Pandemia de maşini second-hand. Criza COVID 19 a favorizat piaţa maşinilor rulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trafic

Într-o analiză, oficialii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) scot în evidenţă că procentul maşinilor de ocazie din totalul vânzărilor de autoturisme a crescut de la 79,4% în primul trimestru din 2020 la 83% în aceeaşi perioadă din acest an.

Mai exact, dacă în 2021 au intrat în circulaţie pentru prima dată în România 122.061 de autoturisme, doar 20.762 dintre acestea sunt noi. Restul de 101.299 sunt maşini second-hand. 

În România, raportul dintre numărul înmatriculărilor de autoturisme de ocazie şi cel de maşini noi este printre cele mai mari din Europa. Astfel, dacă media se situează în jurul a trei maşini noi pentru una nouă, în România s-a ajuns la înmatriculări de circa cinci maşini de ocazie pentru fiecare autoturism nou.

În ceea ce priveşte maşinile second hand înmatriculate pentru prima dată în România, volumul acestora a atins 36.558 de unităţi în martie, în creştere de 1.41% faţă de martie 2020.

Cele mai căutate maşini SH au fost Volkswagen, Audi, BMW, Ford şi Opel. Pe de altă parte un top 5 al maşinilor noi este compus din Dacia, Ford, Toyota, Hyundai şi Skoda, se mai arată în analiza APIA

Tendinţa de creştere a achiziţiilor de maşini de ocazie a fost vizibilă în ultimul an la nivelul întregului continent. E de la sine înţeles că, odată cu pandemia, mulţi dintre cei care utilizau de obicei transportul în comun au preferat deplasarea cu vehiculele personale. Chiar şi cei care nu deţineau un autoturism au decis că achiziţia unei maşini este nu doar justificată ci chiar necesară, arată economica.net. Doar că, speriaţi de degradarea condiţiilor economice sau având bugete insuficiente pentru vehicule noi, mulţi au preferat să cumpere maşini de ocazie cu preţuri reduse.

Conform datelor furnizate de IHS Markit şi AutoScout24, pe întregul continent european înmatriculările de vehicule second-hand sunt tot mai mari, ca şi numărul de căutări de astfel de autoturisme pe internet.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite