O poveste controversată: americanca tratată acasă la medicul din Craiova, acuzată că a refuzat internarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandy Higgins (dreapta), alături de salvatorii săi
Sandy Higgins (dreapta), alături de salvatorii săi

Cazul unei americance angajată ca inginer la baza militară Deveselu care a fost tratată de pneumonie în casa unei familii de medici din Craiova după ce ar fi fost plimbată între mai multe spitale a declanşat o amplă anchetă la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Povestea femeii a fost postată pe site-ul Ambasadei SUA. Acum, directorii spitalelor din Dolj şi Olt, unde femeia a ajuns înainte de a fi luată acasă de unul dintre medici, trebuie să dea explicaţii. 

Managerii unităţilor sanitare incriminate susţin însă că adevărul este cu totul altul. Pacienta ar fi refuzat nejustificat internarea la Spitalul din Caracal, deşi erau suficiente locuri disponibile, iar pe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova n-ar fi trecut niciodată. 

Mesajul care a stârnit furtuna

Concret, pe 18 martie, Sandy Higgins inginer naval american s-a simţit rău şi a mers la medicul bazei militare de la Deveselu. Pentru că tratamentele nu au avut efect, femeia ar fi ajuns, pe rând, la trei spitale din Oltenia.

„Cu o formă severă de pneumonie şi probleme respiratorii, inginerul naval Support Facility Deveselu Sandy Higgins nu a reuşit să fie internată de urgenţă din cauza lipsei locurilor din primele două spitale româneşti la care a ajuns”, se arată în mesajul de mulţumire al Ambasadei SUA la Bucureşti adresat familiei de medici craioveni, Diana şi Robert Medregoniu, mesaj care a pus pe jar autorităţile române. 

Doctoriţa Diana Medregoniu, care era de gardă atunci când  Sandy Higgins s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, a consultat pacienta şi i-a reconfirmat diagnosticul. Nici aici n-ar fi fost paturi disponibile, aşa că medicul a hotărât ca biroul său să fie transformat adhoc într-un salon. Starea de sănătate a femeii s-a ameliorat, iar pentru că urma să înceapă weekend-ul, doctoriţa a luat-o pe Sandy Higgins la ea acasă pentru a fi tratată. 

„Sandy a avut însă norocul să întâlnească doi medici deosebiţi, Diana şi Robert Medregoniu. Vorbitori fluenţi de engleză şi convinşi că sprijinul emoţional acordat pacientei trebuie să primeze, familia Medregoniu a ajutat-o pe Sandy să îşi revină, chiar dacă a fost nevoie să o găzduiască în casa lor. Cine ar fi crezut că o traumă avea să ducă la o profundă legătură personală medic-pacient?”, au mai scris oficialii americani. 

Manager: „Pacienta a refuzat internarea“

Ministerul Sănătăţii a luat imediat poziţie faţă de acest caz, cerând explicaţii direcţiilor de sănătate publică Olt şi Dolj, în subordinea cărora se află spitalele care ar fi refuzat internarea inginerei de la Deveselu. 

„Ministrul a cerut celor două direcţii de sănătate publică un raport privind acest caz”, spunea luni Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Medicul Liviu Radu, managerul Spitalului Municipal din Caracal, unde s-a prezentat, iniţial, Sandy Higgins, a relatat pentru „Adevărul” o altă versiune a mesajului de pe site-ul ambasadei.

„Pe data de 26 martie, doamna respectivă s-a prezentat la noi, la Primiri Urgenţe, a fost investigată şi i s-a stabilit un diagnostic. Avea o pneumonie bazală dreapta şi i s-a recomandat internarea la Secţia de boli infecţioase. Pacienta a fost în secţie, dar acolo s-a răzgândit. A semnat că refuză internarea şi a plecat. Era o problemă medicală care, cu siguranţă, se rezolva la noi, era totuşi un diagnostic uşor”, a explicat marţi medicul.  

Potrivit acestuia, spitalul avea suficiente paturi, iar condiţiile medicale sunt foarte bune. 

„Aveam locuri suficiente, este o secţie cu risc pentru că oricând poate izbucni o epidemie. Chiar dacă pacienta din SUA poate era obişnuită cu alte condiţii, eu vreau să vă spun că avem un spital foarte curat, îngrijit, aveam toate condiţiile pentru a o trata. Şi asta se poate verifica... La momentul respectiv, nici jumătate din paturile Secţiei de boli infecţioase nu erau ocupate. Deci, exclus, aşa cum s-a vehiculat, să nu fi avut locuri disponibile sau să fi fost câte doi pacienţi în pat”, a mai adăugat managerul Spitalului din Caracal. 

Contracte de asistenţă medicală cu baza Deveselu

Mai mult, arată managerul, spitalul are chiar contracte de asistenţă medicală cu baza militară de la Deveselu, medicii tratând toate cazurile de îmbolnăviri apărute aici. 

„Am avut permanent o mare grijă în relaţia cu cei de la Deveselu. Spitalul nostru are două contracte de prestări servicii medicale cu baza militară. Avem până acum peste 100 de cazuri de militari sau civili americani trataţi la noi. Niciodată n-am avut vreo sesizare că ar fi fost vreo neregulă. Ba mai mult, după tot acest scandal, am luat legătura cu medicul de la baza Deveselu, care şi-a cerut scuze pentru această situaţie”, a ţinut să mai precizeze Liviu Radu. 

„Pacienta nu a venit niciodată la noi“

Mai mult, responsabilii Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, la care s-ar fi prezentat Sandy Higgins, după ce nu ar fi avut loc la Spitalul din Caracal, susţin că pacienta nu a trecut niciodată pe acolo. 

„Nu am ce să vă spun despre acest caz, pentru simplul motiv că pacienta nu s-a prezentat niciodată la noi în spital. Am făcut tot felul de investigaţii, şi nu avem nicio prezentare nici la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), nici la altă secţie. Am verificat toate foile de prezentare la UPU, pe perioada respectivă, dar am constatat că pacienta nu a ajuns la noi”, susţine Gabriela Tanasie, director financiar-contabil al spitalului.

În privinţa pretinsei lipse de paturi din spital, Tanasie a infirmat categoric această informaţie. 

„Nu ştiu de unde aceste speculaţii că nu am fi avut locuri. Nici nu se pune problema. Dacă ar fi venit, s-ar fi internat. De câte ori aţi auzit că la Spitalul de Urgenţă Craiova nu sunt paturi libere? Medicul UPU consultă, iar medicul curant stabileşte internarea”, a precizat directorul. 

Diana Medregoniu: „S-au spus multe neadevăruri“

Doctoriţa Diana Medregoniu, al cărui gest de a o trata acasă pe pacienta de la baza Deveselu a fost salutat de Ambasada SUA, regretă că a fost angrenată, fără voia sa, în acest scandal. Ea a declarat pentru „Adevărul” că „s-au spus multe neadevăruri”.

„Sunt foarte supărată pe ce se întâmplă acum, pentru că numele meu este folosit de presă pentru a tăvăli sistemul sanitar şi spitalul meu. S-au spus multe neadevăruri, lucrurile sunt deraiate rău de tot. Sunt extrem de supărată de ceea ce mi se întâmplă”, a spus Diana Medregoniu.

Luni, după ce ambasada a postat mesajul de mulţumire pe site, medicul povestise cum a ajuns să o trateze acasă pe pacienta de la baza Deveselu. 

„Era un loc liber într-un salon de patru persoane. I-am spus ce îi putem oferi, însă ea a întrebat dacă îi putem pune la dispoziţie măcar un paravan pentru o minimă intimitate. Americanii au alte condiţii în spitale. M-a durut inima că a trebuit să-i răspund că în acest moment nu avem aceste condiţii”, a declarat Diana Medregoniu. 

În cele din urmă, medicul s-a gândit să o ia pe femeie acasă, ca să o poată supraveghea cu atenţie. După 15 zile de îngrijire acasă la doctoriţă, americanca s-a însănătoşit şi s-a întors în Statele Unite, unde s-a căsătorit. A revenit în România după trei săptămâni şi i-a adus medicului o plachetă şi două medalii.

Deşi întâmplarea a fost una cu final fericit, Direcţiile de Sănătate Publică din Dolj şi Olt vor trebui să explice Ministerului Sănătăţii ce s-a întâmplat în acest caz, iar oficialii de aici să stabilească adevărul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite