VIDEO Miting de solidaritate cu Diaspora în Piaţa Victoriei. Câteva sute de persoane scandează „lăsaţi-i să voteze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Victoriei, unde este anunţat un miting de solidaritate cu românii din Diaspora, care nu au apucat să voteze.

UPDATE 21:30. Lăsaţi-i să voteze” şi „PSD, ciuma roşie” scandează oamenii aflaţi în Piaţa Victoriei.

Jandarmii au început să împrejmuiască zona centrală a pieţei cu garduri.

Oamenii au răspuns apelurilor venite pe reţelele de socializare.


Apelul la protest se intitulează „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze!” şi este programat pentru această seară, în Piaţa Victoriei. Evenimentul a fost creat de grupul civic „Luptăm pentru România”.

„Sunt tot mai multe semnale că românilor din Diaspora le este interzis un drept fundamental, drept garantat de Constituţie. La Madrid deja s-au terminat buletinele de vot şi au fost chemaţi jandarmii. În Londra, Munchen, Stuttgart sunt cozi de mii de români, unora le-a fost transmis să plece pentru că nu sunt suficiente buletine”, spun organizatorii protestului.

Pe parcursul zilei de duminică, românii au format cozi uriaşe la secţiile de votare din Diaspora şi, deşi au aşteptat chiar şi 7-8 ore, aceştia nu au reuşit să voteze. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, referitor la votul românilor din străinătate, că persoanele care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează pot să-şi exercite dreptul de vot şi că accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. 

Biroul Electoral Central a respins solicitările de prelungire a votării după ora 21.00 în diaspora.

Şi comunitatea „Vă vedem din Sibiu“ a anunţat că va protesta, duminică seară, peste drum de sediul PSD Sibiu, în zona denumită de ei „Zona liberă de corupţie“, faţă de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate şi în semn de susţinere faţă de ce care au stat ore în şir la cozi.

O petiţie online prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, „pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota”, a fost semnată de peste 19.000 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite