Ministrul Justiţiei se împlică în scandalul fără precedent de la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudorel Toader a anunţat, luni, că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul Curţii Supreme, instituţii care, potrivit acestuia, nu au mai fost evaluate de 10 ani.

Scandalul declanşat în sânul Direcţiei Naţionale Anticorupţie de plângerea făcută la Inspecţia Judiciară de trei dintre cei mai vechi procurori ai instituţiei a atras atenţia ministrului Justiţiei, care a cerut verificarea activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul Curţii Supreme. 

Pentru a-şi justifica decizia, Toader a spus că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie.

„Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie. Am sesizat Inspecţia juidicară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, şi la Ministerul Public, Parchetul ICCJ”, a declarat ministrul Justiţiei.

În ceea ce priveşte scandalul din interiorul DNA, Tudorel Toader a spus că acest fapt are şi o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventuale disfuncţionalităţi, „neconcordanţe pe care unii sau alţii le subiniază”.

Inspecţia Judiciară a CSM a declanşat oficial controalele

Inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare de pe lângă CSM a semnat ordinele pentru începerea controalelor privind eficienţa managerială la Parchetul General şi DNA, potrivit unui comunicat al instituţiei. Inspectorul şef Lucian Netejoru a stabilit obiectivele controalelor şi componenţa echipelor de inspectori judiciari. Concluziile rapoartelor de control vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Anchetă internă la DNA

Scandalul a început după apariţia în presă a înregistrărilor atribuite procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi într-o şedinţă cu procurorii din subordine. Conducerea DNA a dispus deschiderea unui dosar penal în acest caz pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice.

Au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se ca aceştia să fie supuşi şi testului poligraf. Ca urmare a acestei solicitări, procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară.

Ulterior, procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat revocarea din funcţie a procurorilor Mihaela Iorga Moraru şi Doru Ţuluş, pe motiv că nu ar îndeplini „condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA”.

Concret, procurorului Ţuluş i s-a reproşat lipsa de imparţialitate, „având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.
În schimb, procurorului Mihaelei Iorga Moraru i s-a imputat neînregistrarea unui denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite