Motivarea Curţii Supreme în dosarul Vâlcov: Infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare a banilor au fost dovedite dincolo de orice îndoială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov
Darius Vâlcov

JudecătoriiCurţii Supreme arată în motivarea deciziei de condamnare în primă instanţă a lui Darius Vâlcov la 8 ani închisoare, că probele administrate în sala de judecată „relevă că infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare a banilor au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă”. Judecătorii explică că mărturia fostei sale soţii, Lavinia Şandru, nu a fost laută în considerare pentru că a urmărit să-i diminueze răspunderea penală.

Curtea Supremă arată că Darius Vâlcov nu a respectat funcţiile de demnitar pe care le ocupa şi că a încălcat legea cu bună ştiinţă. ”Prin faptele sale, a acţionat cu intenţie întrucât nu numai că nu s-a menţinut dincolo de orice suspiciune de natură a deturna prestigiul funcţiei, ci dimpotrivă, în deplină cunoştinţă de cauză a exercitat operaţiuni financiare în scopul de a obţine profit din anumite activităţi comerciale pentru societăţile pe care le administra în fapt sau foloase pentru sine, ştiind că o persoană învestită cu atributul funcţiei sale este incompatibilă a exercita acest tip de acte”, se arată în motivarea instanţei supreme, după cum informează G4media.

Judecătorii mai arată că în perioada 2009-2010, Vâlcov a acceptat promisiunea de a primi de la Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, suma de 15,6 milioane de lei, reprezentând 20% din valoarea a trei contracte privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi în municipiul Slatina. Din acestă sumă, Vâlcov a primit 6,2 milioane de lei. Faţă de acest aspect, ÎCCJ arată că ”acceptarea de către inculpat a promisiunii lansate de martorul denunţător în schimbul traficării influenţei, relevă, într-o primă etapă a dinamicii infracţionale, respectiv, în perioada 2009-2010, că inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a acţionat în plan obiectiv şi subiectiv cu scopul traficării influenţei sale”.

Darius Vâlcov i-ar fi promis lui Berna că va câştiga sigur contractele publice, deoarece va interveni la funcţionarii din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, precum şi pe lângă judecătorii din cadrul Curţii de Apel în vederea respingerii contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie. În motivare, se arată că acestă declaraţie a lui Berna nu a putut fi dovedită.

”În declaraţia dată la 14.05.2015, martorul Berna Theodor a arătat că, după formularea contestaţiilor de către unii dintre participanţii la licitaţii, a avut o discuţie cu inculpatul şi acesta l-a asigurat că „va rezolva problema la C.N.S.C. şi ulterior la Curtea de Apel”, dându-i de înţeles că are relaţii pe lângă „persoanele cu putere de decizie din cadrul acestor instituţii” . Cu toate acestea, nu există probe suficiente şi relevante care să ateste fără dubiu că acesta ar fi exercitat, în mod concret, vreo influenţă asupra funcţionarilor, angajaţi ai Companiei de Apă Olt, implicaţi în organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor, a celor din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi asupra judecătorilor din cadrul Curţii de Apel în scopul respingerii contestaţiilor formulate de unii dintre participanţii la licitaţie care fuseseră eliminaţi”, se mai arată în motivarea instanţei.

A picat testul cu detectorul de minciuni

Din motivarea curţii reiese că Vâlcov a cerut să fie testat cu detectorul de minciuni fiind întrebat dacă a luat bani în numerar de la denunţător. „În urma examinării inculpatului Vâlcov Darius Bogdan cu tehnica poligraf la solicitarea acestuia, s-a constatat că la întrebarea „Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Berna Theodor în legătură cu contractele încheiate între S.C. Tehnologica Radion şi S.C. Compania de Apă Olt, la sediul Tehnologica Radion ?” răspunsul „Nu” al inculpatului a provocat modificări specifice comportamentului simulat.”, se arată în motivarea instanţei.

Laviniei Şandru a minţit pentru a-şi ajuta fostul soţ

Judecătorii consideră că Lavinia Şandru a urmărit ca prin declaraţia dată să diminueze răspunderea penală a fostului soţ

Declaraţiile date în faţa judecătorilor de tatăl lui Vâlcov şi de fosta soţie, Lavinia Şandru, nu au fost luate în considerare. Judecătorii consideră că Şandru a urmărit ca prin declaraţia dată să diminueze răspunderea penală a fostului soţ. ”Raportat la aspectele mai sus evidenţiate, instanţa apreciază declaraţia martorei Şandru Lavinia ca fiind nesinceră şi nu va ţine seama de conţinutul acestei probe”, se mai arată în document.

„În acest sens, ambii martori au arătat că banii, pe care inculpatul i-a deţinut în perioada de referinţă, au fost obţinuţi ca urmare a organizării celor trei nunţi, prilejuite de căsătoria inculpatului cu martora Şandru Lavinia, ale căror cheltuieli ar fi fost suportate pe rând de părinţii celor doi şi de naşi, iar darul a fost la fiecare dintre nunţi de aproximativ 200.000 – 300.000 de euro. Martora Şandru Lavinia a declarat suplimentar că şi după organizarea botezului fiicei lor au obţinut suma de 200.000 de euro din care au plătit şi cheltuielile. Totalizând aceste sume, cei doi au obţinut în jur de 600.000-800.000 de euro. Deşi martora, potrivit propriei declaraţii, era parlamentar în acea perioadă şi avea obligaţia declarării acestor sume, ca şi inculpatul, au hotărât împreună să declare doar „ o mică parte, din aceste sume, aproximativ 200 mii”, pe care au depozitat-o pe un card, însă toate sumele rezultate din aceste evenimente au rămas la inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. Depoziţia privind depunerea pe card a unei asemenea sume este în contradicţie cu ceea ce a declarat inculpatul Vâlcov Darius Bogdan sub acest aspect, şi anume că nu a deţinut vreun card şi pentru acest motiv a apelat la un martor care i-a pus la dispoziţie cardul său”.

Istoric dosar

Darius Vâlcov este consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dancila si unul dintre social-democratii care se ocupa de politica financiara a tarii, fiind considerat apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-ar fi contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion, arata DNA.

Astfel, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt', fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei. Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii, spun procurorii.

Magistratii arata ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov ar fi primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare).

Motivarea condamnării lui Vâlcov, care vine astfel la puţin peste 1 an de zile de la sentinţa instanţie, înseamnă căî acest dosar poate intra în faza de apel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite