Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miriana Suss (Timişoara)
Miriana Suss (Timişoara)

Miriana Suss (30 de ani), din Timişoara, este abonată de un an şi jumătate la cotidianul „Adevărul“. Ea este contabilă, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi îi place să-şi înceapă fiecare dimineaţă cu o cafea şi cu ziarul „Adevărul“.

„Îmi plac poveştile despre oameni"

„Îmi place să citesc detalii despre evenimente care par insignifiante şi despre cazuri izolate la prima vedere, dar care sunt vârful aisbergului, care reprezintă adevărate fenomene în România şi care ni se pot întâmpla fiecăruia dintre noi. Îmi plac analizele", mărturiseşte Miriana Suss.

Timişoreanca spune că îi place şi suplimentul A2, unde găseşte tot felul de lucruri practice şi poveşti interesante. „Îmi plac mult şi poveştile despre oamenii obişnuiţi. Aş vrea să văd mai multe poveşti ale românilor care au plecat în alte ţări şi s-au realizat", a mai spus Miriana Suss.

Farmaciile cuceresc pieţele

În ciuda lamentărilor venite din partea farmaciştilor, cum că CNAS i-ar falimenta prin întârzierile cu care le sunt virate sumele de rambursare a medicamentelor compensate şi gratuite, farmaciile prosperă. Se înmulţesc firmele care importă medicamente, lanţurile de desfacere, farmaciile, atingând o densitate neobişnuită, ceea ce contrazice invocarea falimentului.

Rândurile de faţă le-am scris după o vizită într-una dintre cele mai mari pieţe agroalimentare din Capitală, Piaţa Sudului. În decurs de două luni au apărut în „miezul" pieţei şase farmacii, în locul unor magazine de comercializare a cărnii, a peştelui, a legumelor etc. Un util şi căutat magazin de peşte şi-a tras obloanele. Am crezut că va fi modernizat, când colo, s-a instalat o farmacie. Au urmat - în locul unor magazine de carne, mezeluri, brânzeturi - alte două farmacii, la zece metri distanţă una de cealaltă. Ultima cucerire a imperiului medicamentelor este o altă farmacie, deschisă la 20 de metri de celelalte. Aspecte asemănătoare sunt şi în piaţa Berceni-Olteniţa, la o staţie de Piaţa Sudului, pe această distanţă fiind alte trei farmacii.

Ce aprobări şi comisioane au favorizat invadarea pieţelor agroalimentare? Ministerul Sănătăţii a hotărât să controleze mai bine aceste evoluţii nefireşti, interzicând de la anul funcţionarea farmaciilor în pieţe, autogări. Şi un fost ministru a încercat în urmă cu câţiva ani să regleze acest derapaj, dar s-a speriat de protestele agresive ale celor în cauză, care au invocat, aşa cum se întâmplă când cineva scapă controlului, o situaţie normală, democraţia, libertatea, drepturile. Până în 2011 nu mai e mult, dar suficient timp ca să mai apară şi alte farmacii în locuri nepotrivite şi în număr mare, fiindcă hotărârea ministerului nu le va afecta pe cele existente.

Vasile Iorga

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite