Pe Dan Voiculescu nu-l mai cred nici prietenii: „O carte de înaltă ţinută cere timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Miron, Dan Voiculescu, Ilie Şerbănescu
Dumitru Miron, Dan Voiculescu, Ilie Şerbănescu

Ilie Şerbănescu şi Dumitru Miron, doi dintre economiştii care au girat cărţile scrise de Dan Voiculescu în penitenciar, nu văd cum e posibil ca cineva să scrie o lucrare ştiinţifică în decurs de 100 de ore.

Încercând să respingă acuzaţiile conform cărora beneficiază de un regim privilegiat în penitenciar şi este pontat cu ore de muncă în paralel cu timpul alocat scrierii de lucrări ştiinţifice, Dan Voiculescu a explicat, pe blogul personal, cum arată regimul său de lucru în închisoare: „Conform programului aprobat, am lucrat 3 ore/zi (în intervalul 11.00 -14.00) şi am studiat 2 ore, în afara orelor de muncă. Aşadar, totul este absolut legal”.

Numai că, oferind aceste explicaţii, Voiculescu deschide o nouă discuţie: cum a reuşit să scrie nu mai puţin de 10 cărţi cu valoare ştiinţifică într-un interval de 16 luni, dedicând acestei activităţi doar două ore pe zi? Printr-un calcul simplu, ar rezulta că patronul trustului Intact poate scrie o carte în numai 100 de ore (circa patru zile de lucru efectiv).

Această productivitate nemaiîntâlnită a lui Dan Voiculescu nu are credibilitate nici măcar în ochii celor care i-au girat cărţile scrise în închisoare. Opera de penitenciar a lui Voiculescu este dedicată aproape în întregime economiei. Economist şi el, fiind totodată şi autor de cărţi pe această temă, Ilie Şerbănescu este sceptic: „Am 74 de ani şi am scris 20 de cărţi de economie în 50 de ani. Prin urmare, eu am rezerve că se pot scrie 10 cărţi într-un an şi ceva”. Şerbănescu este o apariţie constantă la Antena 3, televiziune de ştiri patronată de Dan Voiculescu, şi a scris prefaţa la una dintre cărţile pe care acesta le-a publicat din penitenciar: „Nu ştiam că Voiculescu a scris atât de mult la închisoare, acum aflu şi eu. Nu am citit decât una din aceste cărţi şi nu mă pot pronunţa. Pentru asta pe care am citit-o i-am scris o prefaţă pentru că am fost rugat. Eu n-am fost de acord cu ideile pe care el le vehicula acolo şi mi s-a părut incitant să scriu prefaţa şi să spun acest lucru, că nu sunt de acord”, afirmă Ilie Şerbănescu.   

Întrebat dacă lucrarea lui Dan Voiculescu pe care a prefaţat-o are valoare de lucrare ştiinţifică, Şerbănescu a dat din colţ în colţ: „Da, erau nişte idei acolo, dar depinde ce înţelegi prin lucrare ştiinţifică. În comunism era o vorbă: dacă te-ai luat după altul e copiere, dacă ai luat din două surse e plagiat şi dacă ai luat din cel puţin trei, atunci e lucrare ştiinţifică”.

Am 74 de ani şi am scris 20 de cărţi de economie în 50 de ani. Prin urmare, eu am rezerve că se pot scrie 10 cărţi într-un an şi ceva. Ilie Şerbăbescu, economist

„Să scrii cartea nu e mare lucru...“

Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (REI) din cadrul Academiei de Studii Economice, este profesorul universitar care a girat opt din cele zece cărţi scrise de Dan Voiculescu în penitenciar. L-am întrebat pe Dumitru Miron dacă este posibil ca un om aflat în penitenciar să scrie o lucrare ştiinţifică pe teme economice în decurs de 100 de ore. Acesta a răspuns: „De unde să ştiu eu ce forţă are un alt om? Nu ştiu ce condiţii sunt în penitenciar, nu ştiu ce bibliotecă au acolo, şi, sincer să fiu, nici nu vreau să aflu“.

Părăsind cazul concret „Dan Voiculescu“ şi vorbind la modul general, Dumitru Miron pare mai dispus să spună ce presupune scrierea unei cărţi de economie: „Domn’e, dacă ai bibliografia făcută, dacă ştii structura lucrării… cum să vă spun, să scrii efectiv cartea nu e mare lucru. Prin alipirea materialelor se poate scrie destul de repede. Dar nu vreau să rezulte că eu am declarat că se poate aşa, la foc automat. Totuşi, o carte de înaltă ţinută cere un timp îndelungat de studiu“.

„N-am citit cărţile. M-am luat cu altele“

Dumitru Miron nu regretă că numele său şi al Academiei de Studii Economice au fost vârâte în scandalul cărţilor scrise în puşcării. „Eu n-am avizat lucrările în sine. Eu am avizat două lucruri: primul e acela că domnul profesor Dan Voiculescu are capacitatea de a scrie. Are, a fost profesor universitar la noi şi a mai scris 11 cărţi înainte de a intra în penitenciar. Şi doi: am aprobat titlul şi cuprinsul cărţilor. Adică am aprobat că se înscrie în arealul nostru de cercetare. Altfel, la finalul scrierii, n-am evaluat în niciun fel lucrările. Dar titlurile sunt interesante, să ştiţi. De exemplu «Investiţiile străine directe – vector al dezvoltării economice» e o temă foarte interesantă“.

Lucrarea invocată de decanul REI este chiar cartea despre care portalul hotnews.ro a scris recent că a fost încropită de Dan Voiculescu prin plagiat. În articolul „Cum a plagiat Dan Voiculescu din închisoare“ se demonstrează că mai multe pasaje din cartea semnată de liderul conservator au fost preluate din alte cărţi, lucrări şi documente de specialitate fără ghilimele şi note de subsol, aşa cum cer normele academice. „Nu mă pot pronunţa asupra plagiatului. Nu am citit niciuna dintre cărţile domnului profesor Voiculescu, deşi mi-au fost trimise. Dar, sincer vă spun, n-am avut timp. Acum a început şcoala şi m-am luat cu altele“, ne-a declarat Dumitru Miron.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite