Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetă în cazul poliţistului de la Rutieră care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-un crater aflat în mijlocul Bucureştiului. Moartea tânărului a provocat multă durere şi ridică semne de întrebare cu privire la misiunea în care a fost implicat în momentul în care s-a produs accidentul deoarece, contrar informaţiilor oficiale, acesta ar fi făcut parte din dispozitivul de însoţire a ministrului de Interne Gabriel Oprea.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru ucidere din culpă, în cazul poliţistului de la Brigada Rutieră care a murit, marţi, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze. 

Aceştia verifică inclusiv informaţiile primite de la martorii accidentului care spun că poliţistul Bogdan Gigină ar fi făcut parte dintr-o coloană oficială care îl însoţea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea. 

De altfel, acesta din urmă l-a avansat joi post-mortem în gradul de subinspector de poliţie pe tânărul de 28 de ani care lucra în Ministerul Afacerilor Interne de opt ani.

Anchetă în desfăşurare

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii vor audia în perioada următoare colegi de-ai poliţistului, dar şi angajaţi ai Distrigaz, compania care făcea lucrări în carosabil, pentru a se asigura că normele de semnalizare ale lucrării au fost respectate. Totodată, procurorul de caz care a făcut cercetarea la faţa locului, asistat de poliţiştii criminalişti, a luat declaraţii de la mai mulţi muncitori din zonă care efectuau lucrări, dar şi unor martori prezenţi în zonă la momentul accidentului. 

„În zona străzii Ştirbei Vodă intersecţie cu Calea Plevnei, pe data de 20 octombrie, angajaţii firmei subcontractate de către Distrigaz Sud Reţele, SG General MPM Impex SRL, executau lucrări de excavaţie în vederea remedierii unui defect depistat pe reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. La momentul producerii accidentului, la faţa locului erau prezenţi angajaţii firmei subcontractate menţionate care finalizau operaţiunile prevăzute pentru ziua respectivă şi urmau să-şi încheie programul de lucru”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”. 

Martor: „Gropile nu erau bine semnalizate“

Din declaraţiile martorilor oculari reiese însă că cele trei cratere din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. 

Cei de la Distrigaz afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate. 

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, au completat oficialii companiei, menţionând că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Brigada de Poliţie a municipiului Bucureşti au fost notificate cu privire la lucrările pe care le efectua în zona în care s-a produs accidentul. 

Parte din coloana oficială

Nu doar reprezentanţii companiei vor fi audiaţi, ci şi colegii poliţistului, care vor fi nevoiţi să ofere şi explicaţii cu privire la misiunea în care era implicat agentul de la Rutieră în momentul în care a căzut cu motocicleta în craterul de pe carosabil. De asemenea, vor fi verificate şi imaginile surprinse de camerele de luat vederi din zona accidentului.

Asta, pentru că datele strânse până în acest moment de anchetatori arată că tânărul poliţist ar fi făcut parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea marţi seara când a avut loc accidentul.

Potrivit legislaţiei în vigoare, vicepremierul şi miniştrii pot avea coloană oficială doar în situaţii de urgenţă în exercitarea atribuţiilor ministeriale. 

„În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale Poliţiei Rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare”, arată aliniatul 3 al articolului 223 din Codul Rutier. 

Ce demnitari pot avea coloană oficială 

Acelaşi articol de lege le conferă însă dreptul preşedintelui României, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministru să fie însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere. De asemenea, şi candidaţii la funcţia de preşedinte al României pot beneficia de coloană oficială, însă strict în perioada campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităţilor unde au loc activităţile electorale. 

Sute de mesaje de condoleanţe transmise de prieteni

Mai multe detalii despre modul în care s-a produs accidentul vor să afle şi apropiaţii tânărului poliţist, care tocmai împlinise un an de căsătorie. Sute de mesaje de condoleanţe şi părere de rău au curs de joi pe pagina oficială de Facebook a poliţistului. 

„Îmi este greu să îmi găsesc cuvintele mai ales că pe acest copil îl cunosc de când era de o şchioapă iar tatăl lui îmi este prieten bun, cu care am trăit şi bune şi rele şi nu pot să văd durerea din sufletul lui”, a scris Marian pe reţeaua de socializare, adăugând că Gigină şi-a dorit dintotdeauna să fie poliţist, la fel ca şi tatăl său. „Ai lăsat o imensă durere în urma ta. Nimic nu va mai fi la fel fără tine”, a scris Simona, o altă prietenă de-a tânărului. „Să ni-l amintim vesel... aşa cum era mereu!”, a scris şi Robert.

„Finul meu şi-a pierdut viaţa pentru unii cu funcţii mari care se grăbesc... mereu se grăbesc, fără să le pese că plouă şi că omul care îi serveşte conduce o motocicletă... nu un tanc!!! Mulţumim frumos domnule ministru!!! Aţi lăsat părinţi fără singurul copil şi o văduvă tânără! RUŞIIINEEEE !!!!”, a postat şi Simona joi pe Facebook.

Tragedia

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. 

Imediat la faţa locului au ajuns mai multe ambulanţe, echipaje de poliţie şi o echipă de procurori. Tânărul a fost dus de urgenţă la spital unde, în pofida eforturilor medicilor, s-a stins din viaţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite