Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, vrea să închidă facultăţi de drept şi de economie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
admitere facultate foto

Cu ocazia dialogului cu protestatarii din 17 Aprilie a.c., ministrul Educaţiei, inginer doctor Valentin Popa, a afirmat că în anii următori facultăţile de drept şi de economie îşi vor reduce drastic numărul de studenţi, la 20% din numărul actual, deoarece nu este nevoie de atâţia jurişti şi economişti. Ulterior, şi-a nuanţat atacul împotriva Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Potrivit ministrului, este o dovadă de management defectuos să ceri 300 de locuri bugetate la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, când oricum vin cu sutele studenţi pe locurile cu taxă la această facultate. Susţine domnia sa că un bun manager ar cere doar câteva locuri bugetate, iar locuri cu taxă cât mai multe, pentru că oricum se ocupă.

Domnul ministru contestă astfel dreptul la studii gratuite al fiecărui cetăţean prin alocarea unui număr mic de locuri bugetate! Ba mai mult, contestă dreptul tinerilor de a-şi alege singuri cariera profesională. Nu mai vrea jurişti şi economişti, vrea doar ingineri. Exact ca pe timpul comunismului! Dar hai să înţelegem atitudinea ministrului Valentin Popa, doar şi-a făcut studiile în acele vremuri.

Se lăuda că el, la Universitatea din Suceava, are doar 7 locuri bugetate la Facultatea de Drept, iar restul cu taxă. Informaţie falsă, susţinută de ditamai ministrul Educaţiei! Probabil îl lasă memoria pe domnul ministru, rector al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava.

De curiozitate m-am uitat în curtea dlui inginer doctor Valentin Popa, unde potrivit Raportului Rectorului din 2016 (cel din 2017 nu este disponibil online), la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava în 2016 au fost 38 locuri bugetate, 83 de locuri la învăţământ de zi cu taxă, respectiv 71 locuri cu taxă la învăţământ la distanţă. La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică au fost 171 de locuri bugetate, 122 cu taxă la învăţământ de zi, respectiv 157 de studenţi la învăţământ la distanţă.

Oare planul ministrului de a reduce drastic în viitor numărul de locuri bugetate la facultăţile de drept şi de economie priveşte şi propria universitate din Suceava? Sau acolo trebuie mărit numărul de locuri bugetate? Care este potenţialul economic al Sucevei, viitoare capitală a învăţământului universitar românesc în viziunea ministrului, ca să scoată în fiecare an 182 de jurişti şi 450 de economişti? Sau mai bine închidem facultăţile din Bucureşti ca să vină studenţii la Suceava?

Oare acest domn inginer doctor ştie ce este calitatea în învăţământul superior?

De fapt dl. Valentin Popa face încă un atac murdar la adresa Universităţii din Bucureşti!

Domnul inginer doctor ministru este deranjat că absolvenţii Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti intră în număr mai mare în magistratură. Spune că ştie exact numărul absolvenţilor de drept de la Bucureşti care intră în fiecare an la Institutul Naţional de Magistratură. Văd că este supărat că absolvenţii Facultăţii de drept din Suceava reuşesc în număr mult mai mic să ia examenele de admitere în magistratură!

Oare acest domn inginer doctor ştie ce este calitatea în învăţământul superior?

Oare pe ce limbă trebuie să îi explicăm că tocmai numărul mare de absolvenţi ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, care intră în magistratură, este o dovadă a calităţii învăţământului la această facultate?

Oare când va înţelege că numărul redus de absolvenţi ai Facultăţii de Drept ai Universităţii din Suceava, care reuşesc în magistratură, ridică un semn de întrebare legitim despre calitatea învăţământului din această facultate?

Capisci, dottore?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite