Noul Statut al poliţiştilor - botniţă pentru incomozi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Interne, Carmen Dan
Ministrul de Interne, Carmen Dan

Modificările aduse Statutului poliţistului ascund o serie de capcane, prevederile putându-i ajuta pe şefii din Ministerul de Interne să scape mai uşor de ofiţerii incomozi, atrag atenţia specialiştii.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a pus recent în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Numai că experţii din sistem atrag atenţia că prevederile ascund adevărate capcane, menite să pună botniţă poliţiştilor incomozi.

Una dintre cele mai controversate modificări se referă la posibilitatea şefilor MAI de a revoca dintr-o funcţie de conducere un ofiţer, doar în baza unei simple analize a activităţii. Asta cu toate că funcţiile sunt obţinute prin concurs. 

„În situaţia în care nu mai sunt întrunite condiţiile necesare pentru îndeplinirea funcţiei de conducere ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale, poliţistul este eliberat din funcţie. Existenţa situaţiilor de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere se constată cu ocazia evaluării activităţii profesionale individuale a poliţistului“, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Studiu de caz: comisarul şef Radu Gavriş

„Nu suntem de acord cu schimbarea de pe o funcţie de conducere în urma unei evaluări! Funcţia a fost obţinută prin concurs. Poliţiştii incomozi pot fi îndepărtaţi foarte uşor. Asta are corespondent în realitate cu situaţia şefului Serviciului Omoruri, Radu Gavriş“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). 

Astfel, dacă această prevedere ar fi fost în vigoare, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, comisarul şef Radu Gavriş, ar fi putut fi demis foarte uşor, în ciuda rezultatelor sale excepţionale. Radu Gavriş i-a deranjat pe mai marii de la Interne cu declaraţiile sale referitoare la modificările aduse Codurilor penale. 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a somat atunci pe Gavriş „să facă pasul înapoi“, dar poliţistul nu s-a conformat. 

Puşi la dispoziţie în timpul cercetării prealabile

O altă modificare controversată este reglementarea prin care poliţiştii pot fi puşi la dispoziţie pe timpul cercetării prealabile, pentru maximum 3 luni, timp în care li se rezervă postul şi beneficiază, integral, de drepturile băneşti. „Această măsură elimină posibilitatea ca poliţiştii să influenţeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor“, precizează MAI.

Fals, susţin poliţiştii, pentru că în cele 3 luni cât sunt puşi la dispoziţie pierd toate sporurile, deoarece nu mai muncesc în aceleaşi condiţii şi primesc doar salariul de bază. Poliţiştii mai spun că în felul acesta s-ar creea o pârghie subiectivă la îndemâna managerilor, pentru intimidarea anumitor subordonaţi. „Putem vorbi chiar de aspecte de neconstituţionalite, suntem în zona abuzului, pentru că atunci când foloseşti această instituţie a punerii la dispoziţie, oricând şi oricine poate să declanşeze o cercetere disciplinară doar prin emiterea unui act administrativ“, afirmă Dumitru Coarnă. 

„Nu poţi să pui un poliţist la dispoziţie doar în baza unei simple cercetări disciplinare. Atunci când vor să scape de un poliţist incomod, îl bagă în cercetare prealabilă şi 3 luni nu mai e pe funcţie, timp în care oamenii îşi fac treaba“, spune şi Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.  

Mutaţi la cheremul şefilor

Şi mutarea poliţistului, temporară sau definitivă, în interesul serviciului, fără acordul acestuia, este susceptibilă de a crea abuzuri. „Nu putem să acceptăm că poliţistul poate fi mutat oriunde fără niciun fel de explicaţii. Nu pot să iau un poliţist din Iaşi să-l mut în Timiş dacă am poliţişti într-un judeţ învecinat. Măsura poate genera abuzuri“, a explicat Iulian Surugiu. Fostul şef al Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, Dan Antonescu, spune că mutarea discreţionară a poliţiştilor se făcea doar în epoca Ceauşescu. 

„Este una dintre cele mai inepte prevederi. Acordul poliţistului este necesar, pentru că are o familie, o casă... nu poţi să-i dai viaţa peste cap. Numai pe timpul lui Ceauşescu se putea face asta. Se trezeau mutaţi cei care deranjau şefii de partid. Şi acum poate fi la fel. Poliţistul care deranjează pentru că este icoruptibil, cum este cazul lui Traian Berbeceanu, dacă nu se pot confecţiona probe împotriva lui, este mutat. La fel se poate întâmpla şi la posturile de poliţie. Primarii îi pot ameninţa cu mutarea în cine ştie ce cătun pentru că şi-au permis să deranjeze afaceri sau alte matrapazlâcuri“, afirmă Dan Antonescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite