Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam
Omar Hayssam

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

În România zvonul că Hayssam este arestat în Siria a fost confirmat în aprilie 2009 de către avocatul teroristului, Ioan Cazacu, care a citit instanţei o scrisoare din partea părinţilor sirianului. Aceştia susţineau că şi-au vizitat fiul în arest, la Damasc.

Odată cu eliberarea din închisoarea siriană, Hayssam ar putea fi extrădat în România, unde în februarie 2008, a fost condamnat în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru terorism, fiind acuzat că a plănuit răpirea a trei jurnalişti români, în Irak, în martie 2005.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în noiembrie 2010, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, că Omar Hayssam va fi extrădat în România abia după ce îşi va ispăşi pedeapsa de câţiva ani de închisoare din Siria.
Omar Hazssam a dispărut din România în 2006, după ce a fost pus în libertate pe motive medicale. Fuga lui Hayssam a dus la demisia şefului SRI.

La 16 noiembrie 2011, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, că împiedică extrădarea lui Omar Hayssam din Siria prin neratificarea unui acord între cele două ţări.
Preşedintele a precizat că împreună cu omologul său sirian a parafat un act de extrădare între România şi Siria, dar că ratificarea acestuia este blocată la Senat de Titus Corlăţean.

"Acordurile se ratifică prin Parlament, cât timp nu avem ratificat acest acord nu putem cere Siriei să ni-l predea pe Hayssam, care după informaţiile noastre este în puşcăriile din Siria. Acesta este singurul lucru care împiedică extrădarea lui Hayssam", a subliniat Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite