Paula Iacob a murit. Povestea celor două nume pe care le-a purtat în comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Iacob a murit la vârsta de 83 de ani
Paula Iacob a murit la vârsta de 83 de ani

Avocata Paula Iacob a murit marţi seara, la vârsta de 83 de ani. Aceasta a suferit un accident cerebral şi a fost internată la spital în urmă cu două luni.

Paula Iacob a murit acasă, în prezenţa familiei şi va fi înmormântată la Cimitirul Bellu. 

Avocata s-a născut pe 20 februarie 1932. Tatăl ei a fost învăţător, iar mama ei casnică. A absolvit Facultate de Drept din Bucureşti, a fost căsătorită 57 de ani cu procurorul Nicolae Iacob, cu care are o fiică. A intrat în atenţia publică după ce în 1990 a decis să devină avocata lui Nicu Ceauşescu. 

„Am fost într-o zi la un arestat de drept comun la Direcţia de cercetări speciale. La Valentin era viitoarea lui soţie, cu pachet, în zăpadă, când am intrat eu la 9.00. Am ieşit la 14.00, era tot în zăpadă cu pachetele. Şi la Zoe era fratele soţului ei, că între timp fusese şi soţul ei, Mircea, arestat. La Nicu Ceauşescu am văzut că nu era nimeni cu niciun fel de pachet. Situaţie în care, întâlnind-o pe o verişoară prin alianţă, tânără avocată, căreia nu-i ajungeau mâinile să fie sărutate de diverşi avocaţi care după aceea au fost mari liberali, mă rog, în politică... 

Am întâlnit-o într-un colţ, nimeni nu mai stătea de vorbă cu ea, era căsătorită cu un nepot de-al doamnei Ceauşescu. (...) Mi s-a părut nedrept pentru că îmi aminteam din copilăria mea ce însemna să fii rudă de deţinut politic. Atunci i-am spus - „dacă pot să te ajut cu un client, cu ceva, te ajut”. Moment în care mi-a spus că-i e milă de Nicu, la care nu merge nimeni. Atunci am acceptat să mă duc, i-am spus că îl voi apăra dacă nu-mi displace total ca om, fiindcă ştiam atâtea lucruri rele... Nu-l cunoşteam. Am fost la el la Direcţia de cercetări, am vorbit timp de 5-6 ore. El a acceptat când i-am spus că am apărat-o în divorţ pe verişoara lui”, a declarat Paula Iacob, într-o emisiune la Realitatea TV

Paula Iacob a murit. Povestea notelor informative de la Ioana şi Gabriela

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat în 2009 că Paula Iacob, fostul avocat al familiei Ceauşescu, a colaborat cu fosta securitate. Potrivit experţilor CNSAS, Securitatea a recrutat-o pe Paula Iacob sub nume de cod „Gabriela” în 1952 şi a semnat un nou angajament în 1970, sub nume de cod „Ioana”. 

Informaţiile furnizate de avocată se refereau la diaspora română din Germania şi jurnalişti din cadrul postului de radio „Europa Liberă”. Potrivit magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, care au decis în 2012 că Paula Iacob a colaborat cu Securitatea, aceasta şi-ar fi turnat inclusiv rude. Paula Iacob a afirmat, în apărarea ei, că notele de la dosar ar fi fost „consemnate şi concepute de lucrători ai Securităţii”, însă magistraţii au contrazis acest lucru, constantând faptul că există „anumite detalii care nu putea fi cunoscute de alte persoane decât pârâta însăşi (n.r. Paula Iacob). 

Într-o notă depusă de CNSAS la dosar, Paula Iacob dă detalii despre o călătorie, împreună cu soţul ei, în Germania, în toamna anului 1968. „Cu ocazia unei vizite la Manheim, am întâlnit pe A.E., un evreu plecat cu forme legale. Din discuţiile cu el am aflat că este vizitat de diverşi cetăţeni români, care-i solicită bani, printre care, în mod special gazetarul G.M. de la „Lumea”, ar fi scris Paula Iacob, sub nume de cod „Gabriela”. 

CNSAS a mai precizat că există documente din care reiese că s-ar fi deschis o anchetă asupra unei persoane care, din informaţiile oferite de Paula Iacob, „în toamna anului 1969 a întreţinut relaţii cu C.G., director adjunct al secţiei române a postului de radio Europa Liberă din Munchen”. Avocata a spus la începerea procesului din 2009 că ar fi „un dosar aranjat”. Paula Iacbo a mai adăugat că a avut o verişoară care lucra la postul de radio Europa Liberă şi că dosarul de la Securitate i-a fost „fabricat” cu „note informative” pentru că „nu le-am oferit (n.r. ofiţerilor de Securitate) ce aşteptau”.  

Paula Iacob a murit. Avocată pentru Becali, Bosquito şi profesorul de la „Jean Monnet”

În ultimii ani a ieşit în evidenţă după ce a intrat ca avocat în mai multe cazuri mediatizate, iar televiziunile de ştiri au început să invite tot mai des în emisiuni. În 2006 a apărat în instanţă un câine maidanez care în apropiere de Guvern a muşcat un japonez căruia i-a secţionat o arteră de la picior. Bărbatul a murit pentru că a pierdut foarte mult sânge. 

Apoi l-a apărat apărat pe profesorul de sport de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală, care a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă minoră în timpul unei excursii. De asemenea, în vara anului 2013, Paula Iacob s-a alăturat echipei de avocaţi a lui Gigi Becali. 

„Că am ajuns cea mai cunoscută a fost un rod al întâmplării. Este de fapt o răsplată pe care mi-a dat-o faptul că nu sunt rea. Am avut şansa de a avea curajul să-l apăr pe Nicu Ceauşescu. Aceasta mi-a atras întâi antipatia unora, apoi cea mai frumoasă felicitare, care a venit de la un fost deţinut politic. Îmi amintesc cum Corneliu Coposu, care ar fi trebuit să îmi spună să nu-l apăr pe Nicu, să nu mă lupt să-i demonstrez nevinovăţia în legătură cu acel genocid, care a fost inventat pe loc, nu se ştie de ce jurişti, mi-a spus că nu copilul Ceauşescu a făcut rău acestei ţări, nu el a omorât oameni la Canal, la Jilava şi Aiud. Atunci am înţeles foarte multe”, a declarat avocata, într-un interviu. 

CITIŢI ŞI: Paula Iacob a murit! Procese celebre. De la Nicu Ceauşescu, la maidanezul Bosquito

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite