Mircea Goloşie: „Am băut apă cu uraniu şi am făcut cancer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Zona minelor de uraniu de la Ciudanoviţa, Caraş-Severin,  încă mai este  radioactivă. Un inginer care a băut timp de mai multe luni apă din zona Ciudanoviţa şi s-a îmbolnăvit de cancer cere ca statul să ia măsuri de protecţie pentru populaţie.

Inginerul metalurgist Mircea Goloşie (57 de ani), din Buziaş, judeţul Timiş, a explorat la pas, timp de mai multe luni, colonia Ciudanoviţa din judeţul Caraş-Severin.

În toată această perioadă, el a băut apă de la mai multe surse potabile. După puţin timp, a fost diagnosticat cu cancer.

„Luni de zile medicii nu au putut să-mi dea un diagnostic. Prima dată au crezut că este SIDA. După multe investigaţii au descoperit că am cancer. În tot acest timp s-au făcut analize la apă, sol, teren, pe unde am umblat şi s-a constatat că terenul este radioactiv“, a spus Mircea Goloşie.

„Nu există documente”

După ce s-a pus pe picioare, bărbatul s-a dedicat cercetării zonelor radioactive din ţară.

A pornit de la Ciudanoviţa, unde a fost pe punctul de a-şi găsi moartea. „Mi-am făcut o echipă de specialişti şi am înfiinţat un club, Hobby Club Jules Verne. Ce am descoperit noi aici nu coincide cu datele date de autorităţi.

Pentru cercetările mele am avut nevoie de date, de documente de la spital. Toate acestea nu există niciunde“, a spus Mircea Goloşie. Inginerul este sigur că autorităţile nu fac publică situaţia reală.

 „Nu vor să bage panică în populaţie. Puteţi să vorbiţi cu doctori, cu chimişti, cu adevăraţi experţi care au studiat şi studiază şi astăzi radioactivitatea din Ciudanoviţa. Veţi vedea că ce spun ei este foarte grav“, a adăugat inginerul.

„Am văzut copii cu malformaţii”

image

Specialiştii spun că uraniul se află la limita maximă admisă

La aceleaşi concluzii a ajuns şi Dan Popescu, medic şi profesor universitar din Timişoara. Bărbatul are acum 67 de ani şi, chiar dacă este pensionar de doi ani, nu a lăsat baltă studiile despre radioactivitatea din Ciudanoviţa.

Timp de 14 ani a fost directorul Institutului pentru Igiena Populaţiei din Timişoara. „Înainte să ies la pensie am cerut date despre situaţia bolilor din Ciudanoviţa. Mi s-a spus că de 15 ani nu mai există cazuri de copii care se nasc cu malformaţii. Este o minciună“, a spus Dan Popescu, medic şi profesor universitar în Timişoara.

„Eu am fost în urmă cu un an şi jumătate acolo şi am văzut copii cu malformaţii la picioare. Merg cu picioarele spre exterior sau spre interior. Am văzut şi malformaţii ale feţei. Cei de la Institutul din Timişoara nu au fost acolo şi cu toate acestea au făcut un raport în care au spus că între 1994 şi 2005 nu au fost niciun fel de malformaţii”, a spus Dan Popescu.

„Virusul trăieşte 10-20 de ani”

image

Minele de uraniu de la Ciudanoviţa au fost închise doar la suprafaţă

Profesorul Dan Popescu trage un semnal de alarmă spunând că „minele nu au fost închise corespunzător. Ei au inundat mina. Asta înseamnă că tot stratul freatic se duce mai departe şi va împânzi toată zona aia“, a spus profesorul Popescu.

 Medicul a mai adăugat că în Ciudanoviţa „cel mai des întâlnit era cancerul bronho-pulmonar. Ceea ce nu ştiu autorităţile, care afirmă că nu este pericol aici, este faptul că virusul acestui tip de cancer are o perioadă de viaţă între 10 şi 20 de ani.
Astfel sunt oameni care au aflat de abia după 20 de ani că sunt bolnavi de cancer. Mergeţi în zonă şi vedeţi că încă sunt cazuri de copii cu malformaţii. Documente nu există niciunde“, a afirmat profesorul Popescu.

Ce spun medicii

Şeful Institutului de Cardiologie din Timişoara, Ştefan Drăgulescu, spune că „orice element de radioactivitate poate creşte incidenţa cancerului. Şi limita maximă (de uraniu în apă – n.r.) poate presupune un risc”. Fostul director al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara, doctorul Mihai Gafencu, a declarat şi el că au existat cazuri de copii cu domiciliul în zona Ciudanoviţa care au avut probleme de sănătate.

 „Am avut cazuri de insuficienţă renală. Au fost şi alte diagnostice pentru copii din acea zonă, dar e greu de spus în ce măsură au fost determinate de radioactivitate. E o situaţie care trebuie analizată”, a spus Mihai Gafencu.

image
image

Sunt oameni care au aflat de abia după 20 de ani că sunt bolnavi de cancer bronho-pulmonar.

image


Dan Popescu
medic, profesor universitar

Uraniu la cota maximă admisă

Apa din 24 de surse potabile din Caraş- Severin a fost examinată de specialiştii laboratorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), iar, conform rezultatelor, uraniul este prezent în limita maximă admisă.

 „Ţinem să menţio-năm că avem o singură instalaţie pentru determinarea radioactivităţii, ceea ce a limitat numărul analizelor de radioactivitate a apei potabile“, a declarat inginerul Bugaru Fiu, chimistul principal la DSP Caraş-Severin. Aşa a intrat şi Garda de Mediu în alertă. „Minele de la suprafaţă le-am închis.

La cele subterane nu avem acces“, a spus Gheorghe Pitulan, comisar la Garda de Mediu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite