Noi dezvăluiri în cazul Ericsson: fostul ministru Sorin Pantiş figurează şi el în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul Ericcson ia amploare. Fostul ministru al Telecomunicaţiilor Sorin Pantiş apare pe lista celor nominalizaţi de fostul director al reprezentanţei Ericsson în România, Thomas Lundin, acuzaţi că ar fi primit mită pentru ca suedezii să obţină contractul pentru implementarea sistemului 112 - numărul unic de urgenţă.

După ce Dan Nica a fost nominalizat de Thomas Lundin drept unul dintre beneficiarii mitei pentru ca Ericsson să primească, fără licitaţie, contractul de 40 de milioane de dolari, numele unui alt fost ministru este asociat scandalului de corupţie.

Potrivit riseproject.ro, liberalul Sorin Pantiş (52 de ani), fost ministru al Comunicaţiilor în perioada 1997-1998, este indicat de Lundin printre "decidenții politici" care ar fi fost plătiți pentru "a apăra interesele companiei L.M. Ericsson".

În paragraful referitor la Sorin Pantiș, avocații lui Thomas Lundin susțin, pe 5 iulie 2012, următoarele: "Din dovezile scrise aduse la Curtea de Arbitraj (precum și de avocațiiL.M. Ericsson) reise ca plățile s-au făcut, printre altele, și către Sorin Pantiș, dar și către persoana care a condus Agentia de Frecvențe, Ana-Maria Costache. Este greu de conceput că persoana fizică Thomas Lundin ar fi putut să profite, în vreun fel, de plata respectivă destinată factorilor decidenți. În schimb, este de la sine înțeles că măsurile de plată a acestor persoane influente din România au avut ca scop înlesnirea activității L.M. Ericsson în România."

Mită de 7 milioane de dolari

Pe rolul Curții de Arbitraj din Stockholm se află în faza apelului un proces în care concernul Ericsson îl acuză pe fostul şef al filialei din România, Thomas Lundin, că ar fi deturnat 7 milioane de dolari. Potrivit „Rise Project", Lundin a explicat judecătorilor că banii ar fi ajuns la mai mulţi politicieni români, printre care Dan Nica şi Sorin Pantiş. Pe „circuitul" contractului pentru programul „112" s-ar fi interpus şi doi generali ai fostei Unităţi „R" a Securităţii, care se ocupa de protejarea comunicaţiilor guvernamentale. Este vorba de fostul şef al STS, Tudor Tănase, şi un alt general, fost şef al Unităţii „R" şi fost consilier la Ericsson România. Ei ar putea fi bănuiţi de promovarea intereselor Ericsson în contractul de 40 de milioane de euro, fără licitaţie.

Sorin Pantiş, implicat în dosarul ICA


Nu este prima oară când numele fostului ministru este implicat într-un scandal de corupţie. În 2008, Sorin Pantiş a fost acuzat că, în calitate de director executiv al Grivco, companie deţinută de familia liderului PC Dan Voiculescu, ar fi întocmit şi folosit un document fals pentru "a susţine nereal" majorarea capitalului social al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Potrivit anchetatorilor, Sorin Pantiş a întocmit, împreună cu directorul ICA, Gheorghe Mencinicopschi, un proces-verbal de predare-primire în care au atestat nereal faptul că, la data de 30 martie 2004, Grivco a predat institutului un cromatograf gaz-lichide şi un spectrometru cu absorbţie atomică, obiecte ce ar fi reprezentat îmbunătăţiri aduse de societate după privatizarea ICA. "În perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase, în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA, a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la Institutul de Cercetări Alimentare, la un preţ mult mai mic fatţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite