Noul cod de procedură civilă: 1.391 de locuri pentru judecător şi 3.883 de posturi de grefier, scoase la concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implementarea noului Cod de procedură civilă impune suplimentarea statelor de funcţii
Implementarea noului Cod de procedură civilă impune suplimentarea statelor de funcţii

Implementarea noului Codului de procedură civilă (Cpc) - a cărei dată de intrare în vigoare a fost amânată pentru 1 februarie 2013 - impune suplimentarea statelor de funcţii cu 1.391 de locuri pentru judecător şi 3.883 de posturi de grefier.

Un Studiu privind operaţionalizarea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noului Cpc (Cod de procedură civilă) arată că, potrivit datelor transmise de cele 15 curţi de apel, este nevoie de personal suplimentar.

Mai exact, pentru buna funcţionare a acestor instanţe şi a celor din circumscripţie, în contextul implementării Codului de procedură civilă, se impune suplimentarea statelor de funcţii ale acestora cu 1.391 posturi de judecător şi 3.883 posturi de grefier (grefier de şedinţă, grefier arhivar şi grefier registrator).

"Sub aspectul încărcăturii pe judecător şi pe grefier, intrarea în vigoare a noului Cpc poate produce perturbări în activitatea tuturor celor 15 curţi de apel, precum şi a unui număr de 28 de tribunale, reprezentând un procent de 61 la sută din totalul tribunalelor şi 51 judecătorii din circumscripţia acestora, reprezentând un procent de 29 la sută din totalul judecătoriilor", se arată în hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 iulie, prin care a fost adoptat studiu şi transmis Ministerului Justiţiei.

Potrivit hotărârii CSM, din punct de vedere al infrastructurii, intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă la 1 septembrie 2012, aşa cum fusese stabilită de fostul Guvern, poate produce perturbări în activitatea unui număr de zece curţi de apel, reprezentând un procent de 66 la sută din totalul curţilor de apel, precum şi a unui număr de 27 tribunale (58 la sută) şi 47 judecătorii (27 la sută) din circumscripţia acestora.

De asemenea, Studiul a concluzionat că este necesară iniţierea unor modificări legislative cu caracter de urgenţă, impuse de intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, precum şi continuarea Programului privind volumul optim de activitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite