Noi proteste la Parlament. Manifestaţii au loc şi la Sibiu şi la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de oameni protestează, joi seară, în faţa Parlamentului, care continuă dezbaterile pe legile justiţiei. De asemenea, câteva sute de persoane protestează la Sibiu şi la Timişoara.

La această oră, în faţa Parlamentului se află aproximativ 100 de persoane, care suflă în vuvuzele şi scandează "Hoţii". Numărul jandarmilor este mult mai redus faţă de miercuri seară, când au fost mobilizate forţe de ordine impresionante.

Joi seară, au loc proteste şi la Sibiu şi Timişoara.

La Sibiu, peste două sute de persoane s-au strâns în apropierea zonei centrale, în faţa Magazinului Dumbrava. Protestul este autorizat, iar manifestanţii au pornit în marş pe câteva dintre arterele principale ale oraşului, cerând retragerea pachetului legilor justiţiei din Parlament şi alegeri anticipate.

Ei scandează ”Derbedei şi infractori, nu vă vrem conducători”, ”Ruşine, ruşine să vă fie” sau ”Nu staţi la ferestre, haideţi la proteste”. De asemenea, au steaguri tricolore şi vuvuzele. 

La Timişoara, aproximativ o sută de oameni s-au adunat în Piaţa Libertăţii, pentru a protesta faţă de modificarea legilor justiţiei. Apelul a fost făcut pe Facebook, iar protestatarii poartă steaguri tricolore şi câteva pancarte cu mesaje precum ”Toţi pentru Justiţie”. Ei strigă lozinci împotriva Guvernului şi suflă puternic în fluiere şi vuvuzele. Manifestanţii vor porni, la finalul protestului, într-un marş spre Palatul Dicasterial din Timişoara, care găzduieşte sediile instanţelor de judecată şi Parchetele.

Miercuri seară, peste 400 de oameni au protestat în faţa Parlamentului, scandând  "PSD, ciuma roşie!", "Pui de hoţi şi de mafioţi!", "Elicoptere pentru hahalere!", "Dragnea la puşcărie!", "Parlament penal, marş la tribunal!”, în timp ce în Camera Deputaţilor a fost dezbătută legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. 

Deputaţii care au ieşit din Parlament la finalul dezbaterilor au fost huiduiţi de către protestatari, în timp ce grupul USR a fost întâmpinat cu aplauze.

În timpul protestelor au avut loc şi câteva incidente. Au existat îmbrânceli între protestatari şi jandarmi, mobilizaţi în număr foarte mare, după ce mai mulţi manifestanţi au rupt cordonul forţelor de ordine, ieşind pe şosea şi blocând pentru scurt timp traficul.

De asemenea, deputatul PSD de Sibiu Ioan Terea şi doi dintre manifestanţi au ajuns la Poliţie. Cei doi  protestatari spun că parlamentarul i-ar fi lovit cu maşina, însă acesta susţine că a fost "agresat din senin”, fără să se poată apăra, de cei doi manifestanţi care au sărit pe maşina lui, pe care au început să o lovească cu pumnii şi picioarele. Poliţia a anunţat joi că a deschis dosar penal pentru vătămare din culpă pe numele deputatului Ioan Terea, urmând să fie înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a introdus joi un nou articol în legea 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit căruia Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va trebui să elaboreze anula un raport de activitate pe care să-l prezinte ministrului Justiţiei şi CSM. Un alt amendament adoptat este că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, comisia a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite