acum 800 de lei lunar vor pierde la pensie 44 de lei, iar unul cu un venit de 1.000 de lei, 55 de lei. Un pensionar cu un venit lunar de 1.100 de lei plăteşte în prezent o contribuţie de 5,5 lei. De la 1 ianuarie, acesta va plăti o sumă de peste 10 ori mai mare.

Exceptaţii, puşi la plată

În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că pentru alţi 937.000 de cetăţeni care se află în întreţinerea unei persoane asigurate va trebui achitată contribuţia pentru a fi considerate asigurate. În cazul acestora contribuţiile se vor reţine din venitul persoanei în întreţinerea căreia se află. Alte categorii exceptate care vor plăti contribuţii sunt revoluţionarii şi persoanele care provin din familiile care au dreptul la ajutor social.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a arătat că în prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,8 milioane de persoane dintr-un total de 21,5 milioane de cetăţeni români. De la 1 ianuarie, în categoriile exceptate de la plata CASS vor rămâne 8,6 milioane de persoane, iar numărul total al contribuabililor va ajunge la aproape 8,8 milioane.

„Destinaţia sumei de 1,4 miliarde de lei este stabilită prin proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de sănătate şi un miliard de lei din 1,4 miliarde va merge pe medicamente compensate, iar 400 de milioane vor merge la finanţarea spitalelor", a explicat ieri Cseke. Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Ministerul Sănătăţii va avea de acoperit însă alte câteva milioane de lei arierate în sistem.

"A creşte acum nivelul contribuţiei poate nu este oportun, dar nici a avea 10,8 milioane de persoane exceptate nu este corect."
Cseke Attila ministrul Sănătăţii

Legea pensiilor, la promulgare

Vârsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, au decis, ieri, deputaţii. Parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR au votat această variantă, acceptând solicitarea  preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii pensiilor. Votul a fost nominal, iar în favoarea cererii de reexminare s-au pronunţat 172 de deputaţi. Vârsta de pensionare va creşte eşalonat până în 2030. PSD a susţinut un amendament prin care vârsta de pensionare în cazul femeilor să fie de 60 de ani, iar la bărbaţi 64, însă plenul a respins propunerea.

Legea pensiilor a fost retrimisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu în vederea reexaminării pe fond a actului normativ şi nu din cauza procedurii prin care acesta a fost aprobat de Camera Deputaţilor. Legea a generat un întreg scandal, şefa Camerei, Roberta Anastase, fiind acuzată de fraudarea votului. După decizia de ieri a deputaţilor, actul normativ urmează să fie promulgat de şeful statului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite