Moda atentatelor teroriste cu maşini: ce măsuri de precauţie poţi să-ţi iei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în securitate arată cum pot fi evitate atentatele teroriste de genul celui de la Barcelona şi cum trebuie să reacţioneze în caz de atac sau a unor suspiciuni de atentat. Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Suedia au fost zguduite în ultima perioadă de atentate teroriste în care au fost folosite ”maşini-berbece”.

Ultimul atac terorist, cel de la Barcelona, soldat până în prezent cu moartea a 14 persone şi rănirea altor 100, se alătură seriei de atentate în care teroriştii au folosit autovehicule pentru a face cât mai multe victime. În ultima perioadă şi Franţa, Germania, Marea Britanie sau Suedia au fost zguduite de atentate teroriste în care au fost folosite maşini cu care atacatorii au intrat în mulţime.

Atacurile cu maşină sau camion-berbece, cum li s-a mai spus, sunt comise în locurile publice unde autorităţilor le este aproape imposibil să securizeze zonele în întregime. În plus, caracterul lor imprevizibil le face cu atât mai dificil de evitat, notează Digi24.ro.

„Pentru ca un spaţiu public să funcţioneze, el trebuie să fie deschis, pentru a facilita adunările de oameni. E dificil de securizat acest tip de spaţiu, pentru că oraşele noastre moderne sunt concepute pornind de la principiul unor vaste deschideri. Aceste atentate periclitează statutul de spaţiu public, care este fundamental pentru o democraţie. Aici e tot paradoxul”, spune Remi Baudoui, specialist în amenajare urbană şi risc terorist la Universitatea din Geneva.

Imprevizibilitatea şi posibilitatea de a se produce oricând sunt problemele principale pe care le pun aceste atentate. Specialiştii afirmă că există, totuşi, dispozitive pentru a contracara acest tip de atacuri. Astfel, în spaţiile pentru adunări publice este este nevoie de segmentarea acestora în trepte, astfel încât o maşină să nu poată rula cu viteză în cazul în care ar pătrunde în zonă.

Statele care au o cultură puternică a securităţii au adoptat această tehnică de mai multă vreme. Marea Britanie, Israelul sau SUA sunt doar câteva din statele care excelează în securizarea spaţiilor publice.

În aceste ţări, există chair firme specializate în echipamente pentru securitate şi controlul accesului. Astfel, în spaţiile publice se pot instala stâlpi, borduri sau garduri care pot fi îngropate în sol şi ridicate sau coborâte la nevoie. Aceste bariere sunt foarte solide şi pot opri un camion de până la 7 tone, care rulează cu peste 80 de km/h.

Cum poţi semnala un posibil risc terorist

Şi în România specialiştii serviciilor de informaţii au gândit strategii de contracarare a atacurilor teroriste. Astfel, ultimele atentate din Europa au determinat SRI să ia măsuri şi să încerce să-i educe pe oameni pentru situaţii de criză.

În cazul unor suspiciuni de posibil risc terorist, te rugăm să apelezi linia telefonică gratuită Tel Verde: 0800 800 100. Pentru protecţie, identitatea apelantului este protejată.

Specialiştii SRI afirmă că  este bine să suni atunci când observi următoarele situaţii sau persoane care pot genera riscuri teroriste:

• cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive sau precursori, otrăvuri etc.);
• prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locaţii precum misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc;
• interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la astfel de locuri;
• persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activităţi sunt interzise
• un autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă;
• persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale);
• persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens.

Ce trebuie să faci în cazul unui atac

În cazul unui atac terorist, sfatul transmis de SRI este că cel mai bine ar fi să va îndepărtaţi de locul respectiv şi să anunţaţi autorităţile.

”Nu intra în panică! Încearcă să îţi păstrezi calmul şi să rămâi pe loc! Evaluează situaţia în care te afli”, este sfatul cel mai important din ghidul SRI.

În cazul unei explozii, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să va căutaţi pe corp urme de răni provocate de schije. Se poate să fiţi lovit şi din cauza adrenalinei să nu realizaţi asta, avertizează SRI.

Dacă sunteţi rănit, bandajaţi-vă, dacă e cazul cu orice găsiţi, apoi, fugiţi, cât mai departe de locul în care s-a produs atentatul. Pe drum, opriţi-i pe cei care curioşi vor să se apropie sau măcar avertizaţi-i că este pericol.

De asemenea, nu vă opriţi lângă o clădire afectată de explozie pentru că se poate prăbuşi. Dacă vedeţi fum, încercaţi să va protejaţi căile respiratorii.

Nu atinge obiecte care au fost distruse parţial de explozie sau fragmente ale acestora aflate în vecinătatea locului afectat de explozie!

Ascultă cu atenţie şi urmează întocmai indicaţiile forţelor de ordine!

Spune forţelor de ordine ce ai observat pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta!

Camioanele morţii

Seria atacurilor a început în 14 iulie 2016, la Nisa şi a continuat cu incidente similare la Stockholm, Berlin, Paris şi Londra, unde au avut loc trei atentate teroriste. Atacul de joi de la Barcelona a fost precedat de atentatul care a avut loc în 9 august la Paris.

9 august 2017 – Franţa: Şase soldaţi din brigadă anti-tero Sentinelle au fost răniţi, când un BMW negru a intrat în ei în suburbia Levallois-Perret, la ş6 kilometri de centrul Parisului. Deşi atacul nu a fost catalogat, oficial, drept un act terorist, ministrul de Interne Gérard Collomb l-a definit ca fiind "deliberat“, iar ancheta a fost preluată de secţia antiteroristă a procuraturii din Paris. Şoferul, Hamou Benlatrèche, este un bărbat de cetăţenie algeriană cu reşedinţa în Franţa.

3 iunie 2017 – Marea Britanie: În noaptea de 3 iunie, o maşină a intrat în pietonii aflaţi pe London Bridge. După coliziune, cei trei ocupanţi ai maşinii au coborât şi au intrat în piaţa produselor alimentare Borough din apropiere şi au înjunghiat mai multe persoane. În urma atacului, opt oameni si-au pierdut viaţa şi peste 40 au fost răniţi.

7 aprilie 2017 — Suedia: Un atac terorist a avut loc la Stockholm. Un camion a intrat în mulţimea de pe o arteră comercială şi apoi s-a izbit în vitrina unui magazin în centrul capitalei. Bilanţul atacului a fost de patru morţi (doi suedezi, un britanic şi un belgian) şi 15 răniţi, între care şi un cetăţean român, inclusiv copii. Şoferul camionului a fost arestat, fiind un cetăţean din Uzbekistan în vârstă de 39 de ani.

22 martie 2017 — Marea Britanie: Khalid Masood a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reuşit să înjunghie un poliţist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împuşcat mortal de forţele de securitate. Poliţistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni şi au fost răniţi peste 50. Printre cei decedaţi, s-a numărat o româncă, grav rănită în ziua atacului şi decedată la 7 aprilie. Un alt cetăţean român a fost rănit.

19 decembrie 2016 — Germania: Un camion a intrat în mulţime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Atacul, soldat cu 12 morţi şi circa 50 de răniţi, a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

14 iulie 2016 — Franţa: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulţimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morţi şi peste 400 de răniţi, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat şi cetăţeni români, dintre care unul a decedat. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite