Partidă pierdută de dl. Tudorel Toader

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A dat bunul Dumnezeu şi minunea aceasta. Mulţumită ei, în cursul zilei de marţi, am descoperit că ar exista, totuşi, un punct comun între domnul prof.univ.dr. Tudorel Toader, fost membru al Curţii Constituţionale, membru al Comisiei de la Veneţia, rector suspendat al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ şi (încă) ministru al Justiţiei şi modesta mea persoană.

Atât dl. ministru, cât şi eu nutream convingerea că Secţia de procurori a CSM va da aviz negativ solicitării de revocare a d-nei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de procuror şef al DNA. Marea diferenţa e că, în vreme ce eu sunt o persoană particulară care, atâta vremea cât libertatea de gândire şi expresie mai este încă garantată în România, mai beneficiez de dreptul de a crede şi de a scrie ceea ce vreau şi ceea ce îmi dictează conştiinţa, dl. Tudorel Toader, persoană oficială, este obligat să îşi cumpănească fiecare cuvinţel scos pe gură. Dumnealui nu este 8 ore pe zi ministru şi alte 16 persoană particulară. Dl, ministru are obligaţia şi morală, şi profesională de a face astfel încât 24 de ore din 24 să păstreze neştirbită încrederea românilor în toate organele şi organismele al căror rost este să contribuie la înfăptuirea actului de justiţie din ţară.

Or, ce a făcut în cursul zilei de marţi, în răstimpul celor câteva ore cât a durat respectiva şedinţă, dl. Tudorel Toader? Trec peste faptul că şi-a mai dovedit încă o dată neştiinţa în domeniul argumentaţiei, că şi-a probat analfabetismul în ceea ce priveşte stilistica apariţiei publice, încetineala cronică a gândirii şi a exprimării, dorinţa de a nu îi supără cu nimic pe şefii lui politici, că a jucat lamentabil dezgustătoarea scenă a persecuţiei. A contrazis-o permanent pe doamna Laura Codruţa Kövesi, a înştiinţat-o că deţine o vorbire fascinantă care însă pe el, pe ministrul Justiţiei, nu îl convinge pentru simplul motiv că ar fi nefundamentată juridic. Dl. Tudorel Toader a adăugat că este mai mult ca sigur că discursul celei cu care se află în conflict deschis îi va convinge pe ceilalţi membri ai Secţiei de procurori a CSM. Aceasta însemnând, pe cale de consecinţă, cum spun juriştii, că dl, Tudorel Toader nu dă două parale pe ştiinţa de carte a colegilor domniei sale din respectivul organism profesional. Şi că doar ilustra lui persoană “e mare, e tare şi fără asemănare”.

Mai departe, dl. Tudorel Toader ne-a anunţat că nu se lasă. Că există toate premisele că războiul să continue. Că, indiferent dacă propunerea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA va fi respinsă de preşedintele Iohannis, el va merge mai departe. Că s-ar putea ajunge chiar la Curtea Constituţională. În a cărei sarcină s-ar afla arbitrarea conflictului. Pentru ca, în fine, din gura aurită a d-lui Tudorel Toader, înalt demnitar al Statului român, component al guvernului României, om care are misiunea de a veghea la integritatea Statului de drept, să iasă un lucru nemaiauzit. Şi anume că tema va rămâne una de actualitate drept pentru care, în ultima instanţă, ea ar urma să fie tranşată prin voinţă populară.

Cum va ajunge poporul să îşi manifeste opţiunea dl. Tudorel Toader a omis să ne lămurească. Nu ştim pentru moment care vor fi mijloacele la care îl duce gândul pe membrul Comisiei de la Veneţia. Se vor duce oamenii muncii puhoi-puhoi la televiziunile controlate de alianţa PSD-ALDE spre a rosti discursuri de înfierare a d-nei Kövesi? Vor face aceştia vizite de lucru la Antena 3, la România tv unde vor fi primiţi cu pâine şi sare de Mihai Gâdea, Mircea Badea, Andreea Creţulescu sau de Cristina Şincai? Va fi iar colindată, cum a fost odinioară de hoardele de mineri, Televiziunea Română? Iar la emisiunea România 9 Ionuţ Cristache îi va aştepta pe vajnici apărători din oficiu ai legalităţii, aşa cum este ea înţeleasă de ministrul Toader, cu platouri de sărmăluţe aburinde obţinute prin sponsorizări de sărmanul jurnalist cu talent puţin, dar cu proaptă de la partid? Se va trece la reînfiinţarea Tribunalelor poporului? Se va pune în discuţie şi în primejdie ordinea constituţională numai şi numai pentru ca onoarea d-lui Tudorel să nu rămână cumva nereperată?

La tot ce plănuieşte ţâfnosul domn Tudorel Toader eu aş veni cu contrapropuneri. Ca de pildă întrebarea dacă nu ar fi oare mai înţelept şi mai util pentru România ca dl. Tudorel Toader să îşi prezinte cât mai urgent demisia? Să se întoarcă frumuşel la Iaşi şi să vadă dacă va fi reprimit în sălile de curs de studenţii domniei-sale?

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite